Picturi celebre – 21 de tablouri fabuloase ale unor pictori vestiti


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
picturi celebre pablo picasso baiatul cu pipa

Există un număr considerabil de website-uri care conțin titluri precum “Topul celor mai scumpe tablouri vândute” sau “Top picturi celebre”. Din păcate, marea majoritate a acestor liste sunt incorecte din cauza faptului că ignoră vânzările private, concentrându-se doar pe picturi celebre vândute la licitații.

La finalul acestei liste veți găsi unele lucrări ale căror prețuri nu au fost confirmate, în ciuda zvonurilor asupra sumelor exorbitante.

De asemenea, unii dintre noi încă nu putem înțelege de ce niște “mâzgâleli” sunt considerate capodopere, cum de fac parte din categoria cu picturi celebre, și de ce au o valoare fabuloasă, iar unele dintre ele sunt ascunse de ochii publicului. Este vorba de materiale și tehnici folosite numai în acele perioade. Este vorba de imaginea artistului în acele perioade a istoriei. Este vorba despre povestea din spatele artistului, ceea ce l-a influențat să expună o parte din sufletul său pe pânză. Aceste lucruri fac ca o pictură să fie o capodoperă, apreciată și estimată la o valoare fabuloasă.

21 de picturi celebre

Paul Cezanne – Jucătorii de cărți

Paul Cezanne Jucatori De Carti

Datează din 1892 iar valoarea prețului său ajunge la 250 de milioane de dolari. Printre ultimele sale prețuri cu care a fost vândut, se știe cel de 258,4 milioane de dolari.

A fost vândut în privat în anul 2011 de catre George Embiricos și cumpărat de familia roială din Qatar.

Aceasta este ultima versiune a pictorului Paul Cezanne care este deținut de o persoană anonimă. Fabuloasa intensitate psihologică pe fețele jucătorilor face ca această pictură să fie o capodoperă a artei post-impresioniste.

Pablo Picasso – Visul

Pablo Picasso Visul

Datează din 1932, valoarea sa fiind estimată la 155 milioane de dolari. Ultima oară a fost vândut în licitație privată  de catre Steve Wynn, iar de această dată, cumpărătorul este cunoscut: Steven A. Cohen.

“Visul” este una dintre cele mai senzuale și faimoase picturi ale lui Picasso, în care a pictat-o pe iubita sa Maria Teresa Walter, stând pe un fotoliu roșu cu ochii închiși. În 2006, Steve Wynn a fost de accord să vândă pictura lui Steven Cohen pentru 139 de milioane de dolari, însă vânzarea s-a anulat atunci când Mr. Wynn a deteriorat din greșeală lucrarea.

 Francis Bacon – Trei studii ale lui Lucian Freud

Francis Bacon Trei Studii Ale Lui Lucian Freud

Datează din 1969, valoarea sa fiind estimată la 142,4 milioane de dolari. Vândut la New York de catre Francesco De Simone, cumpărătorul fiind necunoscut.

Nu numai că este cea mai scumpă pictură licitată vreodată, de asmenea este o măiestrie a lucrării artei contemporane. Această pictură întruchipează apogeul relației dintre Freud și Bacon.

 Jackson Pollock – Numărul 5 – 1948

Pollock Numarul 5

Datează din anul 1948, iar valoarea sa ajunge la 161 de milioane de dolari. S-a vândut în licitație privată în anul 2006 de către David Geffen unui comparator anonim, zvonurile spun că este vorba de omul de afaceri Mexican David Martinez.

În prezent această “picurare” a lui Jackson Pollock este cea mai scumpă pictură contemporană vândută vreodată cu toate că prețul exact nu a fost niciodată confirmat (însă prețul menționat mai sus este unul general acceptat ca fiind adevărat). Suma exorbitantă demonstrează nu numai puterea pieții în artă, ci și interesul în creștere al lucrărilor din arta contemporană.

Willem De Kooning – Femeia III

williem dekooning femeia

Datează din perioada anilor 1952-53, valoarea sa fiind estimată la 158 de milioane de dolari. Acest tablou s-a vândut în licitație privată în 2006 de către David Geffen lui Steven Cohen.

Această pictură este singura “femeie” pictată de către Willem de Kooning care este în continuare considerată una dintre capodoperele istoriei artei.

 Gustav Klimt – Adele Bloch-bauer I – 1907

gustav klimt Adele Bloch-bauer I

Prețul estimat al acestei lucrări ajunge la 155 de milioane de dolari, vândut în 2006, în privat, lui Ronald Lauder.

Această aciziție emblematică a lui Ronald Lauder a provocat un șoc în lumea artei, nu numai pentru suma spectaculoasă cu care s-a vândut, dar și pentru modul în care s-a realizat vânzarea. Naziștii au confiscat pictura lui Ferdinand Bloch-Bauer în perioada celui De-al doilea Război Mondial, iar după, pânzele au fost plasate la Galeria Națională din Austria în 1948.

Edvard Munch – Țipătul – 1895

edvard munch tipatul

Prețul ajunge la “doar” 121 de milioan de dolari, vândut la Sotheby’s în New York (mai 2012) către un cumpărător anonim.

Această pictură este cea mai colorată dintre cele patru versiuni ale lui Edvard Munch ale capodoperei “Țipătul” și singura deținută de un anonim.

Jasper Johns – Steagul – 1958

jasper john steagul

Vândut în privat în 2010 lui Steven Cohen la prețul de 110 milioane de dolari.

Acesta este unul dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Jasper Johns. Artistul a pictat primul său steag American între anii 1954-55.

Pablo Picasso – Nud, Frunze Verzi și Bust – 1932

picturi celebre pablo picasso nude

Valoarea acestei picturi celebre este estimată la 106,5 milioane de dolari. A fost vândută de Christie’s New York în mai 2010 câtre un anonim.

Această lucrare senzuală și plină de culoare a lui Picasso este cea mai scumpă capodoperă a sa vândută în licitații. Aparține colecționarului Sidney F. Brody și nu a fost în ochii publicului din anul 1961.

Andy Warhol – Accident auto (Dublu dezastru) – 1932

andy warhol accident

Valoare estimata la 105,4 milioane de dolari. Vândut de Sotheby’s New York în noiembrie 2013 către un cumpărător anonim. Acest tablou a fost cea mai importantă lucrare a artei contemporane în licitația de seară la Sotheby’s.

Pierre-Auguste Reonir – Bal du Moulin de la Galette – 1876

pierre auguste renoir balul

Valoare estimata la 141,5 milioane de dolari. Vândut de Betsey Whitney către Ryoei Saito în New York la Sotheby’s.

 Pablo Picasso – Baiatul cu pipa – 1905

pablo picasso garcon

Văzut și vândut ultima pe 4 mai 2004 la New York, Sotheby’s. Vândut de către Greentree Foundation (Whitney Family) către Barilla Group.

Vincent Van Gogh – Portrait of Joseph Roulin – 1889

vincent van gogh portretul lui joseph roulin

Vândut la data de 1 august 1989 de către o instituție privată din Zurich către Muzeul de artă moderna din New York. Valoarea sa este estimată la 111 milioane de dolari.

Vincent Van Gogh – Irisi – 1889

vincent van gogh irisi

Valoarea acestei picturi celebre este estimată la 109 milioane de dolari. Vândut de către fiul lui Joan Whitney Payson lui Alan Bond la New York, Sotheby’s, la data de 11 noiembrie 1987.

Gustav Klimt – Adele Bloch-Bauer II – 1912

gustav klimt adele II

Vândut la data de 2 noiembrie 2006 la Chriestie’s New York de către Maria Altmann către un cumpărător anonim cu o valoare estimată la 102 milioane de dolari.

Vincent Van Gogh – Portrait de l’artiste sans barbe  – 1889

vincent van gogh Portrait de l artiste sans barbe

Valoarea tabloului este estimată la 102 milioane de dolari. A fost cumpărată de către un anonim la New York de la Heirs of Jacques Koerfer.

Peter Rubens – Massacre of Innocents – 1611

peter rubens masacrul

Vândut pe 10 iulie 2002 de către o familie austriacă, cu o valoare estimată la 99,7 milioane de dolari, lui Kenneth Thomson La Londra.

Vincent Van Gogh – Camp cu chiparosi – 1889

vincent van gogh camp cu chiparosi

Vândut de către fiul lui Emil Georg Buhrle lui Walter H. Annenberg în mai 1993 într-o licitație privată. Valoarea picturii ajunge la 92 milioane de dolari.

Claude Monet – Le Bassin aux Nympheas  – Nuferii – 1919

claude monet nuferii

Vândut la Londra de către J. Irwin și Xenia S. Miller către un comparator anonim.  Valoarea tabloului ajunge la 82 milioane de dolari.

Paul Cezanne – Rideau, Cruchon et Compotier – 1894

paul cezanne Rideau Cruchon et Compotier

Valoare estimată a acestei picturi celebre este de 85,2 milioane de dolari. A fost vândut de către familia Whitney către un anonim la New York, la data de 10 mai 1990.

Vincent Van Gogh – Vaza cu 15 flori – 1888

vincent van gogh vaza cu 15 flori

Pictura celebra a lui Van Gogh, Vaza cu 15 flori, a fost cumpărată de către Yasuo Goto, Yasuda Comp. la Londra. Vânzătorul este fiica lui Chester Beatty, iar valoarea tabloului a fost estimată la 82,9 milioane de dolari.

Cum vi se par aceste picturi celebre? Merită toată atenţia noastra?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

+ 14 = 22