PICO DELLA MIRANDOLA, Giovanni (1463, Mirandola, Modena-1494, Florenţa), umanist şi filozof italian, Pico della Mirandola traversează cerul Renaşterii italiene ca un meteor. El nu are 14 ani când studiază deja dreptul canonic la universităţile din Bologna şi din Ferrara.

Pico Della Mirandola - umanist şi filozof italian 1Este iniţiat, încă de la 17 ani, în gândirea lui Aristotel şi a lui Averroes la Padova, apoi în neoplatonism, prin Marsilio Ficino, la Florenţa. După mai multe incidente, mai degrabă agitate, care ţin de anecdotă, îl întâlneşte pe Raimondo Moncada, un evreu convertit, care îl iniţiază în arcanele Kabalei.

Întâlnire decisivă de altfel: la 23 de ani, Pico publică ale sale Conclusiones phitosophicae, cabalisticae et theologicae (1486), care aruncă o punte între mistica evreiască, filozofia greacă şi religia creştină. El pune, în mod particular, în lumină misterele încarnării, ale Trinităţii şi ale păcatului originar. Dar pentru că a făcut din Hristos o figură mitică – ceea ce sub pana sa nu are nimic peiorativ, ci, dimpotrivă, pentru că el înţelege Mântuirea ca o necesitate cosmică universală, valabilă pentru toţi oamenii – îşi atrage mânia autorităţilor eclesiastice.

Dar nu e numai aceasta: în al său De hominis dignitate, Pico pune bazele pe care orice kabalist creştin trebuie să se sprijine pentru a ajunge la adevărata şi nobila magie, care „este, spune el, filozofia cea mai înaltă şi cea mai sfântă”. Studierea ebraicii este nu numai recomandată, ci şi necesară, pentru că e singura limbă pe care o înţeleg îngerii; mai mult: e limba în care Dumnezeu a creat Universul. Aşa îşi află justificarea lucrarea în şi asupra limbii care este domeniul kabaliştilor.

Share the Love!

3 comentarii la „Pico Della Mirandola – umanist şi filozof italian”

  1. Andreea

    Au fost, ulterior, multi scriitori care au identificat o serie de greseli fundamentale in scrierile lui Pico Della Mirandola. De exemplu, in romanul lui Umberto Eco – Pendulul lui Foucault, protagonistul Casaubon sustine ca ideea promovata de Pico Della Mirandola conform careia evreii au fost initiati in enigma templierilor a fost o eroare a cauzata de traducerea gresita a cuvantului Israeliti în loc de Ismaeliti.

  2. Ana-

    alt mare om de care nu auzisem! Interesanta povestea lui

  3. Cizme

    Acest om iti poate fi mai mult de cat un idol in viata numai daca stai sa ii citesti aleator realizarile lui in viata .

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *