Universitatea Al. I. Cuza vs Universitatea Petre Andrei Iasi

facultatea petre andrei iasi

Chiar dacă nu e perioada de înscriere la facultate, m-am gândit să fac o comparaţie între Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi (de stat) şi Universitatea Petre Andrei Iasi (particulară, cu ceva probleme de acreditare).

Din surse neoficiale am înţeles că, studenţii care au terminat la „Petre Andrei”  de cele mai multe ori au fost discreditaţi în favoarea celor de la „Cuza” deoarece aceasta din urmă are un  nume greu. Chiar profesorii de la această universitate au „o problemă” cu cei de la „Petre Andrei” e ca un fel de competiţie.

Comparaţia va fi cam neplăcută pentru una dintre părţi, dar cam aceasta este situaţia. Am fost studentă la Universitatea „Al. I. Cuza” şi cu mare părere de rău pot să afirm că m-a dezamăgit- din toate punctele de vedere. Majoritatea profesorilor pe care i-am întâlnit au fost fie neinteresaţi de munca lor, fie prea plini de ei pentru a se coborî la nivelul studenţilor, fie pe lângă subiect, fie au pus mai sus de orice valoarea banului…ceea ce nu prea aduce mari realizări, cel puţin nu de partea studentului.

Studenţii de la această universitate nu reprezintă decât un număr, nu sunt decât persoane care trebuie să respecte 100% ceea ce li se cere, fără prea multe posibilităţi de a alege sau de a schimba ceva.Probabil ceea ce contează este cantitatea şi nu calitatea…

De exemplu am avut o profesoară de engleză care vorbea jalnic, ne întrebam între noi ce spune, dar pe cine interesa? Deasemenea am avut o profesoară de franceză care avea aproape 80 de ani (nu ştiu cu exactitate) pe care de-abia o auzeam când ne vorbea, dar totuşi, ea avea cerinţe de la studenţi, şi încă mai ocupa postul. Să continui… profesori care nu ştiu ce înseamnă respectul (care nu răspund în mod repetat la salutul studenţilor), profesori care cred cu desăvârşire că există un singur adevăr- al lor!

Cred că dacă ar fi să fac un studiu, ar fi suficienţi de mulţi studenţi nemulţumiţi.

Universitatea Al. I. Cuza sau Universitatea Petre Andrei Iasi

facultatea petre andrei iasi

Acum, că tot vorbeam de o comparaţie, să trec la Universitatea Petre Andrei care într-adevăr a avut probleme cu acreditarea, dar care este „Jos pălăria” (părerea mea). Sunt câteva aspecte la care şi aceasta scârţâie, dar se referă la cele materiale. Taxa anuală nu este prea diferită, ci taxa de licenţă este foarte ridicată în comparaţie cu celelalte universităţi.

Majoritatea profesorilor sunt extraordinari, şi spunând acest lucru, mă refer la faptul că oferă foarte mult- timp, informaţii, materiale, susţinere morală, consiliere profesională… Fiecare student în parte este special, are un nume, o personalitate şi este liber să se exprime.

Discuţiile student-profesor sunt libere, constructive, în general nu sunt criticate, ci sunt acceptate (poate doar în cazuri excepţionale sunt respinse). Dacă eşti student aici şi întâlneşti pe stradă  un profesor de la această universitate poţi să faci conversaţie cu el ca şi când ar fi unul dintre cei mai buni prieteni şi asta mi se pare un lucru extraordinar. Disponibilitatea este de partea lor…

Pentru cineva care îşi doreşte să înveţe ceva folositor, să se poată manifesta liber, să asimileze informaţii noi, să fie creativ, să meargă la facultate din plăcere şi nu din obligaţie…recomand Universitatea Petre Andrei Iasi.

Ps: Nu am fost plătită să scriu acest articol, este doar o atitudine personală. Poate sunt prea subiectivă…poate nu. Dacă are cineva întrebări, nelămuriri…

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

155 de comentarii

 1. Exact, acesta este scopul tuturor articolelor mele, de a împărtăşi experienţe, sau idei trecute prin filttrul propriu. De ce să nu discutăm civilizat, doar nu rezolvăm nimic dacă ne „dăm în cap unul la celălalt”, nu are rost să ne atacăm, ci să ne completăm unii pe ceilalţi.

  Dacă vrei poţi să spui mai exact ce profil ai terminat, poate există persoane interesate….

   

 2. Da, ai dreptate, Jorjette. E normal sa fim subiectivi. Acesta este si scopul forumurilor/blogurilor de socializare, de a imparasi noi experiente si a invata din ele.
  Un lucru chiar m-a bucurat in cadrul acestui site, ca, spre deosebire de altele se poate discuta civilizat. :)
  Urez mult succes tuturor viitorilor studenti! ;)

 3. Mulţumesc, Iuliana, am primit un email de la o persoană care este interesată de facultatea de drept de la UPA. Poţi să revii cu mai multe detalii (cat este taxa, păreri proprii)?

  Alexandra- îmi pare rău că te-am rănit în ego-ul tău foarte puternic, nu sunt împotriva nici a Cuza, nici a Upa nici a oricărei alte facultăţi, pur şi simplu mi-am prezentat constatarea în urma experinţelor directe, nu doar din auzite.Eu nu am făcut nici o facultate pentru note, ci pentru a rămâne cu ceva şi într-adevăr am rămas cu multe. Cum am precizat şi mai sus, fiecare are dreptul să aleagă, ceea ce am prezentat este experienţa mea şi atât, nu înseamnă că la toţi va fi la fel!!!

 4. Buna!Sunt studenta in primul an la UPA facultatea de drept!sincer profesorii sunt super ok,isi dau tot interesul pt studenti,in comparatie cu UAIC(din auzite) care lasa de dorit,Ca in fiecare universitate mai sunt profesori-oi negre,insa majoritatea sunt bine pregatiti si cu experienta profesionala!Intradevar taxa de licenta e putin c-am mare dar cred ca merita…poate cu timpul o sa mai scada putin dar momentan trebuie sa ne adaptam situatiei!ce e aiurea organizat:personalul de la secretariat si site-ul oficial care are ceva probleme!In rest totul bine!Felicitari pt site,e chiar interesant!

 5. Am terminat la Cuza si sincer nimic nu mi se pare a se lega de ce-ai afirmat tu. Daca vrei sa inveti, inveti si nu e imperios necesar sa te traga profesorii de manuta. Totusi, facultatea de Litere o faci pt. ca-ti place si doar daca ai chemare spre asa ceva. Ca nu sunt notele intotdeauna pe masura aptitudinilor tale, asta se intampla mai peste tot. Am prieteni la Petre Andrei si ei vor sa plece de acolo intrucat nu sunt standardele pe masura banilor.

 6. Din câte am înţeles nu se merită. Am colegi care urmează masteratul la UPA şi nu fac nimic. Am colegi care fac şi la Cuza, ei mai fac câte ceva, dar sunt şi ei nemulţumiţi pentru că ceea ce fac nu este suficient de relevant. Am înţeles, tot de la colegi, că cele mai relevante sunt orele de dezvoltare personală, cât despre master, în Iaşi, în momentul actual lasă de dorit.În Timişoara nu ai găsit nimic satisfăcător?

  Deasemenea am înţeles că cele mai performante cursuri de master sunt în străinătate, deoarece pun foarte mult accent pe practic, şi nu pe teorie!

  Sper să faci cea mai bună alegere, deşi este foarte dificil să găseşti ceva şi să ştii la ce să te aştepţi, şi în acelaşi timp să se potrivească cu nevoile şi aspiraţiile tale.

 7. Buna, sunt studenta momentan in Timisoara la UVT (U. de Vest) …sunt la buget, am bursa, in fine, tot tacamul. Problema e de master…as vrea sa-l urmez la o universitate buna dar de unde sa si ies cu ceva. M-ar interesa un master in Psihologie. M-am uitat p site-ul UPA si m-i se pare relativ prost organizat. Ma rog, (asta sa fie problema)…spune-mi te rog…se merita sa urmez un master acolo? cel putin pentru distanta  Tm – Is….

 8. Poate la mine a fost un caz mai special :), intr-adevar, asta este meseria lor si o fac pentru bani, dar cei pe care i-am avut eu au facut-o cu placere si am resimtit acest lucru.

  Pana la urma urmei toti suntem oameni si trebuie sa-i acceptam pe cailalti asa cum sunt si sa primim ceea ce au de oferit.

  Eu am fost foarte multumita si am ramas cu foarte multe experiente. Practica a fost practica, am intrat in contact cu ceea ce am avut nevoie sa stiu, sa aflu, am trecut putin mai departe de nivelul teoretic.

  Oricum fiecare alege dupa cum simte. Eu am prezentat, cum ai spus si tu, ceea ce am simtit, propria experienta.

 9. S i eu am terminat la facultatea Petre Andrei in 98 si am dat licenta la Cuza . Impresia pe care am avut o in anii de studentie a fost c profesorii ne priveau ca pe instumente de facut bani si atat. Intradevar cine a vrut sa invete a invatat dar profesorii nu ne acordau atentia cuvenita decat pt bani. asa am simtit eu . poate am gresit- nu stiu ce au simtit altii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *