Ornamentele prezente pe ouăle de Paşte

Niciun comentariu la Ornamentele prezente pe ouăle de Paşte

O primă clasificare a motivelor ce sunt desenate pe ouă a fost făcută de Leonida Bodnărescul în 1908 şi cuprinde următoarea serie de ornamente.

Seria 1: Regnul animal

Se întâlnesc musca, peştele, calul, caprele, cucuşol, albina, broasca, racul, porumbiţa, greierul, zmeul, raţa, şarpele, melcul, păianjenul. În afară de acestea se mai desenează chiar şi anumite membre din corpul animalelor ca unghia caprei, laba gâştei, creasta şi gâtul cucoşului, urechile iepurelui, coarnele cerbului, picioarele berzei, coada rândunicii, pana corbului, etc.

Seria 2: motive vegetale

Plantele au un rol foarte important în încondeierea ouălelor, ca motive fiind oferite frunzele arborilor şi pomilor, florile, dar şi fructele. Găsim pe ouă frunza bradului, a stejarului, de mesteacăm, de salcie, vâscul, floarea mărului, florile de păr, frunza trifoiului, ghiocelul, păpădia, hameiul, păstăile, fasole, spicul grâului.

Ornamentele prezente pe ouăle de Paşte 1Seria 3 – a uneltelor

Sunt folosite şi diferite unelte casnice şi de câmp la încondeiere ca grebla, lopata, hârleţul, sapa, roata carului, furculiţa, secera, clopoţelul, fierul plugului.

Seria 4 – diverse

Întâlnim pe ouăle încondeiate figuri care nu prea pot fi incluse în celelalte serii, iar aici putem include desagii şi brâul popii, degeţelele, calea rătăcită, încolăcitura cubelcului. Trebuie amintit faptul că pe cel puţin un ou este încondeiată „crucea Paştelor”.

 

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *