Misterul trezirii cimitirelor

2 comentarii la Misterul trezirii cimitirelor
Trezirea cimitirului

Din mai multe zone ale țării și din relatări de peste hotare, aflăm că se petrec prin unele cimitire fenomene care incita curiozitatea oamenilor, nasc controverse și dispute, dar și temeri care nu mai au nevoie de polemici sau lămuriri pe marginea fenomenului. Un caz relatat de presă, este acela al fenomenelor observate într-un vechi cimitir de lângă Mănăstirea Putna. Evenimentele legate de acel loc nu sunt noi pentru săteni. Ei s-au obișnuit cu ele și tot ce pot face, de ani de zile, este să ocolească vechiul cimitir în drumurile lor spre obcini.

Alte relatări despre același fenomen al „trezirii cimitirelor” vin din alte zone ale țării, dar și din Europa și America Latină. În ce constă, succint, fenomenul? El pare să dezvolte aceeași imagine pretutindeni, deci are, indiferent de zonă, aproape aceeași identitate: în răstimpul dintre zi și noapte apar spoturi de lumini albastre; acestea se manifestă ca niște jerbe superficiale, au o remanență limitată, de la secunde la minute, sunt aparent vulnerabile ca niște formațiuni noroase repede spulberate de curenții de aer…

O explicație aproximativă

Singura referire științifică la fenomen ar fi legată de emisii ectoplasmatice (sau bioplasmatice), dar pentru atestarea acestei ipoteze ar trebui efectuate cercetări care, prin natura travaliului specific, ar conduce la profanarea în numele adevărului a unor cimitire. Este greu de presupus că s-ar accepta, ca-n cazul cimitirului vechi de la Putna, săpături în cimitir pentru a se identifica sursele de emisii care se manifestă vizibil și pot fi distinse după culoarea albastră foarte clară.

Lucrurile par mai complicate atunci când ne întrebăm de ce astfel de manifestări fac dovada unei ciclicități „a expunerii”? De ce ele sunt legate de evenimente care se petrec sau urmează să se petreacă, fiind, altfel spus, un fel de avertisment pentru oameni? Dacă nici această ipoteză nu iese cu fața curată din domeniul superstiției și dacă aceste manifestări nu sunt semne, cum spune vocea din popor, atunci ne întrebăm, luând-o de la început, ce sunt, totuși?

Manifestări agresive

Să spunem că sursa aparițiilor luminoase – ectoplasmatice, să zicem – ar fi un fapt obișnuit, ținând de natură și nu de domeniul spiritualității sau al imaterialității… dar ne împiedică să rămânem la această rezoluție alte fapte, alte evenimente. Ca în cazul „trezirii cimitirului” din Putna, pretutindeni astfel de fenomene sunt direct implicate în nenorociri care li se întâmplă celor ce trec pe lângă aceste „cimitire vii”. Sunt citate repercusiuni foarte concrete – accidente, decese, pierderi irecuperabile, necazuri, stări psihice nejustificate de vreo maladie diagnosticată și multe altele…

În cimitirul de la Putna se spune că zac rămășițele unor oșteni, ale unor oameni a căror viață a fost frântă în războaie sau în mod tragic. Dacă asociem aceste identități cu cercetările engleze asupra fenomenului, cercetări ce-au facut obiectul a numeroase filme documentare despre stafii, putem conveni ca microstructurile vii ale de mult decedaților se reorganizează într-un „tip de viață” manifestată prin apariții fantomatice care, se știe, au și unele capacități de a acționa. Dar de ce, aproape exclusiv, în mod tragic pentru cei atinși de fenomen?

Părerile continuă să fie împărțite. Călugării mănăstirii nu sunt dispuși să comenteze fenomenul care se petrece la câteva sute de metri de celebrul lăcaș. Cei mai mulți dintre săteni refuză și ei să pomenească locul, pentru că le e teamă de consecințe. Dar cu toții evită să treacă pe lângă acel cimitir vechi. Doar cățiva au avut curajul să relateze exact ce-au vazut și ce-au pățit. Părerile lor? Ei știu de demult că „trezirea cimitirelor” este un semn mare! Fenomenul ca atare are o semnificație îndeobște alarmistă, el anunțând vremuri grele sau situații cumplite; fie de natură terestră, fie de sursă cosmică, fie socială sau globală.

Antecedente consacrate

De-a lungul multor secole, oamenii au observat un fenomen ciudat care s-ar petrece în cazul unor morți aparente, când inhumatul era de fapt viu, aflat în așa-numita moarte clinică. Din aceste accidente, insuportabile fie și ca informație, s-a observat că apar așa-numiții strigoi! Sunt cazuri când un astfel de accident a condus la manifestări incredibile, spre exemplu cel înmormântat apărea ca formă imaterială și ajuta într-un fel sau altul pe cei dragi, reușind chiar să deplaseze obiecte dintr-un loc în altul sau să se facă auzit cu numele în urechea internă a celui care primea fenomenul.

În cazul cercetărilor din Anglia, specialiștii au acceptat în cele din urmă că morțile tragice, cumplite, se află la originea aparițiilor fantomatice. Testele au convocat atât specialiști din lumea științei, mai ales fizicieni și biofizicieni, cât și dintre mediumi foarte puternici, împreună aceștia ajungând la aceleași concluzii. „Trezirea cimitirelor” nu poate fi un subiect închis. Fenomenul trebuia să aibă o explicație. Dacă aceasta nu va veni dinspre știință, o vom accepta venind din alte direcții, inclusiv acelea pe care le dezvoltă și ilustrează parapsihologia.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

2 comentarii

  1. Eu chiar cred ca exista o explicatie. De exemplu s-a demostrat ca in zonele care sunt considerate bantuite, energia elecromagnetica este foarte mare. Cum sistemul nostru nervos functioneaza pe baza impulsurilor electromagnetice, locurile respective afecteaza sistemul nervos si apar iluziile.

  2. Foarte frumos scris articolul si pot sa zic ca imi pare si binedocumentat.

    Eu cred in fortele supranaturale si este adevarat ca e bine sa evitam locuri care se presupune a fi incarcate negativ.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *