Valoarea nutritivă a orezului

Orezul este aproape complet şi foarte digerabil.

Orezul brut suplimentează cu 351 de calorii la 100 de grame în timp ce 100 de grame de orez fiert oferă aproximativ 100 de calorii. Practic, 100 de grame de orez fiert sunt aproximativ 35 de grame de orez nefierte având absorbită si 2/3 din apă.

Reţineţi că valoarea nutritivă a orezului preparat englezesc este mai mică, deoarece pierde o parte din amidon, în timp ce pilaf sau supă de orez menţine valoarea sa nutritivă intactă – care este de 117 calorii la 100 de grame de orez fiert. La aceste calorii vom adăuga cele ale diferitelor condimente, unt, sosuri şi brânză parmezan.

Făina de orez poate servi foarte bine la a face supă cremă de legume sau supă de legume, sau poate fi, de asemenea, utilizată pentru a prepara tăiţei în acelaşi mod cum folosim făină de grâu. Tăiţeii sunt extrem de digerabili si folosiţi pentru a pregăti supe exotice (supa de pui, şuncă şi filamente de creveţi sau crabi), dar, de asemenea, supe normale autohtone.

Făina de orez o poate înlocui pe cea de grâu în toate preparatele: creme, prăjituri, şi mai ales pentru sărăţele. În acelaşi scop se poate utiliza şi grişul, dar care are nevoie de un timp mai indelungat de preparare. Făina de orez poate fi folosită în pregătirea aluatului pentru clătite, care sunt delicate, elastice si usor de gestionat, şi le puteţi pregăti chiar mai groase decât cele făcute cu făina de grâu. Făină de orez si grişul, de asemenea, pot fi folosite în mod avantajos în pregătirea de gnocchi de cartofi, în loc de făină, de grâu sau integrală de grâu. Cu griş puteţi face mamaliga mai hrănitoare şi delicată, preparată cu două părţi de mălai, alb sau galben şi o parte făină de orez.

8 thoughts on “Valoarea nutritivă a orezului”

  1. Valoarea energetica este atribuita in totalitate orezului brun sau cel integral scazand considerabil in cazul orezului decorticat a carui singura valoare ramane amidonul; actiunea orezului asupra organismului uman: nutritiva, este usor de asimilat, ca aliment dietetic sau in convalescenta, astringent eficient in afectiuni ale intestinului, favorizeaza eliminarea ureei ( cura Kempner in insuficienta renala ),are efect anticancerigen pe de o parte prin prezenta antioxidantilor, pe de alta parte in orezul brun se afla o substanta -tricina- cu efect dovedit anticancerigen, prin continutul in fibre are efect hipocolesterolemiant, accelereaza tranzitul intestinal, absoarbe produsii toxici si evacueaza deseurile, reducand riscurile aparitiei cancerului de colon si detoxifierea organismului
    Orezul brun ajuta la echilibrarea glicemiei, bogat in fibre care ajuta digestia, asigura o doza suficienta de magneziu si fosfor necesare sistemului osos, sursa importanta de vitamine din complexul B, carbohidrati, etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *