Pietro d’Abano zis Petrus Aponus sau Aponensis

3 comentarii la Pietro d’Abano zis Petrus Aponus sau Aponensis
pictura-exterioara-manastirea-voronet

A fost mag şi medic italian (în mijlocul secolului al XIII-lea-1316, Padova). Ocupă până la sfârşitul vieţii catedra de medicină din Padova şi cere să se picteze pe bolta sălii unde predă vreo 400 de figuri astrologice. Scris pentru a concilia filozofia şi medicina, Conciliatorul său, care nu va apărea decât în 1472, examinează probleme ca: focul este cald sau nu; dacă există un „membru principal”.

Îi datorăm, mai ales, compuse în latină, Elements de magie (1298), întru totul bune pentru a-l iniţia pe viitorul mag care trebuie să fie „sobru, cast, retras din toate grijile şi afacerile”. El descrie aici condiţiile în care apar spiritele bune, abluţiile, rugăciunile, fumigaţiile etc. şi roba lungă din in alb cu centură, pe care trebuie să o îmbraci, fără a uita panglica aurită care se pune pe cap şi pe care este scris „Tetragrammeton”.

pictura-exterioara-manastirea-voronet

Această evocare magică, care convoacă sacrul, este foarte îndepărtată de necromanţie ca şi de goeţie. „Şi, după aceasta, aşezându-vă în genunchi, în faţa altarului, veţi adora. Apoi vă veţi face semnul crucii pe frunte cu ulei sfinţit şi vă veţi unge cu el ochii. (…) Veţi cere spiritelor ce doriţi şi cu o vorbă dulce le veţi spune să plece.”

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

3 comentarii

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *