Secretul de la Rosia Montana – Zacamantul de uraniu

Daca ati citit presa scrisa sau ati fost atenti la emisiunile TV in ultimii ani atunci cu siguranta ati auzit despre aurul de la Rosia Montana. Dar despre uraniul de la Rosia Montana ati auzit? Sa va povestesc pe scurt ideea …

Aceasta regiune din inima Transilvaniei este subiectul unor dezbateri acerbe intre cei care incurajeaza mineritul pe baza de cianura si cei care sustin ca localitatea miniera sa fie pastrata drept obiectiv turistic facand parte din UNESCO World Heritage.

Poate ca ati auzit prea mult opinii despre acest scandal care a ajuns foarte mediatizat si care a atins apogeul acum 2 luni cand politicienii deja s-au separat in tabere pro sau contra acestui proiect. Insa nu se stie cu exactitate ce inseamna Rosia Montana si importanta regiunii pentru mediul natural romanesc.

Goldbach, cum au denumit-o nemtii sau Veres Patak, cum ii spun maghiarii, este resedinta comunei Rosia Montana, o localitate miniera din judetul Alba. Pana acum cativa ani nu se stia mai nimic in media despre acest tinut insa o data cu aparitia potentialului de exploatare al aurului, brusc, localitatea a devenit punct de maxim interes.

Cum a aparut Rosia Montana pe harta intereselor?

Putini dintre noi stim ca Rosia Montana apare consemnata inca din 1769-1773 pe harta Iosefina a Transilvaniei sub numele de Veres Patak. Locatia a luat numele de Rosia deoarece este strabatuta de raul cu acelasi nume si este situata in Valea Rosie, culoarea fiind data de prezenta mineralelor si implicit a fierului.

Mineritul in aceasta zona dateaza de acum 2000 de ani iar localnicii si-au castigat existenta din generatie in generatie practicand aceasta meserie.

Cand canadienii de la Gold Corporation au prezentat proiectul minier pentru a extrage aur de la Rosia Montana, guvernul Romaniei a inaintat proiectul spre dezbatere desi in prezent multi parlamentari s-au separat trecand de o parte sau alta a baricadei. Pentru prima oara dupa revolutie, romanii au actionat impotriva unui proiect care li s-a prezentat gata de a fi pus in practica.

Oamenii au reactionat importriva exproprierii localnicilor din Rosia Montana si impotriva mineritului cu cianura pentru extractia aurului. Mineritul cu cianura are efecte devastatoare pentru mediu iar obiectivele turistice naturale din zona vor disparea de pe harta daca proiectul intra in vigoare.

roca ca la rosia montana cu aur si uraniuCe este interesant insa pentru canadieni nu este doar aurul de pe teritoriul Transilvaniei ci prezenta uraniului la Rosia Montana. Putini dintre noi stim ca pe teritoriul tarii se afla zacaminte de uraniu si cum pot fi utilizate acestea. In mod surprinzator poate pentru multi, e bine de stiut ca uraniul de la Rosia Montana este mai scump decat aurul mult mediatizat.

Uraniul de la Rosia Montana este mai important decat aurul?

Creat acum peste 6 miliarde de ani, uraniul a devenit uraniu imbogatit pe intinderea platformei continentale. In prezent uraniul asigura 16% din necesarul electric de pe planeta. Chimistii care studiaza geneza sistemului solar sustin ca uraniul din scoarta terestra s-a forma in urma exploziei unei supernove.

Analizele realizate pe fragmente de roca prelevate din platforma continentala, cea oceanica si munti, releva faptul ca uraniul devine uraniu imbogatit in combinatie cu mineralele gasite din roci. Prezenta uraniului la Rosia Montana nu a fost vehiculata in presa, insa daca teoria este adevarata, putem vedea adevaratele intentii ale Canadienilor, care se extind de la mineritul pentru aur la mineritul pentru surse de energie.

Tehnica de separare pentru roca miniera cu uraniu si aur continut. (sursa nasa.gov)
Tehnica de separare pentru roca miniera cu uraniu si aur continut. (sursa nasa.gov)

Impactul activitatii miniere pentru zona geografica, pentru situl arheologic si pentru populatie este unul cu caracter negativ. Nici nu are rost sa va explic eu ce inseamna exploatarea pentru surse de energie nucleara! Va subliniez doar ca momentan este cea mai puternica sursa de energie, iar pentru unele proiecte ca Acceleratorul de particole de la Geneva, nu ajunge curentul electric clasic ci este nevoie de alimentare cu generatoare nucleare!

Aceasta zona nu este doar de interes minier ci si de interes cultural si istoric. Inceputul mineritului cu cianura pentru extractia aurului va schimba Rosia Montana definitiv si irevocabil.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

2 comentarii

 1. interesanta aceasta ipoteza
  prin aceasta ipoteza parca ar capata mai mult sens batalia care se da pe mineritul din rosia montana,
  oricum eu cred ca protestele care sunt acum se fac in mod voit de unii prin manipularea masei de oameni.
  din pacate noi suntem manipulati cum vor ei, prin mass medie

  1. Cei care au creat revolutia din 89 acum aplica aceeasi tehnica. Oamenii se trezesc in povestea asta a protestului si continua pentru ca asta faci cand esti in strada, dar din afara parca nu prea intelegi de ce atata agitatie cand toata treaba e clara. Timpul ce trece le permite „lor” sa isi pregateasca terenul pentru o „scapare”, o solutie inovatoare, ceva ce la toata lumea va prinde. Ma uit cum au evoluat lucrurile de la inceput pana acum….

   E posibil sa se creeze o centrala nucleara la Rosia Montana sau prin apropiere. Si nu pentru canadieni! Ci pentru Romania! Probabil in cativa ani va fi gata. Energia nucleara este puterea si daca Romania se doreste a fi o tara cu pozitie in lume pe langa restul, ei considera ca centrala nucleara este vitala.

   E ca la jocurile de strategie, ca sa treci la era urmatoarea trebuie sa iti construiesti anumite tipuri de cladiri, altfel cu update la toate specialele tot nu e suficient. Un sat devine comuna daca are primarie, dispensar si un numar minim de oameni. O comuna devine oras daca pe langa ce are, se aduna un liceu, un spital sau o clinina mai mare, un punct juridic gen tribunal sau ceva mai mic… si tot asa…

   Poate zic gresit, dar la cum ne jongleaza sistemul si la cat de smecheri sunt cei cu organizatiile astea secrete care conduc lumea, te poti astepta la toate porcariile in numele evolutiei umane si al controlului planetar sub forma unicitatii umanitatii!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *