#559
AnonimJorjette C
Keymaster

Ştiai că mămăliga este de 2 feluri – mamaliga „pripita” (in special la oraş se găteşte acest tip) si mamaliga vârtoasă sau fiarta. Mămăliga aşa zis pripită se face punînd malai putin câte putin în apa ce clocoteste, astfel mamaliga fierbe în mod egal. Acest tip de mamaliga fierbe mult mai putin decat mamaliga vartoasa, preferata în general la tara unde femeile au mai mult timp la dispoziţie . Malaiul se pune tot odata în apa sarata şi se lasa sa fiarba cat sa dea în foc, ca laptele, de mai multe ori. Bunica îmi prepara acest tip de mămăligă şi ce îmi plăcea cel mai mult, era cirul – înainte de a amesteca, dacă este prea multă apă cu mălai, se ia într-un vas şi se mănâncă amestecat cu lapte, cu unt, zahăr, miere de albine, după preferinţe. 

După ce clocoteşte de câteva ori, se sparge mălaiul cu facaletul. Înainte de a se pune pe fundul de lemn sau în farfurie, se ia o lingură şi se înmoaie în apă rece şi se presează uşor pe deasupra mămăligii (se dă o formă). Mamaliga astfel făcută se poate tăia cu cutitul, dar e de preferat cu o bucată de aţă care nu se rupe uşor şi fără puf. Dacă vrei să se păstreze mai mult timp, pui pe farfurie sau pe fund un prosop de bucătărie din bumbac, pui mămăliga pe el si apoi înfăşori după ce mănânci şi o pui undeva sub o pernă şi se păstrează călduţă mai mult timp.

Mai este şi terciul – mamaliga pe jumatate lichida care se mănâncă în general cu brânză de burduf, lapte sau cu dulceţuri.

Ca să nu se prindă, poţi pune puţin ulei în apă la fiert sau unt, iar după ce e gata mămăliga, pune apă în oală (aproape plină) şi pune oala pe plită să se încălzească, şi astfel stratul de mămăligă se dezlipeşte aproape singur.