Activitatea şi respiratia unui nou nascut

Timp de citire estimat: 3 minute


Bebelusii îsi petrec mare parte din timpul lor dormind. Nou-nascutul ar putea sa îsi petreaca 18 sau chiar 20 de ore pe zi dormind, un copil de sase luni 16 pâna la 18 ore, iar unul în vârsta de un an, 14 pâna la 15 ore. S-ar putea sa observati mai multe tipuri de somn. În unul dintre aceste tipuri de somn, copilul va sta nemiscat, iar respiratia sa va fi linistita si regulata. In alt moment, respiratia va deveni neregulata, ochii i se vor misca si va da din mâini.

De asemenea, bebelusii manifesta si diferite stari când nu dorm, cea mai putin satisfacatoare dintre acestea fiind plânsul. Aceasta este metoda cea mai evidenta prin care bebelusul îsi exprima nevoile, frustrarile si disconfortul, dar exista si alte modalitati mai subtile de comunicare pe care parintii pot învata sa le recunoasca.

Bebelusii îsi petrec o mare parte din timpul lor de liniste privind si observând, în aceasta faza, bebelusul exploreaza lumea cu proprii ochi. El va privi concentrat la fetele parintilor sai si îi va urmari cu privirea atunci când acestia umbla prin camera. Bebelusii au unele preferinte atunci când vine vorba de forme, modele si chiar culori. Aceste preferinte au fost demonstrate chiar si în primele ore de dupa nastere. În starea de „activitate alerta”, bebelusul priveste în jurul sau în mod activ, dând în acelasi timp din mâini si picioare.

Nou-nascutii sunt deseori o dezamagire pentru parintii care se asteapta ca acestia sa râda si sa chicoteasca. Imaginea de nou-nascuti pe care marea noastra majoritate o avem imprimata în minte este, de fapt, a unor bebelusi de patru pâna la opt luni. Nou-nascutii sunt interesanti, dar vor trebui sa mai treaca ceva luni pâna când sa înceapa sa râda si sa chicoteasca.

Respiraţia la nou născut

Modul de respiratie al bebelusilor este deseori neregulat. Un bebelus poate face pauze de 5 pâna la 10 secunde între respiratii. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de respiratie periodica. O pauza mai lunga – 20 de secunde sau daca un bebelus se cianozeaza – este denumita criza apneica. Acest model de respiratie, caracteristic anumitor tipuri de somn, este normal pentru nou-nascuti, iar copiii depasesc în mod normal acest stadiu în primele luni de viata. Acest lucru nu ar trebui sa reprezinte un motiv de îngrijorare pentru parinti decât în cazul în care continua timp de mai multe luni.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *