Poţi să spui NU?

Mi s-a întâmplat de multe ori să nu pot  spune NU în faţa unei persoane care îmi cerea ceva, direct sau indirect. Cred că vroiam de fapt să demonstrez că pot face acel lucru, că sunt capabilă. Făceam lucruri care nu mă motivau, care mă oboseau şi care nu-mi aduceau nimic nou.Nu ma refer la acel ajutor de care cel de langă tine are nevoie, ci la cel care îl cere ca pe un moft.Sunt unii pentru care e o adevarată placere, chiar artă de a „controla”, de a deţine controlul asupra celorlalţi, de a manipula.

La un moment dat mi-am pus întrebările: „De ce fac  ce vor alţii şi nu ce vreau eu?”,”Chiar nu pot să spun NU?”

da sau nu Mai tarziu mi-am dat seama ca faceam acele lucruri pentru că imi era frică să nu-i pierd pe cei de lângă mine, de teama de a nu ma subestima-în prim plan însă era încrederea in mine.Încredrea pe care o aveam când eram copil s-a diminuat încet, încet ca urmare a acţiunii celor din jurul meu(inconştientă, bineînţeles).

Toţi încercau să-mi spună că aşa TREBUIE, aşa e bine, aşa să faci, nu ai voie să greşeşti, sau eventual doar atât poţi? Uitasem ce înseamnă să-mi ascult inima, să fac ceea ce vreau, cum vreau fără să-mi fie frica de ceva. A trebuit să treacă destul de mult timp ca să-mi dau seama de influenţa exercitată de toţi cei care mi-au fost alături, în special în copilărie. Atunci nu-mi ştiam ce se întâmplă, credeam că aşa trebuie.

Atunci am decis, inconştient să plec şi, deşi acele persoane încă încercau să mă controleze chiar de la distanţă, am început să fac ceea ce simţeam. Cu toate că era diferit de ceea ce cereau unii din jur, eu mă simţeam extrem de bine si asta a fost începutul. Acea fetiţă ce ani de zile se făcuse mică în faţa celor mari, deodată a început să crească, în primul rînd în ochii ei şi mai apoi în ochii celorlalţi. Atunci când iei o decizie pentru că vrei tu, suporţi consecinţele mult mai uşor, dar când faci ceva pentru că ţi-a cerut cineva, e un chin(pentru unii).

E un sentiment atât de plăcut să simţi că traieşti prin tine şi nu prin ceilalţi, că ai dorinţe, idei ce prind contur pentru că tu vrei să se întâmple acest lucru. Te simţi împăcat cu tine însuţi. La un moment dat îmi spunea cineva ca pe primul loc eşti TU, pe locul 2 eşti TU,iar pe locul 3 eşti tot TU, iar mai apoi vin ceilalţi. Când eşti împăcat cu tine însuţi, atunci poţi să-i ajuţi pe ceilalţi pentru că atunci chiar are efect (rezultă ceva), dar când o faci făra nici o tragere de inimă, uneori chiar cu părere de rău, atunci nici unul nu va fi mulţumit. Am învăţat să spun NU, atâta timp cât acel Nu îmi face mie bine. Atunci acei oameni care obişnuiau să tot ceară şi să roage vor reuşi şi ei, la răndul lor să-şi dea seama că POT,că sunt capabili, că nu au nevoie de cineva pentru a realiza ceea ce-şi doresc.


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 9 Pareri

  1. OnlineZz OnlineZz
  2. MadMike MadMike
  3. Daniela Daniela
  4. ciobi ciobi
  5. ciobi ciobi

Spune parerea ta!

 

Sus