teleportarea-cuantica

Teleportarea nu mai depinde de Principiul incertitudinii

De câte ori nu ne-am dorit să putem, aşa, ca prin farmec, să dispărem dintr-un loc şi să apărem într-altul! Câte nu s-ar rezolva în felul acesta! Situaţia s-a complicat şi mai mult atunci când, după progresele formidabile ale ştiinţei şi tehnologiei, poate ne-am gândit că de aici poate proveni şi soluţia. Şi nu a fost aşa. Pentru că fizica a descoperit că există o seamă de limite, cum ar fi viteza luminii, pe care nimeni şi nimic nu le poate încă depăşi. Cel puţin nu în Universul nostru. Şi iată că, odată cu senzaţionalul zbor înapoi în spaţiu al „bunicului” explorărilor cosmice, John Glenn, odată cu un Premiu Nobel pentru medicina care recunoaşte… Viagra, ştiinta intră încă o dată în forţă pe posturi de televiziune, în ziare şi pe Internet. Ducându-ne de fapt…

…Dincolo de poveşti

Dacă visele foarte mari sunt atât de greu de atins şi îţi pot oferi tot felul de surprize, de ce să nu recurgi la soluţia radicală: să găseşti o cale de a te „muta” practic instantaneu dintr-un loc într-altul, fără nici un vehicul şi sfidând orice viteza – de fapt făcând ca viteza de deplasare însăşi să nu mai aibă nici un sens! Teleportare! aşa cum a descris-o încă de la primele sale scrieri Isaac Asimov, aşa cum am vazut-o de atâtea ori în Star Trek sau alte filme Sci-Fi. Ne aşezăm într-un fascicul care ne scaneaza din cap până în picioare, pe noi, hainele, obiectele pe care le purtăm, apoi dispărem şi reapărem acolo unde „maşina” este programată să ne transporte. Şi… ajungem dincolo. La câteva zeci de kilometri, sau sute, sau mii, sau cine ştie câţi ani lumină. Întrebarea însă este: cine este cel care ajunge dincolo?

Original sau copie?

Într-un fel, teleportarea funcţionează ca un fax, unul tridimensional. Trecând peste dificultăţile tehnologice în a realiza o asemenea instalaţie, mai rămâne încă o problemă. Şi mai dificilă, fiind una de principiu. Dacă pagina pe care tocmai am trimis-o prin fax rămâne acolo, pe biroul nostru, sau în vreun dosar, ce se poate întâmpla cu o persoana „faxată” prin teleportare?

Din câte am vazut prin filme, respectiva persoana dispare şi apoi reapare la adresa de destinaţie. Dar: cel care tocmai a ajuns este „originalul” sau, ca în cazul faxului, o „copie”? Şi dacă este o copie, ce s-a întâmplat cu originalul? Ei bine, din nou fizica ne spune că în nici un caz originalul nu poate să mai existe – el trebuie distrus. De ce? Din cauză a „ceva” care se numeşte …

Principiul incertitudinii

Una din marile descoperiri ale fizicii şi ale lui Werner Heisenberg (Premiul Nobel pe anul 1932), acest principiu stabileşte că, la scară atomică, unde acţionează legile fizicii cuantice, este imposibil să cunoşti simultan şi cu precizie totală atât poziţia cât şi viteza unei particule; sau energia şi timpul. Bine, veţi spune, dar de ce ne-ar interesa pe noi un asemenea principiu, valabil doar în lumea microscopică, când noi avem de-a face doar cu obiecte şi fiinţe din lumea noastră „obişnuită”? Din nou răspunsul nu este complicat.

A teleporta cu adevărat ceva sau pe cineva, înseamnă a-l „re-crea” la o adresă finală. Cu alte cuvinte, înseamnă că trebuie să cunoaştem cu precizie totală tot ce ţine de structura sa, până la ultimele detalii. (Şi dacă vă gândiţi ce înseamnă o asemenea investigaţie în cazul unei scrumiere de cristal, să spunem, gândiţi-vă la un om, pentru care trebuie reprodus inclusiv creierul, „rezervorul” de memorie, sentimentele, personalitatea, bolile trecute şi prezente, pasiunile, hobby-urile şi cine mai ştie ce!) şi tocmai această cunoaştere ne este limitată de legile fundamentale ale fizicii. Cum însă omul nu este, se pare, obişnuit să cedeze total, a apărut şi următoarea întrebare: Solutia?

Cel puţin ideea unei soluţii este legată tot de o descoperire memorabilă a fizicii teoretice: efectul (sau paradoxul) Einstein-Podolski-Rosen (EPR). Imaginat de cei trei în anii 1930 (şi să nu uităm de adevărata pasiune a lui Albert Einstein pentru aşa numitele experimente imaginate – „Gedanken Experimente”!), efectul constă în faptul că două particule elementare care intră în contact una cu alta, sunt „generate” împreună, devin legate (entagled) şi, într-o asemenea stare, ce i se întâmplă uneia o afecteaza automat pe cealaltă, într-un mod predictibil, indiferent cât de departe ajung ele să fie, la cele două extremităţi ale galaxiei, de exemplu.

„Reţeta” teleportării pare acum… mai aproape: „se ia” o pereche EPR – de fapt una din particulele din pereche; se ia apoi o a treia particulă, o purtătoare a unui mesaj; aceasta este făcută să intre în contact cu una din particulele EPR; instantaneu, proprietăţile sale vor fi transferate celui de al doilea membru al perechii EPR, şi aceasta fără a fi nevoie să efectuăm vreo măsurare a stării particulei-mesager! Simplu şi clar, nu? Nu! Viaţa nu este chiar atât de uşoară nici măcar pe o foaie de hârtie! Aceasta pentru că, la fel ca în poveştile lui Alice, transmiterea mesajului se face… înapoi în timp! Adică, întâi se transmite mesajul, şi apoi cele două particule intră în legătură. Ca şi cum mai întâi aţi citi o scrisoare şi doar pe urmă ar suna poştaşul la uşa să v-o dea!

teleportarea-cuantica

Recurgerea la fenomenul EPR ca o soluţie pentru ocolirea principiului de incertitudine şi realizarea teleportării a apărut acum câţiva ani. De curând însă, au fost publicate şi primele articole experimentale, şi aceasta nu oriunde, ci în două din cele mai prestigioase reviste ştiinţifice ale lumii. Unul din experimente a fost realizat la Innsbruck şi a constat în „teleportarea” unei stări care caracterizează particulele elementare – starea de polarizare.

Nimeni nu a pretins că în felul acesta teleportarea primei fiinţe este doar o chestiune de timp. Dar părerea autorilor – atât a celor care au scris articolele teoretice, cât şi a celor care au realizat experimentul – este că dovedind că se poate imagina o modalitate de evitare a „terorii” principiului de incertitudine, teleportarea nu mai pare acum un lucru chiar atât de imposibil. Şi dacă mai aveţi nevoie de un argument, gândiţi-vă că altfel IBM nu ar contribui la finanţarea cercetărilor în domeniul teleportării …

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *