scala-erotica-a-antichitatii

Scala erotică a antichităţii

Antichitatea târzie avea o scală erotică a celor patru trepte ale erosului heterosecual (după cum apar în volumul Personalitate şi transfer de C.G. Jung, Editura Teora, 1997):

Eva (numită şi Gheea sau Chawwa) este reprezentarea biologicului. La acest nivel femeia nu este decât elementul destinat fecundării. În termeni matematici putem spune că are loc identitatea femeia=mamă.

Elena este erosul predominant secual, însă în plan estetic, romantic, în care femeia deţine deja valori individuale.

Maria aduce erosului cea mai înaltă preţuire, aceasta fiind ridicată la rangul devoţiunii. Singura maternitate de care poate fi vorba este maternitatea spirituală.

Sophia (sau Sapientia) depăşeşte, aproape nesperat, a treia etapă, este o spiritualizare a Elenei, deci a erosului însuşi.

Probabil că această prezentare ridică semne de întrebare sau provoacă revelaţii, cert este că ea poate fi întilnită şi într-un plan mai tangibil. Se poate face legătura cu romanul lui Marin Preda, Cel mai iubit dintre pământeni. Victor Petrini urcă, de fapt, cele patru trepte erotice. Nineta, Caprioara, Matilda, Suzy pot fi încadrate în cele patru arhetipuri. Nu?

O întrebare ce îmi vine acum în minte este, oare care ar fi următoarea completare a acestei scale? Dacă antichitatea a demonstrat că arhetipurile se dezvoltă, prezentul ne poate sugerea că viitorul va fi diferit, doar cât ne lăsăm atenţionaţi de trecut.

scala-erotica-a-antichitatii

Eu cred că următoarea va fi femeia învăţător, cea care îi arată bărbatului partea ei, din el. Cred că demersurile către această legătură, s-au făcut deja în deceniile ce au trecut. Bărbatul a avut ocazia să vadă femeia în toate ipostazele, acum ea va urma să fie învăţătorul lui spiritual, fereastra pe unde poate vedea iubirea de care vorbesc chiar şi cele mai vechi cărţi!

8 thoughts on “Scala erotică a antichităţii”

 1. femeia e cea care trebuie sa-i invete pe barbati, apropos de faza aia din seinfeld:” noi cand spunem ca nu ne gandim la nimic, chiar nu ne gandim la nimic”

 2. @#$%$# (rasuflet de usurare), mi s-a luat o piatra de pe inima (nota: inima mia bate, bate pentru tine, nimic nu mai conteaza cand esti langa mine…).

  Daca ai fi scris, plangand, ca sunt un nemernic, m-as fi simtit obligat sa va cumpar pixeli-reclama de cateva mii de euro / luna. 

  Asaaaa…. 

 3. Hai sa-ti zic parerea mea: (si) lui nenea asta, C.G.Jung, i-a placut sa se bage in seama (ca mine :D ) flecarind de toate. Vrute si nevrute. Bagabontu’ (Jung n.m.) si-a dus zilele in perioada in care Freud era considerat un guru al fu…scuze!, al sexologiei. Asta-i treaba cu Jung, unde era rost de fu…de puta&pasarica ţup si el cu TEORIA. Deci, irelevant.

  Nu, Petrini NU si-a ales finalul. Din pacate :( . Constructia lui + vremurile nu-i permitea sa aleaga…

  Gasesti pe youtube scena/partea „Idei filozofice”. Stiu ca o stii. Mai uita-te odata.

  (serios, f. serios, astept raspunsul la ps. eu sunt vinovatul ?) 

 4. Mulţumesc pentru atenţionare. În general am corector, dar de ceva timp sunt doar eu pe articol aşa că îmi mai scapă câte o greşeală.

  Ceea ce am remarcat e că eşti total contra afirmaţiilor, sau cel puţin nu cu toate ci cu majoritatea. Ultimul comentariu nu mă ajută să îţi înţeleg punctul de opinie, dacă vrei să spui nu, spui nu, dar dacă vrei să se ştie de ce spui nu, spui de ce spui nu.

  Oricum ar fi tu alegi finalul! Cam aşa a păţit şi Victor Petrini, nu? Atunci?!

 5. Quarto: „…femeia învăţător, cea care îi arată bărbatului…”

  Pentru femei există lucruri mai importante decât bărbatul. De exemplu, să-şi cumpere o pereche de cizme de culoarea drojdiei de vin. (Ambrose Bierce)

  PS: aseara Jorjette a fost suparata. Motivul ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *