Pepene verde – Totul despre cel mai consumat fruct vara

Planta de pepene verde citrullus lanatus

Planta pepene verde ( Citrullus lanatus ) este un membru al familiei Cucurbitaceae. Aceasta familie cuprinde pepenele galben, dovleacul si alte plante similare care cresc pe vițe. Fructele se numesc pepeni si pot fi rotunzi, alungiti sau cu forma sferica. Culoarea variaza de la un verde inchis la verde deschis cu dungi albe. Pulpa este de obicei de culoare rosiatica, dar exista si alte soiuri de pepene verde cu pulpa de culoare maronie, portocalie, galbena, roz sau chiar alba.

Ce cunoastem despre istoria fructului de pepene verde?

Originar din Nord-Estul Africii, pepenele verde este un desert foarte apreciat astazi, dar cu o istorie lunga de cateva mii de ani. Analizele genetice au dovedit ca planta Citrullus Lanatus, are o baza genetica ingusta. Acest lucru sugereaza ca fructul agreat de noi astazi, provine dintr-o serie de selectii consecutive de la un singur tip de planta.

Arheologii pe teren si cercetatorii in laborator au concluzionat ca majoritatea celor mai vechi seminte de pepene verde dateaza de acum 5000 de ani, pozitionate fiind in Africa de Nord-Est.

In mormantul faraonului egiptean Tutankamun, care dateaza de cel putin 4000 de ani in urma, s-a gasit o pictura lupestra a unui fruct mare, dungat si alungit, asezat pe o tava.

Planta de pepene verde salbatic ( Citrullus colocynthis ), stramosul soiului Citrullus Lanatus, a fost observata deseori in Sudan si tarile invechinate din nord-estul Africii.

Diversele dovezi, combinate, indica faptul ca Africa de nord-est este centrul de origine al fructului de pepene verde, ca pepenii verzi au fost domesticiti acolo pentru continutul de apa si valorile nutritive de peste 4000 de ani in urma. Fructul a aparut in tarile mediteraneene cu aproximativ 2000 de ani in urma.

Exemple de fructe de Citrullus salbatic si primitiv

Varietati de pepene verde salbatic

Primele trei randuri: fructe mari, sferice, de culoare inchisa, cu dungi intunecate, diametrul de 14cm, pulpa amara, tare, alb verzuie sau alba. Randul inferior, fructe mature mici, sferice, cu diametrul de 8-13cm, pulpa alba, cu trasaturi de la C. Lanatus, pepenele verde de desert.

  • Primul rand: PI 296341, Citrullus amarus (Africa de sud)
  • Al doilea rand: PI 457916, Citrullus mucosospermus (Liberia)
  • Al treilea rand: Citrullus colocynthis, Paqqu‘a 16 (Israel)
  • Al patrulea rand (de la stanga la dreapta):
    – PI 193963, Agaruen Hills, Ogaden, Etiopia (colectat in 1950);
    – PI 481871, Wadi Noori, 26km la sud de Jebel Marra, Darfur, Sudan (colectat in 1981);
    – PI 254622, Bol El Homar, Kordofan, Sudan (1958)
    – PI 525084, Hemidat, Qena, Egipt (1985)

Care sunt proprietatile nutritive ale pepenului verde?

Pepenele verde are un continut ridicat de apa, de pana la 92%. Fructul este bogat in betacaroten, acid folic, vitamina C, vitamina B5 si cantitati moderate de alte vitamine din complexul B: B1, B2, B3 si B6.

Acest fruct este o sursa bogata de minerale esentiale, cum ar fi calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si cantitati mai mici de cupru, fier si zinc.

pepenele verde sau rosu - lubenita

Ca si tomatele, pepenele verde contine foarte mult licopen, pigment rosu carotenoid. Acest important antioxidant este puternic in neutralizarea radicalilor liberi din corpul nostru.

Valori nutritionale / 100g de pepene verde crud

Sursa: USDA – Departamentul de Agricultura a Statelor Unite – Baza de date a nutrientilor

Continut Cantitate %DZR*
Energie 30 Kcal
Carbohidrati 7,6g 3%
Fibre  0,4g 2%
Zahar 6,2g
Proteine 0,61g 1%
VITAMINE
Betaina 0,3 mg
Colina 4,1 mg
Niacina (PP) 0,178 mg 1%
Acid pantotenic 0,221 mg 2%
Riboflavina 0,021 mg 1%
Tiamina 0,033 mg 2%
Vitamina A 569 UI 11%
Vitamina B6 0,045 mg 2%
Vitamina C 8,1 mg 14%
Vitamina E 0,05 mg 0%
Vitamina K 0,1 μg 0%
MINERALE
Calciu 7mg 1%
Cupru 0,042 mg 2%
Fluor 1,5 μg
Fier 0,24 mg 1%
Magneziu 10 mg 2%
Mangan 0,038 mg 2%
Fosfor 11 mg 1%
Potasiu 112 mg 2%
Seleniu 0,4 μg 1%
Sodiu 1 mg 0%
Zinc 0,10 mg 1%
FITO-NUTRIENTI
Alfa-caroten 303 µg
ALTE ELEMENTE
Apa 91.45 g

*Procentajul din doza zilnica recomandata (%DZR) este calculat pentru un adult cu 70kg si cu o dieta zilnica de 2000 de calorii.

Ce beneficii pentru sanatate aduce consumul de pepene verde?

Pepenele verde este un foarte bun depurativ, diuretic si mineralizant alcalin. Este foarte eficient in stimularea eliminarii toxinelor din intestine.

Sucul de pepene verde este usor de digerat si absorbit in proportie foarte mare datorita mineralelor din compozitie, oferind nutrienti atat de necesari organismului.

Efectul de alcalinizare mentine echilibrul acido-alcalin din organism, neutralizand starea toxica a corpului ce rezulta din consumul excesiv de elemente acide.

Efectele asupra sanatatii a sucului de pepene verde sunt imense, datorita continutului de antioxidanti si beta-caroten.

Iata doar cateva beneficii ale consumului de suc de pepene verde:

  • Pepenele verde recomandat in astm. Antioxidantii puternici din pepenele verde reduc problemele toxice din organism, care, la randul sau, reduc atacurile de astm.
  • Consuma suc de pepene verde pentru artrita. Bogat in beta-caroten si vitamina C, pepenele verde face minuni in inlaturarea inflamatiilor care contribuie la conditii precum osteoartrita sau artrita reumatoida.
  • Probleme ale vezicii urinare dispar in urma consumului de pepene verde. Efectele diuretice si de curatare vindeca problemele de rinichi si vezica.
  • Pepenele verde are o influenta asupra nivelului de colesterol. Sucul de pepene verde este recomandat in prevenirea colesterolului ce cauzeaza blocarea arterelor. Creste nivelul de colesterol bun care reduce riscul bolilor cardiovasculare.
  • Scapa de constipatie cu pepenele verde. Bea un pahar mare de suc de pepene verde deoarece este foarte eficient in eliminarea deseurilor din colon.
  • Pepenele verde ajuta in caz de retentie de lichide. Actiunea diuretica ajuta la eliminarea lichidelor in exces din organism, reducand retentia de apa, in special in cazul femeilor in perioada menstruatiei si la femeile gravide.
  • Atacul de cord poate fi prevenit cu un consum regulat de pepene verde. Combinatia de acid folic si alte vitamine esentiale din acest fruct joaca un rol important in reducerea riscului de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale si a cancerului de colon.
  • Pepenele verde ajuta in caz de mancarimi. Sucul de pepene verde curata organismul de toxine, reducand semnificativ mancarimile ce rezulta din toxicitatea acidozei.
  • Pepenele verde este recomandat in cancerul de prostata. Licopenul din fruct a fost indelung cercetat pentru calitatile antioxidante si proprietatile de prevenire a cancerului. S-a remarcat a fi deosebit de protectiv impotriva cancerului de prostata.
  • Foloseste pepenele verde daca ai o piele cu imperfectiuni. Foloseste pepenele verde aplicand feliute subtiri direct pe pielea fetei si lasa-le timp de 10 minute. Spala-te cu apa calduta, apoi cu apa rece.

Sfaturi pentru consumul de pepene verde

Daca nu poti consuma un pepene intreg si doresti sa-l pastrezi pentru mai tarziu, se acopera partea neconsumata (taiata in cat mai putine felii posibil) cu folie de plastic pentru a impiedica uscarea fructului. Acest lucru previne absorbtia mirosurilor neplacute si contactul cu praful sau insectele din aer. Se recomanda pastrarea la frigider pentru a-si mentine prospetimea, gustul si suculenta.

Pepenele verde proaspat este cel mai bun atunci cand este consumat ca atare, in salate de fructe, sub forma de suc sau piure. Poti de asemenea congela piure-ul de pepene verde in tavi pentru cuburi de gheata. Cuburile inghetate sunt perfecte mai ales intr-o zi fierbinte de vara.

Cum sucul de pepene verde este destul de dulce, poate fi pregatit cu tot cu partea verde care se afla intre pulpa si coaja exterioara. Aceasta parte a fructului contine cel mai mare nivel de minerale de calitate si clorofila din tot fructul si nu trebuie aruncata!

Cei mai multi oameni arunca coaja si semintele. Coaja contine nu doar clorofila benefica pentru formarea sangelui, ci si citrulina. Citrulina este un aminoacid non-proteic ce a fost identificat pentru prima data in pepenele verde. Este folosit in organismul uman in sistemul de oxidare nitrica si are rol antioxidant si vasodilatator. Potrivit studiul publicat in 2013 in Jurnalul de Chimie Agricola si Alimentara, citrulina imbunatateste circulatia sangelui pentru reducerea durerii musculare si a frecventei cardiace. Desi unii prefera soiurile de pepene verde fara seminte sau cu seminte putine, acestea sunt destul de sanatoase si comestibile. Nu aruncati semintele ci consumati-le pentru ca ele contin fier, zinc, proteine si fibre!

Din seminte de pepene verde se extrage un ulei comestibil valoros. Semintele de pepene verde sunt una dintre neexploratele si neutilizatele surse de ulei. Continand acizi grasi esentiali, vitamina E, minerale, uleiul din seminte de pepene verde are actiune antioxidanta si este foarte potrivit pentru gatit.

Din coaja de pepene se prepara asa-zisele fructe zaharisite. Vezi cum se prepara si dulceata din coaja de pepene verde!

Siropul din pepene verde contine 70-80% zahar, este delicios si serveste la prepararea hidromelului (vin de miere, polen si propolis). Sucul de pepene verde se concentreaza prin fierbere pana la consistenta mierii de albine.

Dulceata din coji de pepene verde la borcan
Dulceata din coji de pepene verde

Cura cu pepene verde – pulpa sau seminte

Pepenele verde, cel mai consumat fruct vara, nu numai ca este racoritor pentru organism, dar curata rinichii si vezica urinara, ajutand la eliminarea toxinelor. Fructul vedeta al verii, este preferat de toti membrii familiei.

Miezul rosu al pepenelui verde este recomandat ca adjuvant in tratarea gutei, in litiaza hepatobiliara si renala, litiaza vezicala, inflamatii ale splinei, boli venerice(gonoree), obezitate, pletora (cresterea peste normal a cantitatii de sange din organism), stari de voma, hiperuricemie (cresterea concentratiei de acid uric din sange), arsuri. pepenele verde se consuma in cura de sezon, 1-2 kg pe zi. Dieta cu pepene se tine timp de 2-3 saptamani.

Pentru tratarea litiazei renale, se consuma seminte de pepene verde pisate sau macinate. Se consuma 1-2 linguri pe zi.

Pentru tratarea de hepatita cronica, se face o cura cu suc de pepene verde. Sucul se obtine din miez de pepene rosu, dupa indepartarea semintelor. Se consuma minim un pahar pe zi.

Cum se prepara sucul proaspat de pepene verde?

Pepenele verde se taie, felii si se curata de seminte. Bucatile de miez rosu se dau prin masina de tocat sau se baga in storcatorul de fructe. De asemenea, se poate prepara suc de pepene verde si cu ajutorul unui blender.

suc de pepene verde pentru sanatatea ta

Cu toate acestea, recomand folosirea unui storcător prin presare la rece ca acesta:

Contraindicatii ale consumului de pepene verde

Pepenele rosu este foarte depurativ. Din acest motiv este indicat sa fie consumat cu masura de persoanele cu pietre la rinichi. Datorita continutului de zahar, se recomanda un consum cu masura diabeticilor.

Bibliografie despre pepenele verde


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Pepene verde – Totul despre cel mai consumat fruct vara”

  1. am mâncat pepene galben și am avut probleme cu stomacul dureri și scaun subțire ,este toxic .

    1. Pepenele galben nu este toxic. Durerile de stomac si scaunul subtire – acestea sunt semne ale unei detoxifieri destul de puternice. Pepenele galben este chiar foarte sanatosi si este bogat in substante nutritive. Aceste substante ajuta la curatarea toxinelor, de aici apar durerile. De la pepenele galben si cel verde se curata foarte bine intestinele si rinichii, asa ca nu va faceti griji. Durerile nu puteti decat sa le acceptati deoarece sunt un rezultat al stilului de viata.

    2. Poate ai intoleranta, poate esti alergic/a. Parerea mea este ca ar trebui sa incepi sa mananci cate putin sa vezi daca se intampla la fel si sa maresti doza. Cu toate astea, ai grija si la cantitate, orice consumi e nesanatos in cantitati mari, chiar si apa. 🙂

  2. Super! Eu fac anual o cură de pepeni, vara. Până acum n-am avut motive de regret… 🙂

  3. cum să alegem un pepene verde.

  4. atentie la lubenita coapta fortat. are de obicei un miez rosu albicios. poate duce la reactii nu tocmai placute. slabiciune,ameteala,varsaturi. pe timpul verii nu e cazul,dar atunci cand apar prima data pe piata multe sunt fortate cu ajutorul chimicalelor sa para coapte. daca miezul nu este de un rosu normal este bine nici sa nu gustati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *