Nucsoara – condiment ce imbunatateste circulatia

Nucsoara condiment 13 beneficii pentru sanatate

Nucsoara este un condiment popular, cu o lungă listă de beneficii pentru sănătate. Este folosit pentru ameliorarea durerii, indigestie, insomnie și îmbunătățirea funcției creierului. Își extinde capacitatea de a oferi protecție hepatică, de a calma depresia, de a îmbunătăți nivelul de colesterol, de a regla nivelul tensiunii arteriale și de a atenua afectiunile orale.

Ce este nucsoara?

Nucsoara este sămânța copacului de nucșoară (Myristica fragrans). Copacul are frunze parfumate şi flori mici galbene. Fructele au în interior sămânţa – nucsoara – şi coaja de acoperire de culoare roşiatică. Atât seminţele cât şi această coajă sunt condimente culinare folosite în mâncărurile dulci şi savuroase într-o varietate largă de bucătării.

Arborele este originar din Insulele Maluku sau Spice din Indonezia și este singurul copac care este sursa a două mirodenii distincte din lume. Este cultivat în mod obișnuit în Caraibe, alte zone tropicale ale lumii și, de asemenea, în sudul Indiei, în statul Kerala.

Nucsoara – Utilizari si 13 Beneficii pentru sanatate

In timp ce nucsoara este un condiment folosit destul de rar in diverse feluri de mancare, ea poate avea un impact destul de puternic asupra sanatatii, datorita continutului nutritiv de vitamine, minerale si compusi organici inruditi cu uleiurile esentiale. Aceste componente benefice continute de semintele de nucsoara, includ fibre alimentare, mangan, tiamina, vitamina B6, acid folic, magneziu, cupru si macelignan.

Nucşoara creşte efectul ameţitor şi soporific al băuturilor alcoolice. Este prescrisă pentru balonare şi greaţă. Uleiul esenţial de nucşoară este adăugat în parfumuri, săpunuri, uleiuri de păr, tutun şi fumigene.

Seminţele produc un ulei – untul de nucşoară – folosit în cremele pentru piele.

Nucsoara folosita in tratamente pentru ameliorarea unor diverse afectiuni

Amelioreaza durerile

Persoanele care sufera de afectiuni cronice precum cancer, boli inflamatorii si diabet, sufera adesea de dureri persistente. Conform Centrului National pentru informatii Biotehnologice, Biblioteca Nationala de Medicina S.U.A., uleiul de nucsoara, derivat din seminte, s-a dovedit a fi un analgezic si calmant al durerii cronice. (1)

Publicat in revista Food and Nutrition research, un studiu comparativ din 2016 a aratat ca aplicarea uleiului, in comparatie cu alte tratamente pentru durere precum diclofenacul, are un efect mai bun asupra durerii inflamatorii. Acelasi studiu arata ca uleiul poate atenua articulatiile umflate si alodnia mecanica, care este o durere intensa cauzata chiar de o atingere usoara. (2)

Amelioreaza insomnia

De-a lungul timpului, nucsoara a fost recomandata ca remediu natural pentru insomnie. Un varf de praf de nucsoara in lapte cald este trucul perfect pentru un somn linistit.

Ajuta la digestie

Nucsoara are proprietati medicinale folosite pentru tratarea problemelor digestive, cum ar fi indigestia si ulceratiile stomacale. Aceste proprietati medicinale provin din uleiurile esentiale ale semintelor de nucsoara. (3)

Imbunatateste sanatatea creierului

Nucsoara este adesea asociata cu proprietati neuroprotectoare. In cercetarile recente ale Dr Waluga Plaingaim si colaboratorilor sai, se arata ca nucsoara contine uleiuri volatile precum miristicina, eugenolul si elemicina. Toate acestea contribuie la cresterea nivelului de serotonina, dopamina si norepinefrina in hipocamp. Hipocampul este localizat in creier si este asociat in principal cu memoria si navigarea spatiala, care este partea responsabila cu inregistrarea si preluarea tuturor informatiilor din creier.

Prin urmare, studiul a concluzionat ca uleiul de nucsoara are efect terapeutic in prevenirea bolilor neurovegetative precum Alzheimer, Parkinson si Huntington. (4)

Imbunatateste sanatatea orala

Acest condiment are proprietati antibacteriene si are potentialul de a inhiba activitatea bacteriilor precum Porphyromonas gingivalis care provoaca parodontita si Streptococcus mutans, care sunt asociate cu cariile dentare.

Acidul miristic si trimiristina prezente in aceste seminte au o activitate antibacteriana buna.

Extractul de metanol gasit in nucsoara are proprietati anticariogene, adica ajuta la prevenirea cariilor dentare. Aplicarea uleiului esential poate ameliora o durere de dinti.

Ajuta la protectia ficatului

Aceasta este o planta binecunoscuta cu diverse aplicatii medicinale, inclusiv utilizarea sa in tratarea afectiunilor hepatice. Extractul de nucsoara ajuta la scaderea inflamatiei hepatice si a activitatii radicalilor liberi din ficat.

Un studiu realizat de prof. Morita T. si colaboratorii sugereaza ca miristicina gasita in ulei are proprietati hepatoprotectoare. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare care sa explice beneficiile pentru ficat. (5)

Regleaza tensiunea arteriala

Intr-un ghid realizat de catre Institutul National de Sanatate, se recomanda sa se adauge mai multe condimente precum nucsoara in dieta zilnica. Ghidul mentioneaza ca utilizarea unei cantitati mai scazute de sodiu in alimentatie ajuta la mentinerea nivelului tensiunii arteriale. (6)

Are proprietati folosite in lupta cu cancerul

O calitate mai putin cunoscuta ale acestui condiment este utilizarea sa impotriva celulelor canceroase. Conform unui studiu publicat in Chemico-Biological Interactions, miristicina are proprietati chemopreventive. Se considera ca induce moartea celulara (apoptoza) in celulele leucemice. La randul sau, acest lucru poate ajuta la prevenirea cresterii celulelor canceroase si a metastazei leucemiei care afecteaza in mod obisnuit copiii. (7)

Se foloseste pentru ingrijirea pielii

Tratamentele traditionale pe baza de plante folosesc de mult timp acest condiment pentru a stimula aspectul si sanatatea pielii. Cel mai frecvent se aplica sub forma de masca, in amestec cu apa sau miere de albine.

Ajuta la ameliorarea infectiilor cutanate, intarzie imbatranirea prematura cauzata de expunerea prelungita la lumina soarelui. Este folosit sub forma de ulei esential pentru proprietatile de imbogatire a pielii cu nutrienti esentiali.

Scade nivelul de colesterol

Extractul de nucsoara are efecte hipolipidemice. Ajuta la scaderea colesterolului LDL, reducand lipoproteinele de care nu mai are nevoie organismul.

Are efect antidiareic

Aceste seminte sunt folosite in medicina ayurvedica pentru a ameliora diareea. Au proprietati carminative si ajuta la o mai buna digestie.

Uleiul poate fi aplicat pe stomac sau pudra poate fi consumata cu ghimbir si miere.

Are proprietati anticonvulsive

Uleiul esential poate contribui la prevenira convulsiilor. Este indicat ca acest ulei sa fie folosit atat in cazul convulsiilor majore, dar si a celor partiale.

Cum sa folosim acest condiment in bucatarie

Acest condiment versatil si delicios are o varitate larga de utilizari in bucatarie. Il putem folosi singur sau asociat cu alte condimente, cum ar fi cardamomul, scortisoara sau cuisoarele.

Are o aroma calda si dulce, motiv pentru care se adauga la deserturi, inclusiv placinte, prajituri, fursecuri, paine, salate de fructe si la diverse creme.

Se poate presara pe cartofi, dovlecei si alte legume gatite pentru a le da o aroma intensa. De asemenea, se poate adauga in bauturile reci sau calde, inclusiv in cidrul de mere, ciocolata calda, in ceaiuri, in laptele de turmeric si chiar in smoothie-uri.

Daca ai seminte intregi, razuieste-le pe o razatoare cu gauri mici. Nucsoara proaspat rasa este intensa si se potriveste de minune pe fructele proaspete, in fulgii de ovaz sau in iaurt.

Nuscoara folosita in ritualuri ~ Utilizări magice

Se arde pentru mirosul care sporeşte puterile psihice sau pentru muncă creativă. Se poartă cu sine pentru îmbunătăţirea intelectului. Nucşoara mult timp a fost transportată pentru noroc şi boabele erau înşirate alături de stele de anason şi boabe de tonka ca şi colier pe bază de plante puternice. Arsă pentru prosperitate, noroc, sensibilizarea psihicului, avere, clarviziune, divinaţie, justiţie, şi meditaţie.

Nucsoara in aromaterapie

Uleiul esenţial de nucşoară se utilizează pentru indigestie, slăbiciune generală, infecţii bacteriene, gută, reumatism, artrită, ca ajutor în circulaţia sângelui, pentru durerile musculare , flatulenţă, greaţă, nevralgie, oboseală pe sistem nervos.

Calităţi cheie: analgezic, stupefiant, tonic (pentru nervi şi inimă), mângâietor, liniştitore, calmant, elevator, cefalic, euforic.

Nucsoara ~ Contraindicatii

Atenţie! Dozele mari de nucşoară sunt toxice datorită prezenţei unui compus halucinogen – eter fenolic C11H12O3.

Consumul excesiv de nucșoară poate avea efecte psihotrope și halucinogene asupra celor care o consuma. Este utilizata ca narcotic de multe persoane. Consumul prea mare poate duce la convulsii, palpitații cardiace neregulate și vărsături. Elemincina care se găsește în acest condiment poate duce la scăderea coordonării și activității musculare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *