Să facem mămăligă

Acasă Forum Discutii Libere Artă culinară Să facem mămăligă

Vezi 2 fire de răspunsuri
 • Autor
  Mesaje
  • #555
   suntonlain
   Participant

   ;br:
   În afară de cazurile cănd o anume mâncare merge excelent cu nişte mămăliguţă,

   se mai întâmplă ca să rămâi fără pâine şi atunci, dacă ai mălai, poţi ca să-ţi faci o mămăligă care te va scoate din impas.

   Produsul final, cred că oricine îl poate realiza, dar depinde în ce condiţii !

   Eu de exemplu, după ce fac mămăliga, trebuie ca să frec la oala de tuci o săptămână ca să îi indepărtez depunerea rămasă de la fierbere …

   Sunt interesat de realizarea unei mămăligi coapte bine şi gustoase,

   şi fără ca să mai rămână un strat gros şi ars, lipit de fundul oalei în care am fîcut-o.

  • #558
   Bogdan Cristescu
   Keymaster

   Citindu-te îmi vine să îți spun că ești un bărbat comic :)

   Noi mămăliga o facem și la ceaun dar și într-o oală de teflon (ne permitem căci o avem). În ciaun, ea se prinde, e normal zic eu. Căci atunci când face crustă pe fund înseamnă că mămăliga e gata (asta știu de la bunicu). Problema nu e cum speli oala ci cum poți să te folosești de acest efect al facerii de mămăligă.
   Poți pune lapte la fiert în oală după ce ai răsturnat mămăliga. La foc mic, 10-15 min și vei gusta o specialitate deosebită pe care chiar te rog să o încerci măcar o dată. Mămăliga se va desprinde de ceaun, si după aceea cu un burete de vase speli ceaunul foarte ușor!
   Dacă nu vrei să mânânci cu lapte, poți pune simplu apă la înmuiat în ceaun. Eu pun apă până umplu ceaunul. Las câteva ore și apoi se spală foarte ușor! Cu cât lași mai mult la înmuiat cu apă cu atât se spală mai ușor.
   Poate mai au și alții și alte sfaturi! 
   Mămăligari, unițivă!!!! :))
  • #559
   Jorjette C
   Keymaster

   Ştiai că mămăliga este de 2 feluri – mamaliga “pripita” (in special la oraş se găteşte acest tip) si mamaliga vârtoasă sau fiarta. Mămăliga aşa zis pripită se face punînd malai putin câte putin în apa ce clocoteste, astfel mamaliga fierbe în mod egal. Acest tip de mamaliga fierbe mult mai putin decat mamaliga vartoasa, preferata în general la tara unde femeile au mai mult timp la dispoziţie . Malaiul se pune tot odata în apa sarata şi se lasa sa fiarba cat sa dea în foc, ca laptele, de mai multe ori. Bunica îmi prepara acest tip de mămăligă şi ce îmi plăcea cel mai mult, era cirul – înainte de a amesteca, dacă este prea multă apă cu mălai, se ia într-un vas şi se mănâncă amestecat cu lapte, cu unt, zahăr, miere de albine, după preferinţe. 

   După ce clocoteşte de câteva ori, se sparge mălaiul cu facaletul. Înainte de a se pune pe fundul de lemn sau în farfurie, se ia o lingură şi se înmoaie în apă rece şi se presează uşor pe deasupra mămăligii (se dă o formă). Mamaliga astfel făcută se poate tăia cu cutitul, dar e de preferat cu o bucată de aţă care nu se rupe uşor şi fără puf. Dacă vrei să se păstreze mai mult timp, pui pe farfurie sau pe fund un prosop de bucătărie din bumbac, pui mămăliga pe el si apoi înfăşori după ce mănânci şi o pui undeva sub o pernă şi se păstrează călduţă mai mult timp.

   Mai este şi terciul – mamaliga pe jumatate lichida care se mănâncă în general cu brânză de burduf, lapte sau cu dulceţuri.

   Ca să nu se prindă, poţi pune puţin ulei în apă la fiert sau unt, iar după ce e gata mămăliga, pune apă în oală (aproape plină) şi pune oala pe plită să se încălzească, şi astfel stratul de mămăligă se dezlipeşte aproape singur.
Vezi 2 fire de răspunsuri
 • Trebuie să fii autentificat pentru a răspunde la acest subiect.