#560
AnonimJorjette C
Keymaster

O altă mâncare destul de comună este iahnia de fasole care se face foarte simplu. Ca să nu ţi se pară o veşnicie că laşi mult fasolele la muiat, le pui înainte să adormi şi le pui la fiert când te trezeşti :)

Le laşi să fiarbă bine bine. La final scurgi apa şi la lasi putin sa se raceasca, dupa care gasesti o modalitate sa le zdrobeşti – fie le dai prin masina de carne, fie in blender, fie cu furculiţa, numai că aşa mai rămân cojite, dar nu e bai. Dupa ce le zdrobeşti, le amesteci cu sare, ulei, puţină zeamă de lămâie dacă îţi place, poţi pune şi puţină verdeaţă tocată, după preferinţe şi faci o cremă tartinabilă. Oricum depinde de tine, crema poţi să o combini cu tot felul de chestii, de exemplu mai poţi adăuga smantana, mustar, puţin sos de rosii, în funcţie de ce ai şi de ce iti place in general.
În timp ce fierbi fasolea poţi să fierbi împreună şi rădăcinoase – morcov, pastarnac, patrunjel .şi le zdrobeşti împreună.
Dacă vrei o mâncărică de fasole, după ce fierb, arunci apa, separat toci o ceapă, 2, o căleşti puţin şi pui peste fasole. Amesteci cu fasolea şi mai laşi puţintel pe foc să se „călească” puţin şi fasolea. Poţi pune şi pastă de tomate dacă vrei. Ca să nu se prindă, amesteci destul de des. Dacă vrei ca mâncărica să fie mai bogată, poţi pune la fiert nu chiar de la început şi alte legume care îţi rămân atunci când arunci apa.
De asemenea poţi folosi fasolea în combinaţie cu linte, cu boabe de soia, cu năut. Le pui toate la înmuiat şi apoi le găteşti – le fierbi în primul rând şi mai apoi vezi. Le poţi fierbe şi poţi face o salată.  Fierbi fasole şi faci o salată cu ceapă roşie proaspătă tăiată făşii (peştişori) şi ton – mai adaugi sare, puţin ulei şi e numai bună. De asemenea poţi face salată de fasole fiartă cu ciuperci. Poţi face diverse salate….în funcţie de gusturi şi de ceea ce ai prin cămară.