Pactul cu diavolul

Să-ţi vinzi sufletul Diavolului sau vreunuia dintre supuşii săi nu era un lucru oarecare. Dar, pentru a dobândi anumite puteri, mulţi bărbaţi şi femei nu se dădeau în lături de la aceasta, dat fiind avantajele scontate. Formulele pactului încheiat cu Diavolul sunt, în general, conţinute în cărţile de vrăji.Pactul cu diavolul 1

La cererea viitorului slujitor, răspunsul demonului variază puţin. El sună cam aşa:

„Nu pot să-ţi satisfac cererea decât dacă tu mi te dai mie 20 de ani, ca sa fac din sufletul şi din corpul tău ce-mi va fi pe plac.”

Şi cărţile de vrăji adaugă:

„Atunci îi arunci [Diavolului] pactul tău care trebuie să fie scris cu mâna ta, pe o bucată mică de pergament virgin, şi care ar consta în puţine cuvinte (care urmează), punându-vă semnătura cu sângele vostru adevărat.”

Iată formula propriu-zisă a pactului:

„Eu promit Marelui Lucifug să-l răsplătesc 20 de ani pentru tot ce-mi va da. Fapt pentru care am semnat.”

Vrăjitorul sau magicianul negru renunţă astfel la Dumnezeu, la Sfânta Fecioară, la sfinţi. După cât se pare, s-au păstrat puţine asemenea pacte. Biblioteca Naţională (Fondul francez, manuscrisul nr. • 7619, pagina 126) deţine pactul – care este, de altfel, un fals – al lui Urbain Grandier, acuzat că a vrăjit nişte călugăriţe cu ocazia afacerii de la Loudun,  din  secolul  al XVII-lea.


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 10 Pareri

  1. Constanta Constanta
  2. Constanta Constanta
  3. Andrei Andrei
  4. ionuti ionuti
  5. Razvan Razvan
  6. arion nicusor arion nicusor
  7. Alex Ghila Alex Ghila
  8. mitica mitica

Spune parerea ta!

 

Sus