Universitatea Al. I. Cuza vs Universitatea Petre Andrei Iasi

facultatea petre andrei iasi

Chiar dacă nu e perioada de înscriere la facultate, m-am gândit să fac o comparaţie între Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi (de stat) şi Universitatea Petre Andrei Iasi (particulară, cu ceva probleme de acreditare).

Din surse neoficiale am înţeles că, studenţii care au terminat la „Petre Andrei”  de cele mai multe ori au fost discreditaţi în favoarea celor de la „Cuza” deoarece aceasta din urmă are un  nume greu. Chiar profesorii de la această universitate au „o problemă” cu cei de la „Petre Andrei” e ca un fel de competiţie.

Comparaţia va fi cam neplăcută pentru una dintre părţi, dar cam aceasta este situaţia. Am fost studentă la Universitatea „Al. I. Cuza” şi cu mare părere de rău pot să afirm că m-a dezamăgit- din toate punctele de vedere. Majoritatea profesorilor pe care i-am întâlnit au fost fie neinteresaţi de munca lor, fie prea plini de ei pentru a se coborî la nivelul studenţilor, fie pe lângă subiect, fie au pus mai sus de orice valoarea banului…ceea ce nu prea aduce mari realizări, cel puţin nu de partea studentului.

Studenţii de la această universitate nu reprezintă decât un număr, nu sunt decât persoane care trebuie să respecte 100% ceea ce li se cere, fără prea multe posibilităţi de a alege sau de a schimba ceva.Probabil ceea ce contează este cantitatea şi nu calitatea…

De exemplu am avut o profesoară de engleză care vorbea jalnic, ne întrebam între noi ce spune, dar pe cine interesa? Deasemenea am avut o profesoară de franceză care avea aproape 80 de ani (nu ştiu cu exactitate) pe care de-abia o auzeam când ne vorbea, dar totuşi, ea avea cerinţe de la studenţi, şi încă mai ocupa postul. Să continui… profesori care nu ştiu ce înseamnă respectul (care nu răspund în mod repetat la salutul studenţilor), profesori care cred cu desăvârşire că există un singur adevăr- al lor!

Cred că dacă ar fi să fac un studiu, ar fi suficienţi de mulţi studenţi nemulţumiţi.

Universitatea Al. I. Cuza sau Universitatea Petre Andrei Iasi

facultatea petre andrei iasi

Acum, că tot vorbeam de o comparaţie, să trec la Universitatea Petre Andrei care într-adevăr a avut probleme cu acreditarea, dar care este „Jos pălăria” (părerea mea). Sunt câteva aspecte la care şi aceasta scârţâie, dar se referă la cele materiale. Taxa anuală nu este prea diferită, ci taxa de licenţă este foarte ridicată în comparaţie cu celelalte universităţi.

Majoritatea profesorilor sunt extraordinari, şi spunând acest lucru, mă refer la faptul că oferă foarte mult- timp, informaţii, materiale, susţinere morală, consiliere profesională… Fiecare student în parte este special, are un nume, o personalitate şi este liber să se exprime.

Discuţiile student-profesor sunt libere, constructive, în general nu sunt criticate, ci sunt acceptate (poate doar în cazuri excepţionale sunt respinse). Dacă eşti student aici şi întâlneşti pe stradă  un profesor de la această universitate poţi să faci conversaţie cu el ca şi când ar fi unul dintre cei mai buni prieteni şi asta mi se pare un lucru extraordinar. Disponibilitatea este de partea lor…

Pentru cineva care îşi doreşte să înveţe ceva folositor, să se poată manifesta liber, să asimileze informaţii noi, să fie creativ, să meargă la facultate din plăcere şi nu din obligaţie…recomand Universitatea Petre Andrei Iasi.

Ps: Nu am fost plătită să scriu acest articol, este doar o atitudine personală. Poate sunt prea subiectivă…poate nu. Dacă are cineva întrebări, nelămuriri…

Publicat
Din categoria Noutati

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

155 de comentarii

 1. mi se pare ca se da importanta prea  mare universitatii  cuza,eu sunt student la brasov la universitatea transilvania si sincer mi se pare cu mult peste cuza aproape din toate punctele de vedere( numai cand te gandesti la ce probleme sunt cu cazarea in camine)…profesorii sunt destul de ok,in afara celor batrani care au un sistem de evaluare depasit…in ceea ce priveste petre andrei este egala cu zero ,cat timp nu ai acreditare permanenta nu ai o siguranta ca diploma care o obtii va fi valabila si peste 10 ani

 2. Aşa este Andrei, dacă vrei să înveţi, o faci oriunde! Sunt total de acord cu tine.  Eu una la Cuza nu am reuşit să învăţ, pentru că acolo o puteam face doar din cărţi.La Petre Andrei am învăţat şi din practică, şi din discuţiile libere care sunt permise- mai puţin din cărţi.

  Deşi afirmaţia ce urmează este subiectivă- experienţa mea la Petre Andrei a fost una din care am învăţat foarte, foarte multe. Experienţa în sine, şi nu faptul că am învăţat!

 3. Salut!
  Sunt student al Universitatii Petre Andrei din Iasi
  Situatia acreditarii s-a rezolvat, daca avea unele probleme pe vremuri, acuma toate lucrurile s-au limpezit
  Intr-adevar taxa de licenta mi se pare foarte mare in rest e aceeasi situatie
  Sunt profesori tineri, buni, cu experienta
  Daca vrei sa inveti, inveti oriunde fie Cuza fie P Andrei

 4. Nu ştiu ce facultate ai făcut, la Petre Andrei.

  Într-adevăr, taxele sunt aşa cum spui tu, însă, din punct de vedere al cunoştinţelor, a dăruirii din partea profesorilor, a informaţiilor care au venit spre mine, din punctul meu de vedere nu există comparaţii.

  Ceea ce am descris mai sus este experienţa mea, ceea ce nu înseamnă că trebuie urmată! Este posibil ca pentru alţii să fie total diferit. Am fost norocoasă să nimeresc într-un an destul de unit, cu colegi foarte frumoşi cu care am împărţit destul de multe experienţe plăcute!

  Ceea ce am învăţat la această facultate m-a ajutat într-o anumită măsură să văd viaţa dintr-o altă perspectivă, aici a fost startul descoperiri mele!

  Le mulţumesc tuturor oamenilor frumoşi care au apărut în viaţa mea în ocazia acestei experienţe!

 5. am facut si o facultate si un master la Cuza, iar la Petre Andrei doar o facultate. Mie mi se pare tocmai invers. La Petre Andrei nu am fost deloc respectata, notele mi se par puse dupa ureche. Cu toate ca am invatat de am rupt la unele obiecte, mai mult de 8 nu am primit (cu toate subiectele  tratate integral ;i interpretate personal). Nu stiu care e treaba, dar cred ca numele meu de familie nu da bine in universitatea asta. La cuza, cu toate ca profesorii erau mai exigenti, am reusit sa invat multe chestii si sa obtin si medii peste 9.
  La petre andrei e bataie de joc (si o adeverinta costa 1 milion). Am inteles ca au mai redus in taxe acum cu noua conducere, dar sustinerea unei lucrari de licenta costa 18milioane (aproape cat platim intr-un al de studiu). Daca stiam toate aceste aspecte, pe bune ca nu ma mai inscriam aici.

  1. dacă învăţai precum ai zis nu cred că nu luai nota meritată….iar în privinţa taxelor gândeşte că este o facultate particulară totuşi…şi înainte de a te integra undeva cred că trebuie să te informezi şi după aceea să iei o decizie….scuză-mi duritatea, dar cred că spun adevărul…nu cu intenţia de a te jigni…

   1. Nu ştiu la cine te referi în acest ultim comentariu, dar…
    În general în momentul în care te înscrii la facultate, iei lucrurile aşa cum vin, nu poţi să ştii cum va fi în anul 2, în anul 3 sau mai departe.
    Personal am luat note foarte bune la Petre Andrei de care chiar sunt mândră.
    Cât despre licenţă, mi s-a părut destul de mult în comparaţie cu celelalte universităţi, chiar şi particulare. Împreună cu câţiva colegi am vrut să dăm licenţa la Bucureşti (în acel moment încă nu era rezolvată complet problema acreditării), însă până în final nu am reuşit.
    Ştiu că este o facultate privată, însă mi s-a părut cam mult 18 milioane pentru licenţă, vorba aia, banii nu pică din cer.
    Tu la ce profil eşti studentă?
    Mulţumesc că ai trecut pe aici!!

 6. In prezent stiu ca Universitatea Petre Andrei si-a rezolvat problemele, deasemenea stiu ca s-a aprobat eliberarea diplomelor, s-a stabilit exact cine si cum conduce. Ce se intampla in „interior” nu stiu.

 7. „Din surse neoficiale am înţeles că, studenţii care au terminat la “Petre Andrei”  de cele mai multe ori au fost discreditaţi în favoarea celor de la “Cuza” deoarece aceasta din urmă are un  nume greu”,asta pentru ca in Romania a eticheta si a discrimina e sport national.
  Am avut sansa sa trec de pe bancile de la Cuza la cele de la UPA si diferenta e de la cer la pamant: deci bila alba revine Universitatii Petre Andrei!
  Si mare dreptate ai Alex,daca este o facultate de evitat in Iasi,aceea este cea de Litere de la prestigioasa universitate A.I.C.
  Profesorilor de la UAIC  sufera de grandomanie,marea lor majoritate!Au uitat ca au plecat tot de pe pozitiile pe care suntem noi acum si nu s-au nascut nici asistenti universitari,nici lectori,nici profesori sau academicieni!
  Numai bine!

 8. Da, interesant, chiar toate detaliile acestea nu le ştiam.

  Vreau însă să fac o completare, ca să nu existe discuţii, există la Cuza şi profesori foarte buni, nu toţi intră în ceea ce am descris mai sus.

 9. da. din punctul de vedere al rpofesorilor ce pot sa zic?
  sunt multi profesori la cuza care te privesc de sus.
  ei nu se gandesc ca din taxele platite de noi isi primesc ei o parte din leafa.
  la petre andrei nu am auzit de profesori care isi fac concediile la SOCOLA, de profesori care acasa sunt terorizati de partenerul de viata(sotul/ sotia), de profesori care mai pun mana pe piciorul unei fete in amfiteatre. sau de profesori care fac excursii cu scopul de a se distra(cu studente)  mai mult decat a invata.
  sper sa nu fi suparat prea multa lume dar asta este.

  P.S.: in afara de treaba cu excursia celelalte cazuri sunt la litere, facultate la care ii sfatuiest pe toti cititorii sa NU se inscrie
   

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *