Ne vindem unei raţiuni fără antidot

Şi asta doar pentru că ceea ce la naştere suntem, prin copilărie schimbăm.

Cum ar suna un discurs al unui copil, ajuns pe lumea noastră, plin de toate câte a adus cu el, şi prin ce cauză necunoscută, să îşi prezinte existenţa, să-şi spună părerea, să prezinte mesajul său? Ar fi un paradox, spunând că nu ştie să vorbească încă, deşi şi noi ne dăm mesaje unul altuia fără să cunoastem mereu aceeaşi limbă, şi nu ne acuzăm de necunoaştere a limbajului ci doar de diferenţă.

Acum desigur, ce limbaje au copii de reuşesc să comunice cu ele. Prin comunicare din start reţinem un canal pe care se transmite, un limbaj, un cod şi modalitatea de decodare a limbajului, descris prin înţelegere şi nu numai. Deci auzim un copil de un an că ne spune ceva, şi prima reacţie este să potrivim spusele li în ceea ce noi cunoaştem şi putem înţelege. Eventual îl corectăm şi îi spunem că nu aşa se spune, îi arătăm că poate îl învăţăm să vorbească ca noi, limba noastră.

Oare nu cumva ne este frică să avem încredere în copil şi să îl lăsăm să ne înveţe şi el din câte a adus cu el pe lume?

By Cristescu Bogdan

De Bogdan Cristescu

Ii place web-ul, gradinaritul si viata de la tara. O iubeste pe Jorjette si vrea sa devina cel mai cunoscut om de pe pamant. Are ambitii si nu renunta prea usor! Considera ca "orice" poate aduce/genera mai mult "orice"! Si are si solutia! Scopul este intentia si increderea! 1+1+1+1=mai multi de 1

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *