O primă clasificare a motivelor ce sunt desenate pe ouă a fost făcută de Leonida Bodnărescul în 1908 şi cuprinde următoarea serie de ornamente.
Seria 1: Regnul animal
Se întâlnesc musca, peştele, calul, caprele, cucuşol, albina, broasca, racul, porumbiţa, greierul, zmeul, raţa, şarpele, melcul, păianjenul. În afară de acestea se mai desenează chiar şi anumite membre din corpul animalelor ca unghia caprei, laba gâştei, creasta şi gâtul cucoşului, urechile iepurelui, coarnele cerbului, picioarele berzei, coada rândunicii, pana corbului, etc.
Seria 2: motive vegetale
Plantele au un rol foarte important în încondeierea ouălelor, ca motive fiind oferite frunzele arborilor şi pomilor, florile, dar şi fructele. Găsim pe ouă frunza bradului, a stejarului, de mesteacăm, de salcie, vâscul, floarea mărului, florile de păr, frunza trifoiului, ghiocelul, păpădia, hameiul, păstăile, fasole, spicul grâului.
Seria 3 – a uneltelor
Sunt folosite şi diferite unelte casnice şi de câmp la încondeiere ca grebla, lopata, hârleţul, sapa, roata carului, furculiţa, secera, clopoţelul, fierul plugului.
Seria 4 – diverse
Întâlnim pe ouăle încondeiate figuri care nu prea pot fi incluse în celelalte serii, iar aici putem include desagii şi brâul popii, degeţelele, calea rătăcită, încolăcitura cubelcului. Trebuie amintit faptul că pe cel puţin un ou este încondeiată “crucea Paştelor”.
Etichete: #Animale, #Flori, #Fructe, #Pestele, #Plante, #Plante medicinale