Sclavii secolului XXI

sclavii sec 21 traficul de carne umana

Autor: Pato Basil

Ma gandeam la acest subiect de ceva timp, iar cu aceasta ocazie m-am gandit sa scriu acel articol. Probabil multi dintre noi cand vor citi titlul, se vor gandi imediat ca suntem sclavii televiziunii, internetului, tehnologiei, asta doar fiindca suntem niste iubitori de confort, ignoranti.

SCLAV, -Ă, sclavi, -e, s. m. și f. Persoană lipsită de orice drepturi, aflată în proprietatea deplină a unui stăpân de sclavi pentru care muncește; rob. ♦ Fig. Persoană care satisface orbește și servil voința altuia ♦ Fig. Persoană care își subordonează integral voința sau acțiunile unei pasiuni, unei dogme, unui viciu etc. – Din lat. sclavus. Cf. fr. esclave. Preluat din dexonline.ro

traficul de carne umanaCand spun sclavie in secolul in care traim si noi, ma refer la oamenii care sufera cu adevarat de pe urma acestui concept, nu la tine care dai dracului compania de cablu, fiindca din cauza conditiilor meteo de astazi 22 ianuarie 2011 a picat conexiunea sau daca iti dai seama ca e din cauza viscolului napraznic si a ninsorii, ii aduci o ofensa lui Dumnezeu.

Oameni care sufera sunt acele persoane, fiinte umane ca si noi de altfel, care nu au putere deplina asupra destinului lor. Da va parea o chestie de neinchipuit, fiindca toti am facut ce am vrut si mai ales cand am vrut in viata de la o anumita varsta, ca pana atunci au ales parintii pentru noi. Ei aflati ca exista persoane care contrar vointei lor sunt vandute, ca niste animale. Saracia extremă ii poate face pe nevoiasi sa-si vinda in intregime sau pe bucati pina si singurele lor bunuri: trupurile sanatoase sau pe ale copiilor lor. Zeci de mii de femei şi fete din tarile în curs de dezvoltare ajung obiecte secuale în comerţul secual internaţional, extrem de profitabil.

Ati auzit de traficul de carne vie? Nu cred ca este posibil, sa nu fi auzit de tinere care au fost rapite contrar vointei lor si transformate in jucarii secuale, masini de bani pentru pestii lor. Cred ca e destul de mediatizata protitutia asa ca banuiesc ca ati auzit de astfel de cazuri macar o data in viata voastra. Asta e un tip de sclavie. De acei copii care sunt folositi la cersit? Banuiesc ca si de aceia ati auzit si ei sunt sclavii, fiindca in loc sa mearga la scoala cum ar fi normal, ei sunt folositi in scopuri profitabile pentru diverse persoane, dese ori chiar pentru parinti. Ramanand la copii, unii dintre ei sunt supusi la munci grele, nepotrivite pentru varsta lor, care pot sa le afecteze sanatatea si nu numai. La cersit mai sunt folosite in deosebi persoane slabe cum ar fi persoanele cu dizabilitati, batranii.

Vinzarea si cumpararea oamenilor este o afacere profitabila pentru ca, in timp ce globalizarea a facilitat miscarea bunurilor si a banilor in lume, oamenii care vor să se mute legal în cautarea unor slujbe se lovesc de tot mai multe restrictii. Uneori si munca la patron poate deveni o forma de sclavie, dar totusi aici cred ca daca nu ai obligatii, poti sa renunti in orice moment. Obligatii fata de copii pe care ii ai, sa le asiguri hrana pentru ziua de maine, o educatie solida, prin frecventarea scoala. Da, cred ca uneori parintii fac multe sacrificii pentru copii lor, de aceea merita a fi considerati deseori eroi. Trebuie amintit ca, aceste lucruri se intampla si printre noi, in Romania. Chiar daca abolirea sclaviei, a fost recunoscuta la nivel international acum doua secole, neficial ea se practica si astazi la nivel mondial, tara noastra nefacand exceptie.

Stiu ca am divagat putin pe final dar trebuia sa precizez si acel lucru, care poate ii va face pe multi sa-si aprecieze parintii, pentru ce sacrificii fac pentru copii.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

42 de răspunsuri la „Sclavii secolului XXI”

  1. Avatar colorbliss
    colorbliss

    @Jorjette
    Pana nu suntem intr-o astfel de situatie disperata nu prea putem sa ne dam asa usor cu parerea.
    Saracia e motivul pentru care unii fac de buna voie asa ceva, iar altii sunt obligati de catre ceilalti. Un copil sarac ce cuvant are de spus in fata unei jigodii care il bate zilnic daca nu merge la cersit ? Isi stie el drepturile, il ajuta cineva sa ii fie respectate? Spui ca saracia este o scuza… Personal nu stiu nici un exemplu de om bogat care sa apeleze la cersit deoarece se fac bani mai usor, nu stiu nici o femeie bogata care sa se prostitueze pentru bani (nu ma refer la variantele figurative ale situatiilor).
    Pe langa saracie, e si anturajul – care si el e determinat de pozitia sociala in cele mai multe cazuri…

    1. Eu vorbeam de cei care fac de bună voie, nu de cei care sunt obligați, nu de copiii care sunt obligați depărinți sau de alte persoane. Și ai dreptate, nu pot să vorbesc dintr-o astfel de postură pe care nu o cunosc, însă îmi dau și eu cu părerea…

  2. noi vorbim aici de lucruri pe care toti le stim si unii chiar le traiesc sau le-au trait pe propria piele , ideea este oare cum am putea face noi ceva in privinta asta.Primul motiv e saracia – si de aceea multi ajung sa faca sau sint obligati sa faca astfel de compromisuri( frumos spus) si in timm se ajunge la crunta realitate – ca esti scalv

    1. Nimeni nu este obligat să facă astfel de compromisuri…sărăcia este o scuză – oamenii pot să facă atât de multe lucruri ca să supraviețuiască…

  3. poi da suntem inumani, cu totii nu doar unii.Statul? banuiesc ca circula in lume miliarde de bani negri… Si statele stiu asta, ba bine ca unele profita de pe urma asta…Am vazut un film cu J Lo “Orasul tacerii” se numea, povestea era despre globalizare si efectele ei negative…J Lo era o emigranta mexicana in Statele Unite, devenise jurnalista de asta de investigatii.
    Si nu stiu cum, ca n-am vazut de la inceput, a inceput sa cerceteze efectele tratatului NAFTA dintre SUA si Mexic(chiar exista, si filmul este inspirat din fapte reale), intr-o regiune din Mexic erau folosite femei in fabricile noi infiintate si erau deseori ucise, violate si nu erau cazuri izolate… Trebuie sa vedeti filmul! Si peste toate astea domina o lege a tacerii, atat la nivel local cat si la nivel foarte inalt! Ea a incercat sa afle povestea unei tinere de acolo, a convins-o sa isi spuna povestea si sa faca o plangere in schimbul prezentarii intr-un articol a celor intamplate. Dar nimeni nu mai vroia sa publice articolul din cauza presiunilor politice.

  4. Avatar colorbliss
    colorbliss

    E un subiect adesea evitat in societate cel pe care l-ai ales. Ca si cum daca nu vorbim despre ele, aceste probleme nu exista. Traficul de carne vie e o problema majora in tara noastra, suntem fruntasi la acest capitol, insa autoritatile inchid ochii, noi ne astupam urechile. Poate ar trebui initiate mai multe campanii pe aceasta tema pentru ca cetatenii sa constientizeze totusi problema, caci e una serioasa. Sa nu mai vorbim de copiii trimisi la cersit, de care ne lovim zilnic insa… ,,asta este”. Ma intreb oare cei de la protectia copilului cu ce se ocupa??

  5. Bine noi cautam perfectiunea, sau ce am crede noi ca e perfect pentru sufletele noastrea. Dar perfectiunea nu o putem gasi ea este telul trebuie sa tindem spre perfectiune asemeni cum la matematica faceam limita care sa tinda spre infinit… dar acela e un concept fiindca nu poti atinge infinitul oricat ai incerca sau ti-ai dori.
    Si nici nu cred ca va exista un timp cand oamenii vor reusi ce noi nu am putut.
    Interesele personale sunt mult prea mari.

  6. @Cristescu Bogdan: E drept ca in ziua de astazi prea putina lume mai  stie ce inseamna sa faci dragoste, multi confundand  voit sau nevoit dragostea cu sexul. Total gresit, dupa parerea mea.
    Dragostea este rezultatul iubirii cand cei doi parteneri, in speta femeia si barbatul ca sa nu dam de interpretat, devin unul asta neimplicand in mod direct si contactul sexual. Poti sa faci dragoste si sa te simti mult mai bine ca si cand ai face sex, daca faci dragoste cu persoana pe care o iubesti.
    Facutul copiilor da probabil asta e menirea oricarei fiinte sa lase urmasi… dar asta nu cred ca inseamna ca trebuie sa fie o practica asa ca si hranitul sau respiratia, “o ardem iepureste”. Dar in acelasi timp nici cum se procedeaza in europa, nu am cu ce sa-l cresc nu mai fac copii ca nu am ce sa ii ofer. Ganditi-va cum v-au crescut parintii, nu inseamna ca asta e bine dar nici ca e rau.Nu sunt de acord nici cu familiile care fac  nspe copii si porma se plang ca n-au cu ce sa ii creasca… poi de ce au facut atatia nu stiau dinainte? E o intreaga polemica pe tema asta.
    Despre faza cu cunoasterea, Blaga spunea ca daca incercam sa cunoastem ” tot ce-i neînţeles” acesta “se schimbă-n neînţelesuri şi mai mari”. Probabil cand o sa dobandim cunoasterea nu o sa fim pe lumea cealalta sau poate ca nu.
    Despre fericire nu cred ca pot sa mai aduc ceva nou fata de ce am scris aici
    Ideea este ca din pacate niste suflete nu au libertate asupra destinului lor, fiind constranse de niste oameni. Si trebuie sa ne gandim, daca la un moment dat noi nu am putea sa ajungem in cele 2 ipostaze: stapani sau sclavi. Ar fi bine sa reflectam asupra faptului ca atunci cand suntem pusi intr-o postura sa stim ce putem face corect!

    1. Mai punctez o dată, aducem copii pe lume, dar într-o lume în care noi nu trăim bine. Cum să îi educi, cum să îi formezi, ce să le faci copiilor ca să nu trăiască aiurea cum trăim noi? Nu ai ce să le faci lor ci noi trebuie să ne schimbăm, apoi şi ei vor fi altfel … Cum să spun, sclavii nu se hotărăsc deodadă să devină sclavi! Ei fac demersuri clare către această “poantă” a vieţii sociale. Fetele acelea, nu au ajuns să fie racolate degeaba, ele au făcut nişte demersuri speciale către acele momente fatale vieţii lor. La o adică, nu te ia nimeni dintr-o bibliotecă să te ducă la futut apoi să te vândă altora să te fută şi ei. Dar te ia sigur dintr-o discotecă sau de la o petrecere între prieteni.

      Eu cred că totul se rezumă la spaţiul în care trăieşti. Când vrei o schimbare în viaţa ta, faci ceva. Când faci ceva, trebuie să îţi asumi răspunderea, că iei şi decizii, poate sunt alţii care depind de deciziile tale. Aşa că să te trezeşti că deciziile tale te-au pus în faţa unui lucru pe care nu vroiai să îl trăieşti .. e aiurea! Ce poţi să mai faci?

      Realizezi că lumea e mai rea şi mai spurcată decât o ştiai! Îţi dai seama cât de mic eşti tu pe lângă alţii, în societatea din care, desigur, faci parte!

      Asta e problema, noi toţi! Nu doar cei care calcă strâmb!

      Din cauza asta nici eu nu văd prea clar ce putem face, când în jur încă mai sunt dubioşi care deabea aşteaptă să ne-nhaţe. Probabil fiind cu capul pe umeri şi mai omenoşi şi mai iubitori, cât mai mulţi, vom deveni o majoritate mai serioasă şi mai capabilă pentru a gestiona o societate în schimbare. Chiar schimbarea, evoluţia noastră ca oameni probabil ar suna altfel. Dar, tot ce văd eu către această stare generală, ar fi comunismul, dar şi acolo nu e în regulă, că deşi toţi sunt egali, şi dreptatea se face pentru toţi, tot există conducător şi tot e unul cu egoul lui în faţa tuturor. Deci un fel de comunism, fără dictatură, fără vreo tentă de capitalism, fără biserica care să controleze din umbră, fără massmedia care să şocheze oamenii cu toate chestiile speciale şi exemplele rare nu generale …

      Deja simt că am o fantezie … eu într-o lume de genul acesta …hmmmm 🙂

  7. Mereu am stat între părerea lui Laur şi părerea ta, Vasile. Dau dreptate în ambele părţi totuşi dincolo de implicarea directă mai e ceva. E lumea în care trăim. Multe tradiţii o numesc Mama Pământ, oamenii de ştiinţă o numesc Planeta Pământ, unii îi spun simplu lume. Acest loc nu mai este cum era, dar noi cei ce trăim aici, ne comportăm la fel cum ne comportam când ea era mai bună cu noi. Societatea face şi ea parte din această lume şi ea nu mai e cum era când noi am început să avem comportamentul acesta cu făcutul de copii.

    Cum să spun mai clar … noi ne futem(uneori mai spunem că facem dragoste) şi ne consolidăm cu ideea că un copil vine de la Dumnezeu. Aşa e, de acolo îi vine sufletul, dar profităm de darul divin, Dumnezeu nu se bagă căci el ne iubeşte aşa varză cum suntem, şi ne mai lipsim şi de conştiinţa creaţiei, de însăşi mintea noastră de om creator, infinită fiind. Ne focalizăm creatorul din noi într-o experienţă de viaţă, precum un cal cu “chestii” la ochi! Vedem îngust şi spunem că vedem larg. Iar dacă apare unul dintre noi şi ne spune că vedem îngust, rezolvăm repede problema “Tu vezi îngust, nu eu, nu vezi ce viaţă de căcat duci tu, nu ai bani nici să treci strada, nu ai şcoala mea, aşa că taci!”

    Suflet să fiu şi să am liberă alegere, eu nu aş veni pe pământ! De-aş fi suflet cu ai mei, sufletele, ştiu sigur că nici unul nu ar veni aici să sufere. Dar noi cei de aici, nu mai suntem doar suflete, şi asta mă jenează, că am uitat să respectăm sufletele ce vin şi le dăm, îi întâmpinăm, le oferim bucuroşi, o viaţă mizerabilă, plină de neîmpliniri şi tristeţe, unde bucuria o atingi numai dacă faci ceva pentru ea, şi unii dintre noi le mai şi spun copiilor de mici că viaţa e grea şi doar cei puternici rezistă, când ei se nasc egali, puri, nu le poţi reproşa nimic, şi nu cunosc puterea asta de care vorbim noi zi de zi …

  8. Suntem datori să fim tot ce putem fi, pentru noi, pentru copiii noştri şi pentru cei care vor urma. Doar în felul acesta putem spune că ne-am făcut datoria, în primul rând, de oameni.

  9. @Laurentiu: eu nu cred ca trebuie sa te gandesti la un copil ca la un proiect fiindca nu este. El este un suflet si trebuie sa vina atunci cand trebuie nu neaparat cand vrei, asta nu inseamna ca indemn, copii sa faca copii. Din contra ii sfatuiesc sa se protejeze. Numai ca un suflet nu poate fi un robotel pe care-l cumperi de la un magazin… sau o papusa.
    Nu stiu cati ani ai dar o sa iti dai seama mai tarziu sau cand o sa ai copii. Cei cu experienta imi vor da dreptate.

  10. Avatar Laurentiu
    Laurentiu

    “sa-si aprecieze parintii, pentru ce sacrificii fac pentru copii”

    SACRIFICII ? Oricum, bine ca n-ati folosit “jertfa”.

    Parerea mea: un copil ar trebui proiectat (sic!) in mod constient de catre parinti. Doar daca sunt in stare sa-i creasca&educe NORMAL (adica nici vorba de sacrificii-jertfe).
      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *