Polenul crud – Beneficii si proprietati, medicament şi aliment

Polenul crud este nu doar un aliment, ci si un medicament. Este un miracol pe care natura ni-l pune la dispozitie cu generozitate si bunavointa. Actiunea polenului asupra organismului este miraculoasa, datorita continutului bogat in vitamine, aminoacizi, minerale si oligoelemente care sunt prezente intr-o forma care le face usor asimilabile. Polenul reprezinta pentru albine o sursa de proteine. Se spune ca in polen sunt concentrate toate virtutile vindecatoare ale plantelor si ca ar avea o extraordinara capacitate de revitalizare a intregii fiinte. Polenul are capacitatea de a reda in numai cateva zile vigoarea si bucuria persoanelor surmenate, deprimate si obosite.

Ca produs apicol, polenul se prezintă sub formă de granule. Acesta se foloseşte ca hrană a puietului de albine, ca prezenţă în mierea de albine, indicându-i originea şi definindu-i calitatea. Se utilizeaza ca si hrană pentru om, în special în preparatele bucătăriei fără foc. Se consuma polen crud pentru proprietatile si beneficiile sale asupra organismului.

Polenul este un aliment proteic foarte important mai ales pentru că prin albină transmite principiile active  din regnul vegetal către om. Datorită acestui proces ce are loc în natură, organismul uman poate beneficia de substanţele active conţinute în polen.

Polenul crud – Proprietati terapeutice

Studiile efectuate de către cercetători au demonstrat că într-un kilogram de polen se găsesc tot atâtea doze zilnice de vitamina P, câte ar fi necesare câtorva zeci de oameni pentru a preveni un atac vascular la nivelul creierului.

Polenul are o compoziţie complexă, în grăunţele adunate de picioruşele albinelor regăsindu-se proteine, zaharuri, grăsimi, minerale printre care potasiu, calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfor. De asemenea vitaminele A, C, D, E, PP şi câteva din complexul B, provitamine, arome, enzime şi elemente antibiotice. În laborator au fost determinate aproximativ 50 de substanţe active, polenul fiind considerat un aliment care conţine toate substanţele necesare menţinerii organismului în viaţă. Acesta are proprietăţi terapeutice diferite în funcţie de plantele din care a fost extras:

Ce este polenul crud si la ce este bun?

Polenul crud este polenul proaspat cules. Acesta cuprinde toate substanţele necesare vieţii: proteine, aminoacizi, enzime, tiamină, ribofavină, piridoxină, acid pantotenic şi nicotinic, potasiu, magneziu, calciu, fier, siliciu, fosfor, glucide, minerale, vitamine, grăsimi, arome, substanţe hormonale şi apă. Polenul proaspat se pastreaza in congelator pentru a putea fi utilizat timp indelungat.polenul medicament si aliment

Este cunoscut şi faptul că din cei 22 de aminoacizi de care are nevoie omul, 20 sunt prezenţi în polen. Din 100g de polen crud se obţine aceeaşi cantitate de aminoacizi ca din 1/2 kg carne de vită sau din 7 ouă de găină. Aşadar, cu 30g de polen crud (2 linguri rase sau 6 linguriţe) se poate acoperi necesarul de aminoacizi pentru o persoană adultă pe zi.

Prin tratarea termică, polenul îşi pierde o mare parte din proprietati. În concluzie, el poate fi folosit crud la calitatea sa maximă în bucătăria fără foc şi în tratarea diferitelor afecțiuni.

Cura cu polen crud ~ Cum se consuma polenul?

Ratia zilnica de polen este pentru inceput de o lingurita pentru adulti, urmand sa creasca treptat pana la o lingura. Pentru copii, o jumatate de lingurita, cel mult o lingurita. In cazul in care se va produce un efect laxativ prea accentuat, doza se va diminua. Este posibil ca la inceputul curei de polen sa va confruntati cu unele dureri in zona abdominala. Aceasta durere apare datorita efectului puternic de tonifiere si purificare pe care il are polenul crud asupra organismului. Daca veti rezista si veti continua cura de polen, durerile respective vor disparea pentru totdeauna.

Polenul trebuie consumat dimineata, pe stomacul gol. Se administreaza polenul imediat dupa ce ne-am facut exercitiile de intretinere si curatire. Inainte de a fi inghitit, polenul trebuie tinut in gura pana cand se transforma intr-o pasta si chiar dupa aceea inca vom intarzia cu inghitirea lui. Trebuie tinut in gura minimum 7 minute, media fiind de 15 minute. Procedand astfel, pe langa faptul ca se va obtine o mai buna asimilare a acestuia, se va obtine si o igiena a cavitatii bucale.

Polenul crud –  Beneficii asupra sanatatii:

 • actiune normalizatoare aproape universala si foarte puternica, in majoritatea cazurilor cu efecte imediate si chiar spectaculoase;
 • amplifica dinamismul, spiritul de initiativa, optimismul, bucuria de a trai;
 • creeaza si asigura o stare euforica, o senzatie placuta si satisfactie;
 • mareste considerabil energia interioara si amplifica simtul umorului;
 • actiunea sa este foarte valoroasa, mai ales pentru intelectuali;
 • limpezeste gandirea, mareste creativitatea, inlesneste asimilarea cunostintelor noi;
 • foarte eficient in cazurile de diminuare a tonusului vital, cu rezultate excelente in scurt timp;
 • remediu important in afectiunile care apar ritmic, mareste rezistenta la oboseala, creste randamentul fizic si intelectual si fortifica organismul;
 • efect decongestionant, purificator si dezintoxicant general;
 • creste rezistenta la infectii, fiind de aceea indicat mai ales in timpul epidemiilor de boli infectio-contagioase;
 • creste si reda pofta de mancare, favorizeaza digestia.

Consuma polen crud – proprietati și efecte terapeutice asupra organismului

Astfel, polenul de salcâm este calmant. Polenul de salcâm dulce favorizează circulaţia venoasă şi arterială, descongestionează ficatul şi prostata. Polenul de castan decorativ acţionează în tulburările circulatorii venoase. Polenul de rapiţă are afecţiune favorabilă în ulcerele varicoase. Polenul de păpădie este diuretic, depurativ şi uşor laxativ. Polenul de măr este fortifiant general şi acţionază benefic asupra miocardului. Polenul de mur este tonic general şi antidiareic.

Polenul de salcâm galben japonez, prin prezenţa rutinului, are afecţiune foarte eficace asupra rezistenţei capilare, protejează organismul contra hemoragiilor, micşorează timpul de coagulare a sângelui, întăreşte contracţiile inimii şi îi reglează ritmul.

Polenul de salvie acţionează benefic asupra funcţiilor digestive şi intestinale, contribuie substanţial la reglarea menstrelor şi este un bun diuretic. Polenul de cimbrişor activează circulaţia, este tonic, pectoral, antiseptic şi uşor afrodisiac; polenul de tei este calmant şi sedativ.

Marele secret al polenului este cel al plantelor pe care natura ni le-a pus la dispoziţie ca un dar divin, pentru a vindeca multe din numeroasele boli de care suferă omenirea în momentul actual.

S-a constatat că orice tip de polen crud are o bună influenţă asupra funcţiilor digestive şi intestinale, redă pofta de mâncare, combate nevrozele, neurastenia, prostata, diabetul, stările de slăbiciune, depresie şi redă virilitatea.

Bogăţia compoziţiei polenului joacă un rol important în nominalizarea funcţiilor corpului uman, al osificării şi al formării elementelor figurative ale sângelui. Nu există nici un element dietetic care să-l egaleze.

De mare importanţă este administrarea polenului în timpul sarcinii în amestec cu miere (30 g polen crud şi 60g miere de albine). Acest amestec asigură un aport mare de acizi aminaţi esenţiali şi neesenţiali necesari sintezei proteinelor, monozaharide (fructoză şi glucoză), zaharuri uşor asimilabile, săruri minerale. Acest tratament cu polen este bine să se înceapă din luna a cincea de sarcină.

Administrat în hepatite cronice şi în ciroze incipiente sau avansate, câte o linguriţă şi jumătate de polen crud de 2 ori pe zi, înainte de masă, adăugat în miere, a dat rezultate foarte bune, mai ales asociat cu un regim alimentar de hrană cruda. Consumul de polen crud ajută şi în tratarea ulcerului gastric, gastritei, cancerului gastric, stenozei esofagiene sau a pilorului. Are efect binefăcător la nivelul oricărui organism în formare, furnizând vitaminele şi elementele necesare acestuia, exercitând o mare influenţă asupra dezvoltării creierului.


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 4 Pareri

 1. Daniela Daniela
 2. cornelia cornelia

Spune parerea ta!

 

Sus