Ouale de paste încondeiate și sărbătoarea Paştelui la români

Mai este aproape o lună de zile până la această sărbătoare deosebită a Învierii Domnului simbolizată de ouale de paste încondeiat sau rosii, care în acest an va fi sărbătorită pe data de 5 mai. Deşi în alte ţări creştine Paştele nu are o importanţă la fel de mare ca şi Crăciunul, în Romania lucrurile stau altfel. Aici tradiţiile s-au păstrat aproape nealterate de-a lungul timpului, mai ales în zonele rurale, iar Paştele înseamnă Învierea lui Hristos şi învierea naturii.

În noaptea Paştelui, oamenii îmbrăcaţi în haine noi merg la biserică plini de încredere în mântuirea prin Cristos. La miezul nopţii, înconjoară biserica cu lumânări aprinse în mâini şi cântă: „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. După încheierea ceremoniei religioase oamenii se întorc acasă cu lumină şi Paşte (bucăţi de pâine sfinţită şi stropită cu vin, care simbolizează trupul şi sângele lui Hristos).

Ouale de paste încondeiate – sarbatoarea inceperii anului nou

Dar Paştele a devenit sinonim cu ouăle roşii, ouale de paste a căror semnificaţie a încondeirii lor este pastrată în numeroase legende şi este strâns legată de începerea anului nou după un obicei precreştin. Se folosesc tradiţionalele ouă de găină, ceara de albine şi culorile vegetale (obţinute din plante şi fructe). Cu ajutorul instrumentelor tradiţionale (chisita, pămătuf etc.) ouăle de paste la români sunt decorate cu diverse motive, în funcţie de zona şi de imaginaţia creatorului. În Muntenia şi Oltenia se folosesc puţine culori iar decorurile sunt naturaliste. În Moldova cromatica şi motivele la ouale de paste se diversifică. Se ajunge chiar la performanţa ca decorul să fie facut din mărgele, aşa cum se obişnuieşte la Mănăstirea Suceviţa din Bucovina.oua-de-pasti-cu-margele

În Transilvania însă, datorită numeroaselor minorităţi, la ouale de paste totul este foarte divers. Se întâlnesc toate culorile, într-o mulţime de combinaţii şi motive. În Ţara Bârsei (depresiunea Braşov) compoziţia şi rafinamentul desenului pe ouale de paste sunt extraordinare. Ouăle de paste incondeiate se folosesc pentru decor sau pentru diverse ritualuri. În Bucovina de exemplu, există obiceiul Blajinilor. Blajinii sunt sufletele copiilor morţi, care, prin intermediul colacilor trimişi pe râu sau împărţiţi în cimitire, află şi ei că marea sărbătoare a Paştelui a avut loc şi se pot bucura.


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 10 Pareri

  1. Valentina Serban Valentina Serban
  2. Andrei Andrei
  3. Ioana Ioana
  4. ramonika ramonika
  5. Florin Morosan Florin Morosan
  6. Daniela Daniela
  7. GiacomO GiacomO

Spune parerea ta!

 

Sus