O ecuaţie simplă : femeie = bărbat

6 comentarii la O ecuaţie simplă : femeie = bărbat

Freud descoperă că atât pentru fetiţă cât şi pentru băiat mama, distribuitoare a primelor îngrijiri este primul obiect, căci investiţiile libidinale iniţiale se produc sprijinindu-se pe satisfacerea marilor nevoi vitale. Descriind activitatea secuală a fetiţei în relaţie cu mama, Freud susţine ca ea nu se deosebeşte deloc de cea a băiatului. Şi la unul, ca şi la celălalt, se întâlnesc aceleaşi mişcări pulsionale (orale, sadic-anale, falice) şi aceleaşi fantasme asociate.

Freud notează, cu o rezervă: legătura fetei cu mama este atât de „tocita de ani”, supusă unei refulări inexorabile, încât este dificil să o sesizezi psihanalitic, şi, în orice caz, acest lucru nu este posibil decât prin rescrierea pe care i-o impune problematica oedipiană ulterioară.

Acestei rezerve i se adaugă o nuanţă: Freud pune un accent special pe ambivalenţa acestei prime legături, pe ostilitatea al cărei obiect este mama, cel puţin la fel de intensă ca şi iubirea care îi este adresată. Fazei orale îi corespund la fetiţă angoasele de a fi omorâtă, otrăvită, devorată de către mamă; toate sunt temeri legate de retragerea sânului, justificând o întoarcere a agresiunii către agresor. Este posibil, notează Freud, ca aceste mecanisme proiective să formeze nucleul unei paranoia ulterioare.

Jones arată că stadiul oral este prototipul feminităţii ulterioare. Oralul este primul punct de vedere al copilului, al descoperirii sale, un punct de vedere endogenetic. Dar, „înaintea” gurii se află sânul; cel al mamei, al adultului în maturitate secuală, cel al unei femei, dintre cere secualitatea, în întregime inconştientă, este dominată de genitalitate. J. Lanouzier, într-o lucrare de-a sa, a insistat în particular asupra falicităţii sânului. Eroticul sânului este prins într-o reţea de reprezentări în principal vizuale – unde privirea tinerei fete pubere se încrucişează cu cea a bărbatului, cu cea a tatălui în special.

În faza anală plăcerea legată de diversele manipulări ale zonei erogene este ca atare conotată ca agresiva (mai ales la modelul pasiv, dar în egală măsură în activitate, prin identificarea cu mama), gata să se transforme în angoasă, sub acţiunea refulării. Freud, imitând aici pe Marck Brunswick, schiţează portretul unei mame anale, mai mult intruzivă decât satisfăcătoare. Astfel, există mame care insistă să le arate fetelor lor cum se introduce un tampon. Seducţia – intruzivă adultă se îndreaptă spre culmi, mama anală nu renunţă uşor la ascendenţa asupra funcţiilor corporale. Se mai poate adăuga la aceasta placheta de pilule strecurată în geanta primei vacante după venirea ciclului.

buburuza-parcata

Odată cu intrarea în faza falică, identitatea evoluţiilor băiatului şi ale fetei va căpăta în concepţia freudiană, semnificaţia psihosecuală cea mai originală şi cea mai surprinzătoare. În acest moment diferenţele între sece se şterg complet în faţa concordanţelor lor. Fetiţa este un mic bărbat. La aceasta idee concură şi fantasma infantilă a femeilor care consideră că au fost create ca bărbaţi şi că prin diverse împrejurări au fost mutilate, lovite sau rănite.

Analogia penis-clitoris nu este, fără îndoială, de acelaşi ordin ca identitatea dintre gură şi anus, dar distanţa este neglijabilă, într-atât cele două organe reacţionează asemănător la excitaţie: „Toate actele de onanie au loc pe acest echivalent al penisului”. Vaginul propriu-zis feminin va aştepta pubertatea pentru a fi descoperit. Printre fantasmele asociate excitaţie clitoridiene, Freud citează dorinţa de a naşte un copil pentru mamă sau de a-i face unul (dorinţă mobilizată mai ales la apariţia noului născut, dar de asemenea şi de cea pasivă, de a fi sedusă de mamă, fantasma care „atinge solul realităţii” deoarece este chiar mama care, prin îngrijiri, a trezit primele senzaţii de plăcere în organele genitale.

Partea 2 >>

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

6 comentarii

  1. Din fericire sunt sigur că Freud ar avea o teorie interesantă despre cei care nu depășesc anumite bariere ale gândirii (recte cashalot), altfel niște foarte mulți ani de psihologie bazați pe teoriile lui Freud au fost în van.

  2. Lasati masina aia. Voi ati citit articolul? Ce absurditate!! Cum poti sa scrii asa ceva? Obsedati sexual…grav!

    1. Din fericire teoriile lui Freud au fost depăşite de cei mai mulţi psihologi din zilele noastre, totuşi încă se învaţă în anii de facultate pentru a putea face diferenţa între ceea ce se considera în trecut şi ceea ce se întâmplă în prezent. Din nefericire există şi astăzi oamenii care pun foarte mult accent pe teoria lui Freud, care a fost considerat de foarte mulţi a fi un obsedat sexual. Nu e nimic anormal în a scrie aşa ceva, pentru că ceea ce ai citit mai sus face parte atât din trecutul istoriei psihologiei, dar şi din prezent, atâta timp cât aceste teorii sunt învăţate de către studenţii noştrii.

  3. Tipic romanesc pe scurt. Nu stiu cum or gandi altii, dar cat de inconstient poti fi sa parchezi astfel? Logic acum. Daca parca la 200m mai incolo? Dar asa sunt unii invatati, sa nu isi miste posteriorul deloc. Daca ar putea sa parcheze direct in institutia unde au treaba, ar fi cel mai ok pentru ei.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *