Universitatea Al. I. Cuza vs Universitatea Petre Andrei Iasi

facultatea petre andrei iasi

Chiar dacă nu e perioada de înscriere la facultate, m-am gândit să fac o comparaţie între Universitatea Al.I. Cuza din Iaşi (de stat) şi Universitatea Petre Andrei Iasi (particulară, cu ceva probleme de acreditare).

Din surse neoficiale am înţeles că, studenţii care au terminat la „Petre Andrei”  de cele mai multe ori au fost discreditaţi în favoarea celor de la „Cuza” deoarece aceasta din urmă are un  nume greu. Chiar profesorii de la această universitate au „o problemă” cu cei de la „Petre Andrei” e ca un fel de competiţie.

Comparaţia va fi cam neplăcută pentru una dintre părţi, dar cam aceasta este situaţia. Am fost studentă la Universitatea „Al. I. Cuza” şi cu mare părere de rău pot să afirm că m-a dezamăgit- din toate punctele de vedere. Majoritatea profesorilor pe care i-am întâlnit au fost fie neinteresaţi de munca lor, fie prea plini de ei pentru a se coborî la nivelul studenţilor, fie pe lângă subiect, fie au pus mai sus de orice valoarea banului…ceea ce nu prea aduce mari realizări, cel puţin nu de partea studentului.

Studenţii de la această universitate nu reprezintă decât un număr, nu sunt decât persoane care trebuie să respecte 100% ceea ce li se cere, fără prea multe posibilităţi de a alege sau de a schimba ceva.Probabil ceea ce contează este cantitatea şi nu calitatea…

De exemplu am avut o profesoară de engleză care vorbea jalnic, ne întrebam între noi ce spune, dar pe cine interesa? Deasemenea am avut o profesoară de franceză care avea aproape 80 de ani (nu ştiu cu exactitate) pe care de-abia o auzeam când ne vorbea, dar totuşi, ea avea cerinţe de la studenţi, şi încă mai ocupa postul. Să continui… profesori care nu ştiu ce înseamnă respectul (care nu răspund în mod repetat la salutul studenţilor), profesori care cred cu desăvârşire că există un singur adevăr- al lor!

Cred că dacă ar fi să fac un studiu, ar fi suficienţi de mulţi studenţi nemulţumiţi.

Universitatea Al. I. Cuza sau Universitatea Petre Andrei Iasi

facultatea petre andrei iasi

Acum, că tot vorbeam de o comparaţie, să trec la Universitatea Petre Andrei care într-adevăr a avut probleme cu acreditarea, dar care este „Jos pălăria” (părerea mea). Sunt câteva aspecte la care şi aceasta scârţâie, dar se referă la cele materiale. Taxa anuală nu este prea diferită, ci taxa de licenţă este foarte ridicată în comparaţie cu celelalte universităţi.

Majoritatea profesorilor sunt extraordinari, şi spunând acest lucru, mă refer la faptul că oferă foarte mult- timp, informaţii, materiale, susţinere morală, consiliere profesională… Fiecare student în parte este special, are un nume, o personalitate şi este liber să se exprime.

Discuţiile student-profesor sunt libere, constructive, în general nu sunt criticate, ci sunt acceptate (poate doar în cazuri excepţionale sunt respinse). Dacă eşti student aici şi întâlneşti pe stradă  un profesor de la această universitate poţi să faci conversaţie cu el ca şi când ar fi unul dintre cei mai buni prieteni şi asta mi se pare un lucru extraordinar. Disponibilitatea este de partea lor…

Pentru cineva care îşi doreşte să înveţe ceva folositor, să se poată manifesta liber, să asimileze informaţii noi, să fie creativ, să meargă la facultate din plăcere şi nu din obligaţie…recomand Universitatea Petre Andrei Iasi.

Ps: Nu am fost plătită să scriu acest articol, este doar o atitudine personală. Poate sunt prea subiectivă…poate nu. Dacă are cineva întrebări, nelămuriri…

Publicat
Din categoria Noutati

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

155 de comentarii

 1. Buna tuturor.
  Am mai scris de mult aici, si acum o sa o scriu din nou.

  Preferati sa mergeti la cuza, unde nimeni nu da 2 bani pe voi, sau daca tot dati un ban vreti macar sa realizati ceva din el?

  Eu la cuza m-am chinuit din greu sa iau examene.
  Si am luat examenele.
  Acum, mai am 3 examene de dat.
  @ pe care ma chinui sa le iau de 3 ani(deja nici nu m-am mai dus sa incerc) si unul care e diferenta.

  La cuza AN DE AN SE SCHIMBA STRUCTURA ANULUI SCOLAR. Am observat asta pentru ca am incercat sa termin si eu ca omul.
  Prefer sa dau o taxa. De 2000-3000 d elei, dar sa termin si eu o facultate.
  Am repetat un an la cuza, doar pentru ca nu le placea unora de mutra mea. Nu stiu cat de frumos e sa comenteze un profesor pe sub mustata cuvinte precum „ii mai trebuie o sapa si e desavarsit” sau sa va pice ca nu ii place fata voastra…
  Pentru ce dau bani la facultatea aia?
  Sa ma ia cineva in ras? Decat porcaria de facultate care se numeste cuza, prefer ceva privat, unde pot fi tratat cu respect.

  Sunt si la Cuza profesori care sunt FOARTE de treaba, dar prea putini, si prea tineri inca ca sa poata sta impotriva caracterelor infecte care se vor a fi profesori cu experienta.

  In linii mari, am vazut o idee legata de transferul de la cuza la petre andrei.
  O sa ma interesez, si o sa m transfer ssi eu in toamna daca reusesc.

  O zi buna tuturor, si spor la invatatura.
  Dar sa stiti ca nu e mare lucru la cuza.

  Daca va riscati sa pierdeti ani din viata, acolo e locul potrivit. Eu personal regret ca la 19 ani nu am plecat in italia la munca. Realizam o garsoniera si o masina macar… Mai ales ca in 2005 era bine de plecat. Acum am masina, DAR stau in iasi, cu chirie, si ma gandesc sa imi fac un credit la o garsoniera… pe 25 de ani.. pentru ca 4 ani de viata s-au dus degeaba pe bancile unei scoli in care aproape nimenui nu-i pasa de tine, iar cui ii pasa nu te putea ajuta…

  Daca stiti ca timpul este pretios pentru voi, si stiti ca nu vreti sa stati pe loc, mergeti la o particulara. Banii oricum se cheltiue in facultate, dar macar nu pierdeti timp…

 2. Buna tuturor!Am descoperit acest blog si amo intrebare daca se poate sa ma ajutati.As vrea sa fac anul 3 de la toamna la UPA..deci sa ma transfer de la Cuza la UPA..insa licenta o pot da la Cuza?E cam incurcata intrebarea mea..dar as vrea sa aflu daca e posibil.
  Multumesc frumos anticipat!:)

 3. Salut,am revenit dupa o lunga perioada de timp si pot spune ca nu regret ziua cand mi-am facut transferul de la Cuza la P.A. Acum sunt in anul 3 la Psihologie si pot spune ca am foarte multa practica la activ si mult mai multe informatii decat colegii mei de la Cuza. Licenta la psihologie este 24 de milioane si taxa pe an la fel doar ca acum se plateste in fiecare luna,ceea ce inseamna 1 mil 750.

  Da Maria se merita sa te multi la P.A pt ca:

  La Cuza nu faci practica decat daca te duci tu de nebun sa bati din poarta in poarta,niciodata nu primesti sfaturi sau raspunsuri la neclaritatile pe care le ai,ramai cu restante si repeti materii,daca profesorul nu te place sau nu ii place cum scrii la examene ai picat si tot asa..si mai presus de toate Cuza pune bete in roata la transfer si se fac ca iti pierd dosarul,asa ca nu te lasa intimidata daca vrei sa faci pasul asta.

  La P.A: am facut pratica la socola,la penitenciar,la alte institutii recomandate de profesori,fara sa dau nicun ban, am primit carti de la profesori cu dedicatie pt fiecare in parte,de ziua lor ne aduc bomboane,ne invata sa lucram cat mai mult in grup..spre exemplu la o materie ne-a aratat cum functioneaza hipnoza aplicata pe noi si multe altele,iar pe langa asta esti liber sa opresti orice profesor pe sala si sa il intrebi ce te intereseaza pe tine,pe mine m-au ajutat lucrurile astea si acum am ajuns sa fac practica chiar sa intru in supervizare la un cabinet de psihologie,unde mi-am dorit de ft mult timp sa ajung.

  Am fost recent la Cuza sa imi vad colegii,atat de crispati erau,de inchisi in ei,pe bisericute,limitati in gandire,ca niste roboti scosi pe banda rulanta,numai buchia cartii si cu n culori trasate pe suportul de curs de sutede pagini inutile..am vrut sa discut cu ei,sa le pun intrebari despre examene,etc..nu am avut cucine,abia mormaiau ceva..trista atmosfera..

  Din pacate la master trebuie sa ma intorc pt ca la P.A taxa este de 35 de milioane si nu imi permit,dar daca sunteti in liceu,sau in primul an transferati-va si nu o sa pierdeti nimic,poate doar locul din camin,in unele cazuri si ala infect…

 4. Buna tuturor!
  As vrea sa ma mut de la UAIC la UPA.
  Dar as vrea sa stiu daca e posibil sa ma mut avand in vedere de am 2 restante ..Sunt in anul 2, sem1. si as vrea sa ma transfer.Ce taxe si cum pot proceda?Astept raspunssi multumesc anticipat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *