Testarea tripla sau multipla cu markeri ai alfa-fetoproteinei

Un nivel crescut al alfa-fetoproteinei (AFP) în sânge poate însemna mai multe lucruri, inclusiv existenţa de gemeni, şi poate ajuta la o determinare destul de imprecisa a varstei sarcinii.

Aproximativ 2 – 4% dintre gravidele cu niveluri crescute de alfa-fetoproteina sunt purtătoare ale unui fat ce prezintă spina bifida (o deschidere la nivelul spatelui care face sa fie expusă măduva spinării) sau care nu are creier (anencefalie).

Consilierea şi testarea mai în amănunt, inclusiv cu ultrasunete şi amniocenteză, sunt necesare dacă acest nivel crescut de AFP nu scade. În ultimii ani, aceste teste de screening au măsurat în plus doi hormoni (test triplu de screening) şi inhibina-A (test cvadruplu sau multiplu de screening).

Triplul test în sarcină este acum mai precis şi poate verifica dacă există probleme cromozomiale cum ar fi sindromul Down (trisomia 21 sau trisomia 18).

Acest test este acum recomandat pentru toate gravidele în săptămânile 15 şi 18. Mamele de peste 35 de ani nu ar trebui să se bazeze doar pe acest test pentru diagnosticarea sindromului Down, ci să facă şi amniocenteză.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *