Jan Guzik – medium polonez

Niciun comentariu la Jan Guzik – medium polonez
Jan Guzik – medium polonez

GUZIC, Jan (1876, Raczna – 1928, Cracovia), medium polonez cu efecte fizice. Forme fantomatice, zgomote bizare, deplasări şi levitaţii de obiecte: foarte tânăr, el este epicentrul unor fenomene curioase care îi înfricoşează pe colegii săi şi atrag asupra lui atenţia unui spiritist, W. Slopicki, care descoperă în el un mare medium. Guzik abandonează meseria de muncitor-vopsitor pentru a participa la şedinţe în cercurile spiritiste poloneze.  Invitat la Sankt-Petersburg de către spiritistul rus AleksandrAksakov (1832-1903), care, din cauza cenzurii ţariste, îşi publică lucrările la Leipzig în limba germană, Guzik dobândeşte un renume european; curând după aceasta, el călătoreşte în diferite ţări şi îl întâlneşte de două ori pe Gustave Geley, în 1922 şi în 1923.

Jan Guzik - medium polonez 1Directorul I.M.I. îi organizează optzeci de prestaţii în faţa unor oameni de litere, artişti şi savanţi care certifică autenticitatea faptelor. („Manifestul celor treizeci şi patru”). Dar Sorbona, reprezentată de Langevin Laugier, Marcelin, Meyerson şi Rabaud, invalidează Manifestul şi îl bănuieşte pe Guzik de fraudă… Ca şi majoritatea mediumilor cu efecte fizice, Guzik trişa atunci când era în proastă dispoziţie psihologică şi în faţa unor examinatori inflexibili.

În asemenea cazuri, ectoplasmele pe care el le emana miroseau foarte tare a alcool, de care el abuza.

 

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *