Pactul cu diavolul – cui să te adresezi

Dacă, pactizând cu Diavolul (sunt de ajuns un pic de sânge, o pană veche şi un simplu capăt de hârtie), doriţi ca el să vă facă vreun serviciu, important este să ştiţi cui să vă adresaţi. Bineînteles, se vor lăsa deoparte cei mărunţi, cei fără nume şi fără grade şi se vor evoca doar demonii bine văzuţi la Curte sau foarte puternici. Când vom fi în situaţia de a trebui să finalizăm o pasiune, cu bună ştiinţă îl vom folosi pe Tamuz, ambasador în Spania, de care depinde ardoarea amoroasă. Vom profita fără ruşine de contradicţiile care animă inima demonilor şi divid lumea infernală. Astfel, Hutgin, căruia îi place să aibă relatii cu fiinţele omeneşti, răspunde fără să se zgârcească la întrebările care i se pun şi face servicii remarcabile bărbaţilor cu soţii uşuratice, împiedicându-le pe acestea din urmă să-şi încornoreze soţii.

Martinet arată drumul călătorilor care s-au rătăcit. Altă necuviinţă: există o dreptate în Infern, şi Lucifer, asistat de Alastor, mâna sa dreaptă, o împarte. Astfel, „cel mai frumos şi întâiul dintre îngeri” ar fi redus la a se pronunţa în litigiile care opun uneori demonii între ei… Deşi necesare, aceste condiţii sunt departe de a fi suficiente. Nu ar fi de niciun folos să intri în relatii, de exemplu, cu Satana, Belzebut, Ronve, Alocer, Andras, Balan, Caim şi Xafan, atât este de încărcat programul lor… E, bunăoară, cazul lui Alocer: dacă comandă 36 de legiuni şi dacă este mare duce al Curţii Infernale, el nu intervine direct în viaţa oamenilor. La fel, Andras, Caim, Balan sau Ronve: responsabilităţile pe care ei şi le-au asumat în Infern nu le permit deloc să acorde muritorilor vreuna din preţioasele lor clipe. Şi în zadar îl veţi chema pe Satana în ajutor: este prea ocupat, el dirijează partidul opoziţiei împotriva lui Belzebut. Andras are titlul foarte invidiat de marchiz al Infernului; el se află în fruntea a 30 de legiuni şi călăreşte pe un lup negru, fluturând o spadă; are faţă de cucuvea şi corpul de înger înaripat.

Suveran infernal, Balan este prevăzut şi el cu trei chipuri (berbec, om cu ochi de jar, taur); el se înfăţişeaza în cel mai simplu costum, adică gol, duce într-o mână un erete şi călăreşte un urs. Caim, mare preşedinte al Infernului, este eleganţa întruchipată: poartă pe un corp de bărbat un cap şi aripi de mierlă… Din divinitate egipteană (identificată foarte repede cu zeul-soare Ra şi numit Amon-Ra), Amon a devenit, în tradiţia satanică, marchiz al Infernului. El comandă 40 de legiuni de diavoli. Demon superior, comandând peste 60 de legiuni infernale, Abigor apare ca un frumos cavaler purtând lance, stindard sau sceptru, pe un cal înaripat. El cunoaşte viitorul şi toate secretele războiului. Prinţ infernal, şeful a 36 de legiuni, Aiperos se înfăţişează ca un vultur înălţat; dezvăluie viitorul. Orgoliul, vanitatea şi lenea sunt împărţite cu nume diferite de Astarot, Belzebut, Hamos şi Lucifer. Inutil să facem apel la ei: aceştia insinuează aceste vicii în inima muritorilor fără să fie nevoie să le forţeze mâna.

Altă turpitudine: luxura, unde îi regăsim pe Beghemot, desigur, dar şi pe Asmodeu, Pan şi, într-o anumită măsură, pe Zepar. După Jean Wier, acest mare duce al imperiului infernal împinge – ticălosul! — oamenii la pederastie. Să ne oprim la demonii realmente utili. De ce, de exemplu, să-i cereţi lui Beghemot să vină dacă vreţi să fiţi priceput în matematică, artă şi ştiinţe? Veţi fi mult mai inspirat evocându-l pe Furfur. Îl veţi recunoaşte după coada lui în flăcări, după corpul de înger sau de cerb înaripat cu braţe omeneşti; conte al Infernului, el se află în fruntea a 26 de legiuni, domneşte peste furtună, nu răspunde decât prin minciuni, dar, dacă îl închidem într-un triunghi magic, el rezolvă problemele cele mai abstracte. Vreţi să ajungeţi maestru în elocvenţă şi arte frumoase? Convocaţi-l pe marchizul Naberus, care, cu o voce răguşită, va fi profesorul vostru sârguincios. (Jean Wier îl numeşte Cerber şi îl zugrăveşte ca pe un corb.) Limbile străine vă sunt puţin accesibile? Cu Agaures, mare duce al părţii orientale a Infernului, nimic mai uşor: el le predă după metode al căror secret îl deţine; el îi va deruta, în plus, pe duşmanii voştri cu ajutorul celor 31 de legiuni infernale, care fac să danseze spiritele terestre.

<< Partea 1 – Partea 2Partea 3Partea 5Partea 6 >>


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 28 Pareri

 1. Stefan Stefan
 2. Darius Darius
 3. MEDIU DE LUMINĂ MARE MEDIU DE LUMINĂ MARE
  • Nicoleta Nicoleta
 4. MEDIU DE LUMINĂ MARE MEDIU DE LUMINĂ MARE
 5. Flaviana Flaviana
 6. cornel drutu cornel drutu
 7. Cristian Cristian
 8. Mihail Horatiu Mihail Horatiu
 9. Gaby Gaby

Spune parerea ta!