Colectarea și conservarea plantelor medicinale pas cu pas

Colectarea si conservarea plantelor medicinale

Cerinţele de calitate pentru plantele medicinale ar trebui să fie deosebit de stricte, dat fiind scopul în care sunt folosite. În producţia de plante medicinale principalul indicator al calităţii este conţinutul în principii active, care depinde de o serie de factori: zonarea, recoltarea, uscarea, ambalarea și depozitarea.

Colectarea plantelor medicinale impune ca produsul recoltat să aibă o anumită culoare, care să se păstreze și după procesul de uscare. Conservarea plantelor medicinale în standarde de calitate superioară presupune ca partea foliară să-şi păstreze culoarea verde naturală, fără să se îngălbenească sau să se brunifice, iar florile să-şi menţină culoarea vie pe care o au. Colectarea și conservarea plantelor medicinale, datorită conţinutului în principii active, oferă o legătură directă între aspect şi valoarea intrinsecă.

La plantele medicinale din flora spontană se cunosc zone în care speciile colectate au un conţinut mai ridicat de principii active. De exemplu, Radix belladonnae din jud. Vrancea, Neamţ, Caraş-Severin sau Bistriţa Năsăud depăşeşte conţinutul de principii active a materiei prime recoltate din alte judeţe. Fructele de cătină recoltate din jud. Prahova, Dâmboviţa şi Buzău, au conţinutul în vitamina C mai mare decât cele din jud. Bacău. Muşeţelul din zona Deltei are un conţinut redus de camazulenă faţă de cel din jud. Buzău şi ar mai fi şi alte exemple oferite de analizele fitochimice realizate înainte de 1989 de câtre cercetătorii români interesați din acea vreme.

Colectare și conservarea plantelor medicinale este principala relație pe care omul o are cu fitoterapia. Relațiile secundare pot surveni în urma scopului pentru care omul intră în legătură cu plantele medicinale.

Este imperativ să afirmăm că beneficiile plantelor medicinale se manifestă chiar din timpul culesului, urmând ca pe tot parcursul procesului de pregătire a produsului vegetal, participantul să beneficieze treptat de unele atribute specifice plantelor recoltate. Astfel o colectare de plante aromatice va crea o bună stare de spirit culegătorului, prin aromaterapia naturală pe care o va primi.

Culegătorul de plante rare va primi în dar o bună oxigenare a sângelui, dacă el umblă prin natură după acea plantă rară ce îi trebuie. Cei care reușesc să viziteze plantele pe timp de rouă pot beneficia de tratamente oculare gratuite la fața locului, cum este cel cu roua de pe sânziene. Contactul cu polenul plantelor medicinale crește rezistența la alergii și provoacă sistemul imunitar la o accelerare a metabolismului, prin aerul respirat și prin contactul direc cu porii pielii. Insăși mersul desculț pe câmpurile cu plante medicinale provoacă mult dorita detensionare, decongestionarea a vaselor capilare și nu în ultimul rând, echilibrarea energetică după vibrația pământului.

Colectarea și conservarea plantelor medicinale prezentate pas cu pas

Dacă colectarea plantelor medicinale ne oferă atâtea beneficii în timp real, prin cunoașterea unor norme corecte de păstrare, conservarea plantelor medicinale vine ca să ne susțina fitoterapeutic pe parcursul întregului an (uneori și mai mult). Conservarea plantelor medicinale începe cu procesul de uscare. Plantele recoltate trebuiesc urscate, iar apoi ambalate după cum vă vom prezenta în articolele de mai jos.

Colectarea și conservarea plantelor medicinale este un subiect vast, dar usor de asimilat de pasionații de natură. Doctori și farmaciști au stat la baza cercetărilor noastre, documentând informațiile despre lucrul cu plantele medicinale din cărți de specialitate.

la cules de plante medicinale - cununa impletita din sanziene

Colectarea plantelor medicinale

Această operaţiune cere în primul rând ca persoana care colectează o specie vegetală medicinală s-o cunoască suficient de bine, pentru a evita o eventuală confuzie.

În cazul în care persoana ce intenţionează să recolteze o plantă medicinală  are îndoieli asupra identităţii ei, este sfătuită să consulte fie farmacistul, fie pe cineva specialzat în ştiinţe naturale, fie specialistul plafarului.

Recoltarea plantelor medicinale în timpul dimineţii, pe rouă, duce la deprecierea produselor. Variaţii foarte mari de conţinut în cursul zilei se observă la plantele care conţin alcaloizi sau uleiuri volatile.

Uscarea plantelor medicinale agatate in smocuri sau legaturi

Uscarea plantelor medicinale

Uscarea plantelor medicinale este un factor important de care depinde calitatea materiei prime vegetale, deoarece în momentul recoltării ea conţine o cantitate importantă de apă, care variază de la organ la organ.

Astfel seminţele conţin 5-10% , frunzele 60-90%, organele subterane 75-80%, iar florile până la 90%. Această cantitate ridicată de apă în produsele vegetale poate determina:

  • fie declanşarea unor procese enzimatice care în final distrug sau alterează principiile active;
  • fie favorizarea mucegăirii lor care are aceleaşi efecte asupra factorilor răspunzători de activitatea terapeutică a plantelor medicinale recoltate.
Ambalarea si depozitarea plantelor medicinale in pungi de hartie

Ambalarea şi depozitarea plantelor medicinale

Ambalarea produselor vegetale recoltate se realizează doar după procesul de uscare complet. Urmărim în acest pas, prin controlul calitatății organelor vegetale recoltate și uscate, variabile importante ce sporesc calitatea superioară a plantelor medicinale, anume aspectul și conținutul de principii active.

Rădăcinile, tulpinile, frunzele, fructele, mugurii sau scoarța, sunt produse vegetale posibil de recoltat în scopuri terapeutice, dar după uscare ele trebuiesc pregătite pentru ambalare și depozitare.

Ambalarea se recomandă a se face în pungi de hârtie sau în saci din material natural. Depozitarea trebuie să asigure o încăpere aerisită, uscată și ferită de îngheț. În funcție de calitatea ambalării și a depozitării plantelor medicinale, acestea își pot păstra principiile active de la 1 an până la 3 ani în funcție de organul vegetal. Florile se vor înnoi mai curând decât rădăcinile sau tulpinile.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *