Gustave Geley – medicină şi paranormal

Gustave Geley – medicină şi paranormal

Gustave Geley (1865-1924) – medic francez. După ce a fost primit cu brio ca stagiar la Facultatea din Lyon, profesează până în 1918 la Annecy. Este pasionat, interesat de paranormal încă din această perioadă (Essai de revue generale et d’interpretation synthetique du spiritisme, Lyon, 1897) şi el se consacră, din 1916, unor observaţii asupra EveiC. (alias Marthes Beraud).

Gustave GeleyLa invitaţia amicală a lui Charles Richet, el preia, în 1919, încă de la înfiinţarea lui, direcţia Institutului Metapsihic Internaţional. Cum arată bibliografia, el nu vine la metapsihică fără o premisa filozofică (L’Etre subconseient, Paris 1899; Monisme idealiste etpalingenesie, Annecy, 1917; La Physiologie dite supranormale et Ies Phenomenes d’ ideoplastie, Paris, 1918; De l’inconştient au conscient, Paris, 1919; L’Ectoplasmie et la Clairvoyance, Paris, 1924).

După Michele Curcio, Gustave Geley credea „că există în fiinţă şi în universul manifestat un dinamopsihism esenţial, trecând progresiv de la inconştient la conştient. Sunt concepţii care par să reunească marile religii hinduse şi doctrinele lui Pitagora, Platon, Spinoza şi Novalis”. Dar expozeurile cele mai teoretice ale lui Gustave Geiey, în care se remarcă şi influenţa lui Schopenhauer şi a lui Averroes, rămân limpezi. Fenomenele paranormale nu au pentru el nimic accidental; ele se inserează, cel mai firesc cu putinţă, în evoluţionismul providenţial şi moral al cărui apărător se prezintă.

Abia instalat în funcţie la I.M.I. (Institutului Metapsihic Internaţional), Gustave Geley experimentează excelent cu mediumul în materializări Franek Kluski şi cu prezicători, precum Ştefan Ossowiecki. Moare ]n anul 1924 într-un accident de avion.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *