Plante aromatice şi condimentare în gradină şi în casă

Ce trebuie sa stii este ca aceste plante aromatice şi condimentare nu sunt în general prea pretenţioase. Ele preferă un sol bine drenat şi afânat, dar pot fi cultivate pe orice sol. Cele mai multe iubesc locurile însorite, dar unele dintre ele se acomodează şi cu locurile umbroase. Majoritatea nu au nevoie de atâta apă ca legumele şi florile, însă nici nu pot fi lăsate multă vreme să sufere de sete. Dintre toate, menta este cea mai iubitoare de apă; hrenul şi leuşteanul cresc şi ele mai bine în apropierea unei fântâni.

Insectele mai ales, dar şi bolile, le cam ocolesc, mai cu seamă dacă avem grijă să nu fie prea înghesuite unele într-altele, pentru ca aerul să circule printre ele. O uşoară fertilizare primăvara le prinde bine, răspund bine la îngrăşământ, dar o creştere luxuriantă le poate face mai puţin aromate sau picante. Nu prea sunt stânjenite nici de buruieni.

Plante aromatice in casa pe timp de iarna

plante aromatice si condimentare

După ce cad brumele, mai putem încă găti cu frunze proaspete, dacă transplantăm câteva din aceste plante aromatice anuale în ghivece (chiar câteva din cele perene, de dimensiuni mai mici). Astfel îşi pot găsi uşor locul pe pervazul ferestrei sau pe o poliţă, în bucătărie sau în una din încăperile mai luminoase din locuinţă: busuiocul, ceapa de tuns, menta, origanul, salvia, cimbrişorul.

Rosmarinul, melisa şi indrişaimul fac figură foarte bună printre ghivecele cu plante ornamentale din sufragerie sau camera de zi. Ele trebuie numai supravegheate şi eventual curăţate de limacşii şi insectele cu care au venit de afară şi bineînţeles tratate împotriva lor, dacă este nevoie. Trebuie udate zilnic sau la două zile. Aerul din casă fiind mai uscat, ele trebuie pulverizate din când în când cu apă sau ţinute câteva clipe sub robinet, înclinând ghiveciul, având grijă să nu se dizloce pământul din el şi lăsând să curgă uşor apă călduţă peste frunziş.

Le va merge cu atât mai bine dacă în fiecare lună le vom da puţin îngrăşământ, hrana din pământul pe care-l au în ghiveci epuizându-se repede.

Dacă nu avem plante aromatice de adus din grădină, putem semăna unele dintre ele în ghivece sau casetuţe din plastic încă de pe la sfârşitul verii, pentru a le avea proaspete pe timpul iernii. Dacă sunt din cele care cresc rămuroase sau înalte este bine să le „ciupim” din timp în timp pentru a le menţine la dimensiuni convenabile locului unde se află. În secţiunea Plante aromatice şi condimente puteţi găsi mai multe amănunte specifice privind creşterea şi ocrotirea fiecăreia dintre ele.


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spune parerea ta!

 

Sus