Nu-ti neglija tristeţile

Autor: Onea Adriana

Ți s-a întamplat să ai perioade în care să nu ai chef de nimic, când chiar și cele mai banale sarcini ți s-au părut imposibile. Ești îngrijorat apoi de starea de tristețe care te cuprinde fără motive clare. Te gandești că e de vină vremea morocănoasă de afară, lipsa de vitamine sau pur și simplu preferi să nu te gândești la cauze. Dar cum îți poți da seama că ești afectat de depresie?

Se manifestă diferit de la o persoană la alta și nu e o urmare a unei singure cauze, ci a unui cumul de factori. Tendințele depresive pot să fie genetice, în special în cazul tulburărilor bipolare (schimbări extreme de dispoziție). În plus, dacă ești o persoană pesimistă, ești mai predispusă depresiilor, așa că încearcă întotdeauna să vezi partea plină a paharului. Alți factori traumatici care pot duce la depresii severe sunt problemele financiare, moartea cuiva drag, notele proaste de la școală, despartirea într-o relație. În cazul acestora, persoana respectivă poate ajunge la incapacitatea de a comunica, la incapacitatea de a efectua activitățile de rutină și chiar la suicid.

În România, depresia e considerată în general un simplu moft, însă consultul unui specialist și urmarea unui tratament sunt esențiale. Statisticile spun că până în 2020, depresia va fi cea mai obișnuită și mai des întâlnită boală din lume.

7 comentarii la „Nu-ti neglija tristeţile”

  1. Lam mine este ceva de genu dar se manifesta altfel , cand i-mi aduc aminte de ceva frumos petrecut de mult ma melancolia si atunci ma pun la pc ascult muzica si daca am si ceva de baut si de rontait este si mai bine si dupa cateva zeci de minute i-mi trece :D

  2. Alimentatia corecta este un aspect foarte important care influenteaza depresia.
    Cat despre „piticii de pe creier” o alternativa pentru a pune lucrurile in ordine si a schimba modul de gandire cursurile de NLP mi se pare ok

  3. Nota 4 pentru ca ai ales un subiect atat de bun si ai scris atat de putin. Tristetea e jumatate din tine, e vie e colorata, e intelepciune, e crestere, nu e o boala pe care sa nu o neglijam luam o aspirina sau mergem la psiholog.
    E de studiat subiectul.

  4. Mai rău e că starea depresivă se poate trata cu medicamente. Adică ai o stare, ai o trăire şi alţii îţi pot da pastile să n-o mai ai. E clar, nu e autentică starea, adică de fapt e o iluzie o dată ce cu pastile poate dispărea ca prin minune. Poate în felul acesta putem şi să observăm ce stări sunt autentice şi ce stări nu sunt potrivite. De cele mai multe ori, stările bune, cele pe care doctorii nu ni le pot lua, sunt stările pozitive, cum ar fi dragostea, simpatia, respectul. Pastilele nu pot modifica o trăire care s-a format în timp, şi pentru care au contribuit mulţi factori externi şi mai puţini factori interni.

    Depresia, în primul rând porneşte din noi. Factorii externi doar o hrănesc, ea fiind rodul unui „punct” din noi! Desigur, urmărind din afară totul, poţi să îţi dai foarte uşor cu părerea, important totuşi este ca cei aflaţi în depresie să ştie că au dobândit-o şi că dacă nu se simt bine, nu e bine să o păstreze prea mult timp!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *