Râsul prelungeşte viaţa

Abordând încă din articolul trecut virtuţile terapeutice ale acestei lumini de fulger a bucuriei sufleteşti, lumina cu care Dante identifică râsul, n-am detaliat decât acele influenţe legate de ameliorarea respiraţiei. Dar, nu numai muşchii respiratori, ci şi aceia faciali, ca şi laringieni, sunt antrenaţi în complexul act al râsului, ca şi încă mulţi alţi muşchi, de pe urma acestui fapt beneficiind încă multe alte funcţii din economia organismului.

rasul-prelungeste-viataTot râsul exercită un autentic masaj asupra cordului, căruia îi amplifică vizibil frecvenţa şi profunzimea pulsaţiilor, lucru de mare importanţă pentru cei suferinzi de diverse insuficienţe circulatorii. Nici aparatul digestiv împreună cu glandele sale anexe nu s-au putut sustrage influenţelor benefice ale râsului şi asta pentru ca acest act fiziologic stimulează în mod vizibil secreţiile gastrice, apoi pe acelea duodenale, biliare şi pancreatice, iar pe această cale, complexul proces al digestiei. Râsul apoi stimulează motilitatea generală a intestinului, de unde fireştile influenţe benefice asupra evacuării conţinutului intestinal.

Calcule de specialitate au demonstrat că încorporarea principiilor alimentare este mai completă în contextul unei mese în care se râde, decât în cadrul unei mese oficiale, la care deşi se servesc toate bunătăţile pământului, unde atmosfera generală este sobră şi serioasă. La un simpozion internaţional care a avut loc cu ceva vreme în urmă la Washington, s-a făcut demonstraţia ştiinţifică, că râsul stimulează producţia de endorfine, aceste substanţe identificându-se cu un fel de opium natural, fabricat de sistemul nervos, şi care diminuează receptivitatea organismului la durere şi la stres.

O altă demonstraţie ştiinţifică care de asemenea s-a făcut, ţine de faptul că râsul zgomotos, adică în hohote, stimulează funcţionalitatea unor aşa-numite mecanisme ale plăcerii, ţinând printre altele şi de o mai bună secreţie a dopaminei, serotoninei, ca şi a noradrenalinei.

În legătură cu această realitate doctorul Henri Rubinstein, care a făcut pur şi simplu senzaţie în lumea medicală cu cartea sa intitulată „Psihosomatica râsului”, afirmă undeva în această carte următoarele: „Fără ca medicii să neglijeze ansamblul ştiinţelor medicale şi ale celor farmacologice – pentru că medicina este un lucru serios – ei pot dispune de un produs care să nu fie ronţăit între dinţi, şi nici injectat, produs extrem de bun, foarte eficace, şi perfect inofensiv – bineînţeles imprescriptibil, şi care este râsul şi pe care ar trebui să-l recomande şi să-l valorifice cu regularitate şi insistenţă în rândul bolnavilor, pentru a-i vindeca pe aceştia mai repede de bolile de care suferă”.

Un alt cercetător care a aprofundat virtuţile terapeutice ale voioşiei şi, implicit ale râsului, şi anume doctorul Jeffrey Goldstein, de la Temple University din SUA, conchide într-un articol scris pe aceasta tema că …„râsul lungeşte viaţa, micşorează stresul, vindecă durerile de cap, ca şi infecţiile, şi toate acestea pentru că râsul reduce tensiunea nervoasă”. În consecinţî, să râdem cât mai mult, fapt uşor de spus, dar nu tocmai uşor de realizat, mai ales în această dură perioadă de tranziţie pe care o traversăm.


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spune parerea ta!