Sitemap dinamic – Generare si adaugare fisier XML in Webmasters Tools


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
Sitemap dinamic xml

Un Sitemap dinamic este o pagina web in format XML care cuprinde o lista cu toate adresele URL ale site-ului tau, ce pot fi indexate de motoarele de cautare. Aceasta harta a site-ului tau, denumita in general sitemap.xml, are menirea, de exemplu, de a furniza lui Google Bot lista completa cu paginile de indexat.

Un sitemap dinamic poate contine urmatoarele informatii, necesare pentru indexarea corecta a site-ului tau:

 • adresa URL a paginii de indexat
 • prioritatea de indexare (exprimata in procentaj in functie de structura indexului total)
 • numarul de imagini incluse si adresele lor
 • data ultimei actualizari a continutului paginii.

Generatoarele online de sitemap nu reusesc sa acopere necesitatea actualizarii fisierului sitemap de fiecare data cand se adauga continut nou pe site sau se creaza pagini noi. Un sitemap dinamic se actualizeaza automat, folosind un script PHP, ce acceseaza o baza de date, care genereaza apoi un fisier XML.

Platformele CMS (Content Management System) vin sa usureze munca de gestiune a continutului unui site. Aceste programe web scrise de obicei in limbajul PHP, folosesc baze de date SQL pentru stocarea tuturor informatiilor introduse si prezentate pe site. Panoul de administrare, ascuns vizitatorului obisnuit, ofera toate uneltele necesare pentru creearea de noi pagini, structurarea acestora cu ordine si subordine, chiar si stilizarea prin designul de prezentare personalizat.

Un site creat manual cu programe gen DreamWeaver, nu mai tin de viitorul internetului. Daca nu folosesti o platforma CMS (Joomla, Drupal sau WordPress) este timpul sa incepi tranzitia si sa evoluezi cu siteul tau!

Cum arata un Sitemap dinamic?

Exemplu de platforma CMS (WordPress) si generatorul fisierului sitemap_index.XML (modulul SEO by Yoast)

Sitemap dinamic blogul lui jorjette
Fisierul nostru Sitemap il gasiti aici.

Blogul lui Jorjette este un site dinamic care foloseste motorul CMS WordPress. O platforma gratuita, in care investesc timp, idei si multa pasiune, milioane de dezvoltatori web. Platforma vine cu o instalare de baza, la care poti adauga module noi, specializate, cum este si modulul SEO by Yoast.

Acest modul ofera toate necesitatile pentru a optimiza seo un site pe wordpress. Este cel mai bun, cel mai bine realizat si cu cele mai noi actualizari in domeniul seo. Printre uneltele SEO se regaseste generatorul de Sitemap Dinamic.

Structurat ca un index de sitemap-uri, el usureaza munca lui Google si ne asigura cea mai buna indexare. In indexul Sitemap, dupa prioritatea indexarii, de sus in jos, avem diverse fisiere sitemap cu:

 • linkuri spre toate articole,
 • toate URL-urile paginilor statice,
 • toate paginile tip categorie de articole,
 • paginile cu toate articolele scrise de un autor.

De ce? Acestea sunt adresele URL ce vrem ca Google sa le indexeze! Din setarile modulului SEO, poti opta pentru excluderea din indexul Sitemap, a anumitor sectiuni ce consideri ca nu sunt valoroase pentru bugetul de indexare!

Cum se adauga un Sitemap dinamic in Webmaster Tools

In acest exemplu ma refer la Google Webmasters Tools, numit si Search Console.

Daca esti fericitul detinator al unui site tip CMS, si ai reusit printr-un modul (plugin) sa generezi un fisier sitemap XML, acum este timpul sa ii spui lui Google ce structura are siteul tau:

 1. Conecteaza-te in Search Console cu contul tau Google.
 2. Mergi pe proprietatea siteului tau (daca nu ai adaugat siteul tau deja, creaza o proprietate si urmeaza pasii de verificare a autenticitatii).
  Alege o proprietate
 3. Din meniul lateral-stanga, mergi pe ramura Accesare cu crawlere > Sitemaps. Apasa butonul Adauga un Sitemap. Completeaza numele fisierului tau sitemap tip XML (Ex: sitemap.xml) si trimite-l!
  Adauga un sitemap dinamic in webmasters tools

De acum siteul tau va fi indexat corect, in totalitate! Trimite un fisier sitemap.xml la Google si vei vedea cum traficul tau va creste peste noapte. Siteul tau va primi mai multi vizitatori si va intra in concurenta cu celelalte siteuri din Google Index. Pozitia in rezultatele de cautare pe Google Search, este o poveste lunga, si optimizarea SEO este cea care face diferenta!

Atentie! Daca nu folosesti o platforma CMS (Joomla, Drupal sau WordPress) si vrei sa iti generezi un fisier sitemap.xml care sa contina toate adresele URL ale siteului tau, foloseste un generator sitemap online. Daca ai pagini care nu primesc link de pe oricare pagina, ele nu vor fi incluse in sitemap. Asigura-te ca ai link in meniu sau in continut, catre toate paginile siteului tau, pentru a avea generat un sitemap complet!

12 comentarii la „Sitemap dinamic – Generare si adaugare fisier XML in Webmasters Tools”

 1. Tot ce pot sa va spun: esta ca da intr-adevar Google XML Sitemap pentru WordPress functioneaza foarte bine. Il folosesc de peste 2 ani si se simte diferenta. Inainte cream un sitemap in html si gata, dar pentru Google, Bing, Yahoo si restul motoarelor de cautare nu este suficient. As putea sa mai adaug in incheiere, ca toate companiile mari care isi desfasoara activitatea online folosesc de asemenea WordPress. :)
  Noul trend in materie de webdesign.

 2. Eu folosesc YOAST-ul pentru meta-uri si are si sitemap. Nu stiu daca este mai bun decat Google XML Sitemap insa diferenta este faptul ca genereaza mai multe sitemap-uri, cate una pentru pagini, categorii, articole(chiar si pentru tag-uri, insa eu nu le indexez)

  1. Si eu folosesc pluginul Yoast SEO din acelasi motiv. Etichetele (tag-urile) sunt pagini inutile din punct de vedere al calitatii continutului in indexul Google. Nu te ajuta sa atragi trafic, deci nu au rost in Sitemap!

  1. Nici o platformă nu face sitemap automat, dar de exemplu wordpress are un plugin, îl instalezi şi de la setările lui generezi prima data sitemap-ul apoi se actualizează singur de fiecare dată când scrii un articol nou. Blogspot nu ştie de plugin-uri, de aceea mulţi renunţă la blogspot şi îşi transferă blogul pe domeniu privat cu wordpress instalat sau pe cont gratuit pe wordpress.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

87 − 84 =