O fasolică pentru liniştea noastră

Comunitatea celor cu pasiuni Artă culinară O fasolică pentru liniştea noastră

Acest subiect conține 17 răspunsuri are 4 voci și a fost actualizat ultima dată de  suntonlain acum 5 ani, 9 luni.

Vizualizare 8 articole - 11 la 18 (din 18 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #622 Răspuns

    suntonlain
    Participant

    Ieri după amiază până seara târziu, am comis a doua ciorbă de fasole.

    Am fiert la ea în dujmănie şi am tot adăugat apă atunci când vedeam ca scade.

    Deşi a fierto până a găsito dracii, fasolea tot nu a ieşit făinoasă, aşa cum ştiam eu că trebuie să fie o fasole de bun simţ.

    Înainte de a mai turna o canistră de apă fierbinte, am pus sare.

    A mai fiert niţel şi am turnat apa clocotită în paralel cu ciorba.

    După ce iar a fiert până a scăzut, iar am turnat peste ea apă clocotită,

    si apoi după câteva clocote

    am mai adăugat zarzavat pentru ciorbe, pătrunjel, leuştean şi nişte ulei in care prăjisem nişte spinări de pasăre.

    A ieşit o ciorbă de fasole cam sărată dar fara gust de fasole

    ci cu uşoare urme din gustul zarzavatului verdeţei şi uleiului de la prăjeala spinărilor de găini.

    Chiar adineauri am consumat 3 castroane din această saramură quasi-insipidă.

    Şi oloiul ( este o oală destul de respectabilă ) mai conţine încă multă fiertură …

    #627 Răspuns

    Esti nostim cum descrii ca-ti mananci mancarea negustoasa!

    Eu te sfatuiesc sa schimbi fasolea. Nu orice fasole iese asa! Dar ce mai, schimba fasolea de tot, incearca sa faci o ciorba cu grau, cu orez, sau cu cartofi.
    Daca fasolea e batrana, sfatul meu e sa o consumi altfel (data prin masina de tocat carne – dupa ce a fiert- si frecata cu o lingura, intrun caston, cu ulei, ceapa si/sau usturoi).
    Poti incerca si mancarica de fasole, care incepe ca la ciorba, adica le fierbi, numai ca trebuie sa controlezi lichidul. Poti sa pui putin ulei si 2 rosii oparite si cojite, si o ceapa medie, morcov, ardel, gogosar daca ai, le lasi sa fiarba, apa scade si mai mult, si ele se si prajesc putin. Apoi prepari un rantas (apa calda cu faina) si il torni peste.
    Eu te sfatuiesc sa fii creativ in bucatarie. Desi mie imi pare ca tu esti mai mult incapatanat si perseverent!
    #628 Răspuns

    suntonlain
    Participant

    Referitor la a fi nostim, trebuie ca să amintesc două nume de scriitori ale căror lucrări le citeam şi tot răsciteam: Cornel Udrea şi Valentin Silvestru.

    Fasolea, la pungă, e luată din supermarketul de lângă mine. Cred că e în perioada de garanţie.

    Cred că ar trebui ca să testez eşantioane de alimente înainte de a le utiliza la prepararea mâncărurilor.

    Aţi scris că sunt persoane care văd o alchimie in practica artei culinare.

    Eu aş alege ca model de descriere al fabricării alimentelor,

    ramura industrială numită Metalurgie. Şi aş modela matematic activitatea culinară cu modele matematice folosite in Metalurgie,

    văzând mâncărurile ca nişte aliaje.

    Cred că metalurgişti sunt şi excelenţi bucătari

    Aşadar înainte de a creea şarja de ciobă de fasole, eu trebuia ca să o testez la fierbere.

    Ca absolvent de inginerie mecanica, am ceva cunoştinţe de metalurgie,

    şi cred că voi deveni un preparator de mâncare ( metalurgistul care zace în mine ) şi un împletitor de ciorapi acceptabil ( proiectantul de sisteme mecanice dixit ).

    #645 Răspuns

    Alina
    Participant

    Super … de acum o sa imi iasa cea mai buna ciorba 😀

    #717 Răspuns

    suntonlain
    Participant

    A III-a ciorba

    Azi am comis ciorba numarul trei. Ieri pe la pranz am pus boabele la inmuiat. Aseara am schimbat apa; la fel si azi dimineata devreme, orele 2:30. Azi pe la pranz a avut loc ultima schimbare la apa urmata de punerea la fierbere. Pe la ora trei am completat cu apa, iar pe la cinci dupa ce a scazut, i-am adaugat ulei si sare lasando sa mai fiarba.

    Asadar apa a fost schimbata de trei ori in 24 de ore, iar in timpul fierberii care a durat
    vreo patru ore, dar degeaba, am completat o data apa evaporata.

    In urma evenimentelor descrise mai sus a rezultat inca o fiertura de fasole in care boabele parca au continut nisipos.

    Incep sa devin constient ca am ceva experienta cu niste boabe de fasole rezistente, care nu au vrut ca sa se lase fierte.

    Mai am o punga de fasole, de data aceasta boabele sunt mari; sper ca de data urmatoare o sa reusesc o fasole fiarta cat de cat gustoasa …

    🙂

    #1064 Răspuns

    Stefan

    Din experienta am invatat ca sarea incetineste mult fieberea unor alimente precum fasolea. E bine sa pui sarea abia dupa ce au fiert.

    #2088 Răspuns

    suntonlain
    Participant

    Domnule,

    nu am reusit inca sa fac fasole.

    Cu mamaliga am inceput sa ma imac. Imi iese, dar cu fasolea inca nu am noroc.

    Observatie: am mai trecut pe aici acum cateva luni si nu se putea scrie nimic.

    #2350 Răspuns

    suntonlain
    Participant

    Sfântul Bicarbonat de sodiu, a făcut fasolea ‘fierbibilă’ ! Mi-am amintit că am citit pe undeva că puțin bicarbonat face fasolea mai ușor de fiert. Și așa este, fasolea, a dat Dumnezeu și s-a fiert.

Vizualizare 8 articole - 11 la 18 (din 18 în total)
Răspunde la: O fasolică pentru liniştea noastră
Informația ta: