Pico Della Mirandola – umanist şi filozof italian

PICO DELLA MIRANDOLA, Giovanni (1463, Mirandola, Modena-1494, Florenţa), umanist şi filozof italian, Pico della Mirandola traversează cerul Renaşterii italiene ca un meteor. El nu are 14 ani când studiază deja dreptul canonic la universităţile din Bologna şi din Ferrara.

Pico Della Mirandola - umanist şi filozof italian 1Este iniţiat, încă de la 17 ani, în gândirea lui Aristotel şi a lui Averroes la Padova, apoi în neoplatonism, prin Marsilio Ficino, la Florenţa. După mai multe incidente, mai degrabă agitate, care ţin de anecdotă, îl întâlneşte pe Raimondo Moncada, un evreu convertit, care îl iniţiază în arcanele Kabalei.

Întâlnire decisivă de altfel: la 23 de ani, Pico publică ale sale Conclusiones phitosophicae, cabalisticae et theologicae (1486), care aruncă o punte între mistica evreiască, filozofia greacă şi religia creştină. El pune, în mod particular, în lumină misterele încarnării, ale Trinităţii şi ale păcatului originar. Dar pentru că a făcut din Hristos o figură mitică – ceea ce sub pana sa nu are nimic peiorativ, ci, dimpotrivă, pentru că el înţelege Mântuirea ca o necesitate cosmică universală, valabilă pentru toţi oamenii – îşi atrage mânia autorităţilor eclesiastice.

Dar nu e numai aceasta: în al său De hominis dignitate, Pico pune bazele pe care orice kabalist creştin trebuie să se sprijine pentru a ajunge la adevărata şi nobila magie, care „este, spune el, filozofia cea mai înaltă şi cea mai sfântă”. Studierea ebraicii este nu numai recomandată, ci şi necesară, pentru că e singura limbă pe care o înţeleg îngerii; mai mult: e limba în care Dumnezeu a creat Universul. Aşa îşi află justificarea lucrarea în şi asupra limbii care este domeniul kabaliştilor.


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 3 Pareri

  1. Andreea Andreea
  2. Ana- Ana-
  3. Cizme Cizme

Spune parerea ta!