Horoscopul şi astrologia


horoscopul si astrologia
0
0

Nimic nu permite, pe plan ştiinţific, să punem la îndoială astrologia doar pentru ca „tămâietorii ei o prezintă ca un simplu suport de prezicere sau ca un sistem simbolic independent de orice ştiinţă experimentală. Astrologia, pretinzând că spune adevărul despre fiinţe, e totuşi lesne – când ea devine prea simplistă – să-i găseşti hibe, chiar să-i întinzi capcane, cum a făcut, bunăoară, în 1968, Michel Gauquelin, uzând de o abilă mistificare. Şi demersul acestuia este cu atât mai interesant, cu cât nu-l putem bănui de a fi un duşman declarat al astrologiei.

horoscopEl a publicat, într-un magazin specializat în preziceri, un anunţ promiţând un horoscop „ultrapersonal” celui care îl va cere. A primit 150 de scrisori. Acestor solicitanţi le-a trimis gratis acelaşi horoscop multiplicat în tot atâtea exemplare. Horoscopul, provenit de la Astroflash, ordinatorul astrologic bine cunoscut, fusese realizat după data, ora şi locul de naştere ale unui criminal celebru, doctorul Petiot, despre care s-a vorbit mult la Eliberare. Se ştie că Astroflash pretinde că pune în lumină personalitatea cea mai intimă a fiecăruia dintre noi. Şi ce spunea horoscopul cu pricina? El îl definea pe fericitul nativ ca „o fiinţă venusiană […], scăldată într-o sensibilitate oceanică în difuziune infinită, fremătând de o dragoste universală…”

Fireşte, Michel Gauquelin ştersese locul şi data de naştere corespunzătoare acestui horoscop. Expedierea fiind gratuită, el a adăugat o fişă de control în care beneficiarul urma să declare dacă se regăseşte sau nu în horoscopul care îi era adresat cu atâta amabilitate. El a primit mai multe zeci de răspunsuri nu numai afirmative, dar şi entuziaste. Presa feminină abundă în horoscoape privitoare doar la semnele zodiacului, şi totuşi, mulţi oameni se recunosc în ele şi îşi încredinţează lor destinul. Să faci un horoscop este un lucru serios, care cere de la astrolog multă precizie în calculele sale şi caracteristici pe care numai consultantul (sau unul dintre apropiaţii săi) poate să i le dea: data, ora, locul naşterii pentru început. Dar nu numai semnul trebuie luat în considerare, ci şi planetele şi casele. Din combinarea şi sinergia lor rezultă un horoscop corect.

Despre autor

2 comentarii la „Horoscopul şi astrologia”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *