Metode de realizare a unui site. Joomla vs. Drupal vs. WordPress


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
Joomla wordpress drupal comparatie

Autor: Irina Bartolomeu

Am avut de-a face, de-a lungul anilor, cu mai multe metode de realizare a unui site. Incepand de la banalul HTML si ajungand pana la sisteme complexe de gestionare a continutului unui site. In functie de profilul site-ului, vei putea alege metoda potrivita. Site-urile realizate simplu, in HTML, sunt uneori dificil de folosit atunci cand ai nevoie de anumite functii (ex.interogare in baze de date); aceasta a dus la dezvoltarea unor sisteme de management pentru portaluri, forumuri, directoare, site-uri complexe. Practic, nu exista o „reteta” perfecta. Lumea internetului evolueaza, totul se schimba, se imbunatateste. Dar sa vedem ce avem in acest moment la dispozitie:

Joomla – este un sistem de management continut (CMS) si este gratuit. Poate fi folosit pentru orice tip de site, fie personal, fie de companie. Poate fi un site de prezentare, un portal web, un site de comert electronic, un site de stiri sau al unui ziar, poate cuprinde o comunitate online, o retea sociala, portofoliu foto, ba chiar si blog. Joomla este sistemul perfect de a face un site atunci cand nu prea te pricepi la programare pentru ca iti face aproape chiar tot. Se instaleaza automat prin pachetul Fantastico din cpanel-ul serverului sau manual, prin ftp. Ai ladispozitie mii de template-uri gata facute, unele gratuite, altele pe bani, extensii (componente, module, plugin-uri) pentru infrumusetarea site-ului. De exemplu, componente pentru galerii de fotografii, slideshow-uri, comert electronic, rezervari online etc. Totul se administreaza foarte usor din interfata.

Instalare: de aici.
Demo: aici
Template-uri gratuite: aici, aici sau aici
Extensii: site-ul oficial Joomla

Drupal – este un sistem de management continut asemanator Joomla. Diferenta este data de module si pluginuri; Drupal detine module mult mai variate – poti face site de dating sau un site gen digg. In plus, o singura instalare permite crearea mai multor site-uri. Este un pic mai dificil decat Joomla pe partea de administrare, insa nu imposibil. Un alt neajuns, lipsa suportului tehnic fata de joomla unde gasesti n forumuri care sa te indrume pentru rezolvarea problemelor intalnite. Pe de alta parte, Drupal este scris in limbajul PHP, dar dezvoltarea unui site web facut cu ajutorul lui, nu necesita cunostinte de programare PHP.

Instalare: aici
Demo: aici
Teme gratuite: aici
Module: aici

WordPress – WordPress este un alt sistem gratuit de management continut, practic o platforma stralucita atat pentru bloguri, cat si pentru site-uri. Instalarea se face la fel de usor, manual prin ftp ori prin pachetul Fantastico din cpanel. Varianta de baza nu ofera prea multe optiuni, dar ca si la joomla, exista asa numitele plugin-uri care iti rezolva orice iti trece prin cap. Totul este facil, intuitiv pentru ca sa nu ai batai de cap. Temele sunt gratuite sau contra cost si difera in functie de profilul site-ului: foto, comert, blog, prezentare samd. Bineinteles, cei cu cunostinte minime de programare (html, php) pot interveni pe alocuri pentru o personalizare a temei sau a unor plugin-uri. Sta mai bine pe partea de SEO, dar nu suficient. WordPress vine cu sistemul de ping care este un semnal dat de blog catre motoare de cautare si aggregatoare (technorati, feedburner, google blog search) si care notifica schimbarea de continut.

Instalare: https://wordpress.org/download/ si in romana: http://ro.wordpress.org/
Teme gratuite: https://wordpress.org/themes/ ;
Pluginuri: http://wordpress.org/plugins/

Din experienta, Joomla se misca mult mai bine pentru anumite tipuri de site-uri decat WordPress; pe de alta parte Joomla are cateva probleme pe partea de SEO atunci cand folosesti multe componente si trebuie sa “mesteresti” fiecare link in parte (URL-urile nu sunt friendly). Dintre Joomla si Drupal, Joomla este dedicata incepatorilor datorita usurintei si interfetei prietenoase.

De notat faptul ca Joomla detine o componenta – Virtuemart – dedicata celor care vor sa construiasca site-uri de comert electronic; insa ar fi bine sa fie folosite sistemele de management dedicate in totalitate comertului electronic cum ar fi osCommerce sau Magento.

Pe partea de sisteme de management continut mai exista si Typo3, frecvent folosit in cadrul portalurilor de stiri complexe (ex. evz.ro) dar acesta este total diferit de Joomla ori Drupal (bazat pe framework).

Voi ce sisteme ati testat si folositi pentru site-uri?

16 comentarii la „Metode de realizare a unui site. Joomla vs. Drupal vs. WordPress”

  1. Eu folosesc Joomla pentru 99% dintre site-uri.
    Multi spun ca WordPress te “ajuta” mult mai bine pentru a ocupa o pozitie mai buna pe Google, dar eu nu sunt de acord.
    Website-urile mele ocupa in general pozitii fruntase pe Google.

    1. Daca te referi la variantele free dintre wordpress si blogspot, e mai bun blogspot. Cand vorbesti de platforma, de a trece pe domeniu privat, pe gazduire prrivata, sa ai propriul site fara sa depinzi de serviciile free de la wordpress sau blogspot, categoric e mai bun wordpress.

      De exemplu noi folosim pentru site platforma wordpress, avem pluginuri care “fac si de mancare” avem scripturi sau daca nu le putem creea repede dupa nevoie. Blogspot nu poate satisface atat de profund un webmaster cu experienta!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

× 4 = 20