Ouale de paste încondeiate și sărbătoarea Paştelui la români


0
0

Mai este aproape o lună de zile până la această sărbătoare deosebită a Învierii Domnului simbolizată de ouale de paste încondeiat sau rosii, care în acest an va fi sărbătorită pe data de 5 mai. Deşi în alte ţări creştine Paştele nu are o importanţă la fel de mare ca şi Crăciunul, în Romania lucrurile stau altfel. Aici tradiţiile s-au păstrat aproape nealterate de-a lungul timpului, mai ales în zonele rurale, iar Paştele înseamnă Învierea lui Hristos şi învierea naturii.

În noaptea Paştelui, oamenii îmbrăcaţi în haine noi merg la biserică plini de încredere în mântuirea prin Cristos. La miezul nopţii, înconjoară biserica cu lumânări aprinse în mâini şi cântă: “Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. După încheierea ceremoniei religioase oamenii se întorc acasă cu lumină şi Paşte (bucăţi de pâine sfinţită şi stropită cu vin, care simbolizează trupul şi sângele lui Hristos).

Ouale de paste încondeiate – sarbatoarea inceperii anului nou

oua-de-pasti-cu-margele

Dar Paştele a devenit sinonim cu ouăle roşii, ouale de paste a căror semnificaţie a încondeirii lor este pastrată în numeroase legende şi este strâns legată de începerea anului nou după un obicei precreştin. Se folosesc tradiţionalele ouă de găină, ceara de albine şi culorile vegetale (obţinute din plante şi fructe). Cu ajutorul instrumentelor tradiţionale (chisita, pămătuf etc.) ouăle de paste la români sunt decorate cu diverse motive, în funcţie de zona şi de imaginaţia creatorului. În Muntenia şi Oltenia se folosesc puţine culori iar decorurile sunt naturaliste. În Moldova cromatica şi motivele la ouale de paste se diversifică. Se ajunge chiar la performanţa ca decorul să fie facut din mărgele, aşa cum se obişnuieşte la Mănăstirea Suceviţa din Bucovina.

În Transilvania însă, datorită numeroaselor minorităţi, la ouale de paste totul este foarte divers. Se întâlnesc toate culorile, într-o mulţime de combinaţii şi motive. În Ţara Bârsei (depresiunea Braşov) compoziţia şi rafinamentul desenului pe ouale de paste sunt extraordinare. Ouăle de paste incondeiate se folosesc pentru decor sau pentru diverse ritualuri. În Bucovina de exemplu, există obiceiul Blajinilor. Blajinii sunt sufletele copiilor morţi, care, prin intermediul colacilor trimişi pe râu sau împărţiţi în cimitire, află şi ei că marea sărbătoare a Paştelui a avut loc şi se pot bucura.

Etichete: #Biserici, #Culori, #Fructe, #Iisus Hristos, #Legende, #Moldova, #Natura, #Plante medicinale, #Romania, #Sufletul

Despre autor

10 comentarii la „Ouale de paste încondeiate și sărbătoarea Paştelui la români”

 1. Abia astept! Singurul lucru care nu-mi place asa mult e diversitatea culorilor la oua care nu prea semnifica nimic din punctul meu de vedere! Si desi s-au schimbat multe de la o generatie la alta, se pare ca “innoitul” a ramas o traditie pentru toti :)

  1. Ouăle vopsite complet într-o culoare, nici pentru mine nu semnifică mare lucru (exceptie fac cele rosii), dar probabil, îndepărtarea de la rosu către alte nuante, are o legătură cu democratia, americanismul sau evolutia societătii si a culorilor chimice. În trecut oricum nu foloseau Galus!

 2. Trebuie sa ne pregatim din timp. Eu una vreau sa nu ma mai aglomerez ( ca in alti ani) pe ultima suta de metri. Plus de asta, am gasit o gramada de idei interesante – prajituri iepurasi pentru cei mici, modele de incodeiere, etc. Ne pregatim din timp, ca tot pica Pastele asa tarziua anul acesta. Avem timp :)

 3. Intr-adevar incondeierea oualor de Paste este o adevarata arta! Oul incondeiat transmite bucurie, smerenie, impacare!

 4. Avatar of Florin Morosan
  Florin Morosan

  Din păcate se cam pierd tradiţiile şi în zonele rurale. Tinerii pleacă, bătrânii mor, nu mai are cine să transmită tradiţiile mai departe.

 5. Iubesc acesata sarbatoare, dar mai ales iubesc oualele vopsite si incondeierea lor. Din pacate anul asta n-o sa-l petrec in tara ci in Italia la mama. :( Asta este! Sarbatoresc la anul, nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *