Painea si importanta ei in alimentatie


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!

Pâinea este prin excelență alimentul ritual esențial al vieții umane: amidonul produce căldură și energie, substanțele minerale și proteinele reînnoiesc structura oasoasă și celulele.

Există sute de moduri de a pregăti pâine, corespunzătoare diferitelor tipuri de făină utilizate, în unele cazuri folosindu-se altceva decât făina de grâu, şi când spun altceva mă refer la făina din celelalte cereale, aşa că avem pâine de secară,orz, ovăz, porumb în amestec.

Există de asemenea pâinea nedospită – azimele – făcute fără adaos de drojdie, pâinea dospită natural și pâine crescută cu praf de copt.

Pâinea, prin definiție, este un preparat cu drojdie. Cea mai bună pâine este cea integrală, este cea mai sănătoasă și mai bogată de substanțe cerute de organismul nostru. Lăsând la o parte diferitele tehnici existente, cele mai importante sunt cele posibile în contextul nevoilor interne, adică a celor de acasă.

După cum am vorbit într-un articol anterior, există şi pâinea pustnicească sau pita harică care necesită o modalitate mai aparte de preparare, e mai mult un ritual de praparare al hranei vii.

3 comentarii la „Painea si importanta ei in alimentatie”

  1. Mi se pare foarte important ca ati subliniat si componenta ritualica, harica a painii, mai in contextul actual in care dimensiunea sacra a lucrurilor este tot mai des pierduta din vedere.

    1. Mâncatul în sine are o componentă ritualică, deşi acesta s-a pierdut mult eventual s-a rezumat la o rugăciune pe care o rostim înainte sau după masă. Culesul şi prepararea hranei reprezintă un întreg ritual uitat de cei mai mulţi dintre noi, acesta fiind unul dintre motivele pentru care hrana a ajuns să ne facă rău :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

8 + 2 =