macrou la cuptor cu legume

Macrou la cuptor cu legume si ciuperci ~ Reteta pentru 3 portii

Daca iti place pestele, atunci trebuie sa incerci reteta de macrou la cuptor cu legume. Este o reteta simpla, clasica, ce poate fi imbunatatita dupa gustul fiecaruia. Am adaugat si ciuperci, dar o poti prepara si simplu doar cu macrou, sare, ulei si lamaie! Inainte de a-ti prezenta reteta pas cu pas, da-mi voie sa iti spun de ce este sanatos sa mancam peste macrou numit la noi si scrumbie.

De ce sa mancam peste macrou?

Macroul este un peste important in alimentatia noastra deoarece contine grasimi si uleiuri ce ajuta organismul, in special in lupta impotriva colesterolului. Macroul sau scrumbia albastra se afla, alaturi de ton si alte soiuri de peste, pe lista cu un continut de omega-3 ridicat, de aceea este indicat sa-l consumi ori de cate ori ai ocazia, insa nici sa nu exagerezi pentru ca in acest caz dauneaza. Un consum de 2 ori pe saptamana este cel mai indicat, desi in alimentatia noastra se regaseste mult mai rar.

Macroul este unul din soiurile de pește gras recomandate pentru o alimentație sănătoasă. Macroul este unul din speciile de scrumbie, un peste subțire în formă de torpilă ce se găsește adesea în apele tropicale adânci, dar si la noi in Dunăre sau Marea Neagră. Este bogat în uleiuri esențiale, vitamine și minerale. Acizii grasi omega-3 și omega-6 apar în cantități mari în acest pește, dar macroul conține si vitamine esentiale precum A, B6, B12, C, D, E și K. Carnea acestui peste contine si diverse minerale, precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, seleniu, zinc și cupru. Macroul conține, de asemenea proteine, dar și antioxidantul coenzima Q10. Consumul de macrou are foarte multe beneficii pentru sănătate, de aceea il recomanda foarte multi doctori in regimul alimentar.

Scrumbia albastra (macroul) este recomandată în dietă datorită efectelor benefice asupra sistemului cardiovascular, deoarece ajută la întărirea sistemului imunitar și la dezvoltarea creierului și a sistemului nervos.

Un alt avanataj al consumului de macrou este acela ca are putine oase, iar cei ce consuma peste cauta in general sa consume un peste cu mai putine oase, asa ca uite un motiv in plus sa gatesti macrou la cuptor.

Cum preparam macrou la cuptor cu legume si ciuperci?

Aceasta reteta este perfecta pentru o duminica in familie, pentru o masa cu prietenii, dar si pentru o cina in 2.

Ingrediente macrou la cuptor cu legume:

  • 3 pesti macrou
  • 5 cartofi potriviti
  • 3 morcovi
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 cepe
  • 5 ciuperci Champignon
  • 1 lamaie mare
  • sare
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 300 ml apa
  • si rosie pentru ornat pe marginea paltoului dupa preferinta
  • daca vrei ca reteta sa para mai exotica, poti sa folosesti broccoli, conopida, varza de bruxelles, alaturi de ingredientele de mai sus, pentru un amestec mai bogat in gusturi si culori.

Timp de preparare: 15min

Timp de coacere: 30min

Portii: 3

Cum se prepara macrou la cuptor cu legume:

1 Cele 3 bucati de macrou, se curata in interior si se spala foarte bine. Eu le-am pus sare, usturoi si i-am lasat de cu seara pana dimineata la macerat, intr-un vas acoperit, la frigider.

2 Se aseaza macroul intr-o tava potrivita sau avem loc suficient pentru legume si apa.

Poti cresta macroul si sa pui jumatati de felie de lamaie in crestatura (vezi imagini in galeria de mai jos).

3 Continuam cu legumele: se curata mai intai cartofii, morcovii, ceapa, ciupercile apoi ardeiul si se clatesc sub jet de apa rece dupa care se lasa putin la scurs. Se taie cartofii ca la supa, morcovul si ceapa rondele, iar ciupercile si ardeiul intr-o forma cat mai decorativa, dupa care asezam legumele in tava peste macrou incepand cu cartofii, morcovul, ceapa, ardeiul, ciupercile, adaugam 300 ml apa, putin ulei de masline si in final putina sare. Stropim compozitiae cu zeama de la o jumatate de lamaie si pe cealalta o taiem felii si le asezam in tava peste compozitie.

4 Punem tava la cuptor, dupa ce bineinteles am preincalzit cuptorul la 200 de grade (foc mare), si o lasam cca 30 minute.

Aceasta reteta de macrou la cuptor cu legume se mananca foarte bine cu un mujdei de usturoi si mamaliguta. Macroul este un peste foarte bun, cu putine oase si se mananca destul de usor.

Macroul la cuptor cu legume si ciuperci se poate servi cu un pahar de vin rosu demisec, astfel va spun.. pofta buna!

Este o reteta foarte sanatoasa si o recomand cu caldura, dar dintre toate retetele cu macrou, reteta mea preferata este cea de macrou afumat, dar afumat bine, ca la carte.


Daca ai o sugestie mai buna, te astept mai jos in comentarii, cu pareri si sugestii.
Tu cum preferi macroul?

2 comentarii la „Macrou la cuptor cu legume si ciuperci ~ Reteta pentru 3 portii”

  1. Budica Stancu

    Ganndul meu este ;sa scapam de COVID -19 iar Romania sa produca ori vaccinul,ori medicamentul care elimina acest virus deosebit de periculos!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *