Serendipitatea – Cvasicristalele o nouă formă de materie

Serendipitatea ne obliga sa inventam, mereu, cuvinte noi. Ce inseamna serendipitate? Actiunea prin care, conform povestii budiste cu printul indian Serendip, te apuci sa cauti ceva si… gasesti cu totul altceva! Asa s-a intamplat in 1982, cand un cercetator israelian, pe nume Dan Schechtman, aflat in America, a observat cum se obtinuse, prin racire ultrarapida, un amestec straniu de aluminiu-mangan.

Paseaza problema unui coleg, Ilan Blech care, la randul lui, o transfera americanului John Cohn, de la Institutul National pentru Stiinta si Tehnologie, de unde misteriosul aliaj ajunge la francezul Denis Gratias, care descopera, uluit, ca era vorba nici mai mult nici mai putin de … structura unui principiu „interzis” de legile cristalografiei: un cvasicristal! Caci in ceea ce vedeau cercetatorii la microscop, privind in interiorul amestecului aluminiu-mangan, nu era vorba de ordine si rigoare, ca in toate cristalele cunoscute, ci dimpotriva, de o bizara suprapunere neperiodica de „caramizi” elementare!

De ce se intampla asa, nimeni nu poate inca sa explice. Dar, ca si in cazul „materialelor cu memorie”, cercetatorii au trecut la alte combinatii, iar inginerii au cautat, cum se cuvine, aplicatii ale fenomenului. S-a ajuns, astfel, la un cvasicristal de aluminiu-litiu-cupru, in laboratoarele franceze de la Pechiney de Voréppe. Care nu este un material bun conducator de electricitate si caldura, deci poate fi folosit ca izolant. In plus, la temperatura mediului ambiant devine dur ca otelul (din nou: de ce?, poate aflam in secolul viitor) – numai bun de strat acoperitor antiadeziv si antiabraziv in industrii.

Inginerii isi sufleca manecile fac mii de teste, gasesc o forma industriala – s-a nascut Cristomul, ideal pentru acoperirea vaselor de bucatarie! Dar si a fierului de calcat! In viitorul apropiat insa utilizarile lui pot tinde practic spre infinit: tratarea cu Cristom a peretilor interni ai motoarelor termice le va ridica, sensibil, randamentul (cu cel putin 30%!), la fel, a tuturor pieselor mecanice, care astfel devin mai rezistente la frecare. Sau introducerea straturilor de cvasicristale in industria textila si a cauciucului – tesuturile astfel impregnate pot avea calitati nebanuite.

Un program in miscare. Serendipitatea, bat-o vina, da de lucru cercetatorilor si, iata, pare gata sa nasca un nou domeniu al industriei. Din nou, din cornul abundentei infipt in cortexurile creatoare, inginerii, reprezentantii subspeciei Homo faber, par gata sa ne faca mai usoare vietile. Nu degeaba sunt atat de multe descoperiri stiintifice, accidentale!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *