#592

Aproape te-ai descurcat bine cu fasolea. E o legumă ciudată și trebuie să reții amănuntele din experiența cu ea de fiecare dată. Uneori fasolea fierbe mai repede alteori mai greu. Știu cazuri când s-a pus aceeași cantitate de apă la fiert de 3 ori. Sunt și câteva secrete pentru a fierbe mai repede fasolea și (cum spunea mama mea) pentru a-i scoate fâsul din ea, adică să nu îți provoace gaze după.

Secretul pentru a fierbe mai repede și pentru a scoate gazele din ea ar fi după unele persoane, să pui o dată cu ea la fiert și o lingură de bicarbonat. Nu se pune sarea la fiert din prima, asta o menține mai tare. Dacă te uiți peste orice rețetă online ai să vezi că sarea și piperul se pune la urmă, după gust.
Pentru gustul bun al ciorbei, trebuie să știi când să pui ingredientele. Nu pui la fiert cu fasolea nimic până ea nu e fiartă cât de cât. Începi cu legumele (ceapa și rădăcinoasele) apoi spre final se pun verdețurile. Se pune și bulion sau pastă de tomate, ori roșii opărite, cojite și apoi tocate mărunt.
Când gătești cu ce ai e o chestie și când vrei să faci ceva bun și să îți procuri tot ce ai nevoie, e altă chestie.
Cred că ar trebui să înveți să îți faci aprovizionarea corect. În casa ta ar trebui să ai mereu seminte (gen fasole, orez, grâu, linte, soia, năut, mazăre), rădăcinoase clasice (morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină), rădăcinoase speciale (ridiche neagră sau roșie, sfeclă roșie, și eventual legume cu frunze ori verdețuri. La gama de verdețuri e primăvară și deja o să ai multe de adunat. Poți începe cu urzicile și frunzele de păpădie tânără, va veni apoi ștevia, pătrunjelul, mărarul, salata verde, spanacul, leurda, leuștean.
Sfatul meu pentru tine e să faci o prioritate în ați aproviziona cămara. Puțin câte puțin le poți aduna ușor. Toate cele menționate mai sus au metode simple și eficiente de păstrare, să rămână fresh mai mult timp. 
Rădăcinoasele de exemplu noi le ținem într/o cutie cu rumeguș. Stăm la țară și îmi este ușor să fac rost de rumeguș, mă duc la un gater și îmi iau cât vreau eventual îmi mulțumesc cei de acolo că le fac curat.
Verdețurile le poți pune în pungi și apoi la congelator, ori tocate mărunt, amestec sau simplu, la borcan cu sare.
Te rog, daca mai ai întrebări, mai deschide topicuri. Mie îmi face plăcere să vorbesc cu tine despre aceste lucruri și poate sunt și alții care caută să se lămurească ca și tine.
Încă ceva, unele chestii de mâncat e bine dacă poți să ți le procuri singur, dar având în vedere condiția ta, nu cred că poți merge pe dealuri după ele, așa că cealaltă variantă ar fi să ai o grădină și să le cultivi singur! E mult mai ieftin decât să le cumperi, orice ar spune alții că nu e așa, crede-mă că așa e!