Lintea – un aliment medicament pentru elevi şi studenţi

Prea puţin cunoscută ca aliment, lintea (Lathyrus pratensis) este o plantă foarte bogată în vitamine. Este cultivată încă din vremurile vechilor egipteni , greci şi romani, chiar şi populaţia de pe teritoriul ţării noastre cultiva linte pentru hrană.

În zilele noastre boabele acestei plante sunt utilizate mai ales în alimentaţia convalescenţilor, în caz de efort intelectual, dar pot fi folosite deasemenea în alimentaţia mamelor care alăptează. Bineînţeles lintea este recomandată pentru o alimentaţie sănătoasă şi chiar vegetariană, aceasta putând înlocui foarte uşor carnea prin conţinutul său bogat.

Lintea – Beneficii pentru sanatate

Lintea este bogată în săruri minerale de calciu, potasiu şi fier, în betacaroten şi complexul de vitamine B. De asemenea conţine fito-estrogeni sau estrogeni vegetali care ajută la reglarea ciclului menstrual şi îndepărtează simptomele neplăcute provocate de menopauză.

Datorită substanţelor pe care le conţine în boabe, lintea ajută la refacerea florei intestinale şi reduce nivelul colesterolului. Complexul de vitamina B conţinut de linte ajută la stabilizarea tensiunii arteriale şi are efect antiinflamator, fiind recomandată persoanelor care suferă de artrită reumatoidă.

Semintele de linte au importanta terapeutica in medicina umana traditionala. Sunt recomandate intern in stari de slabire generala, atrofie musculara, hipotensiune, adinamie de origin variata (cancer, tuberculoza), in convalescenta, mamelor care alapteaza. Faina de linte se recomanda in efort intelectual si dispepticilor.

Pentru marirea secretiei de lapte la lauze si nutritia de fortificare a organismului bolnav de tuberculoza, cancer, etc, este recomandata zilnic in preparate culinare.

Faina obtinuta din semintele de linte poate fi introdusa in proportie de 10-12 % in faina de grau si folosita la prepararea unei paini hranitoare si gustoase.

Cercetări recente demonstrează că, daca se consuma linte des, atunci se reduce riscul apariţiei cancerului la sân şi a fibromului uterin. Chiar şi în dieta zilnică a bolnavilor de TBC sau al dispepticilor este indicat sa fie acest aliment medicament. Nu în ultimul rând, cataplasmele cu făină de linte ajută la maturarea abceselor şi panariţiilor.

 


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spune parerea ta!

 

Sus