Iarba grasă sau Grașița – Buruiana Super Aliment cu 7 Beneficii Majore

Timp de citire estimat: 10 minute


Iarba grasa planta comestibila buruiana de leac

Deși este cunoscută ca buruiană în multe culturi, iarba grasă este comestibilă, este o legumă cu frunze verzi foarte hrănitoare, fiind considerată chiar un super-aliment. Este o plantă plină de antioxidanți, minerale, acizi grași omega-3 și compuși vegetali benefici pentru organism. Deși este cunoscută științific sub numele de Portulaca oleracea, popular i se mai spune și buruiană grasă, floare de piatră, grașiță, iarbă de grădină, iarba porcilor, iarba-tunului, pita-porcului, porcin, troscot gras, chiar și urechelniță în anumite zone a țării.

Te invit să descoperim mai multe despre această minunată buruiană pe care o putem integra atât de ușor în dieta și stilul nostru alimentar!

Proprietăți nutriționale ale ierbii grase

Această plantă suculentă conține aproximativ 93% apă, însă aceasta este plină de nutrienți. Are tulpinile roșii, frunzele sunt mici, verzi iar florile mici și galbene.

Planata este bogată în foarte mulți nutrienți. O porție de 100 de grame conține:

  • Vitamina A (din beta-caroten): 26% din Doza Zilnică necesară.
  • Vitamina C: 35% din DZ.
  • Magneziu: 17% din DZ.
  • Mangan: 15% din DZ.
  • Potasiu: 14% din DZ.
  • Fier: 11% din DZ.
  • Calciu: 7% din DZ.

De asemenea, conține cantități mici de vitamine B1, B2, B3, folat, cupru și fosfor și toți acești nutrienți vin la pachet cu doar 16 calorii!

Iarba grasă are un gust ușor sărat, acrișor, puțin asemănător cu spanacul și chiar cu măcrișul. Este o sursă bună de vitaminele B, C, E și A. În plus, conține melatonină, deci consumul ei ne va ajuta să dormim mai bine. Iarba grasă este și o sursă de minerale esențiale, inclusiv potasiu, magneziu, calciu, fosfor și fier.

Cercetări recente demonstrează că iarba grasă are calități nutriționale mai potente decât principalele legume cultivate, conținând cantități mai mari de beta-caroten, acid ascorbic și acid alfa-linolenic. În plus, iarba grasă este descrisă ca un aliment puternic datorită proprietăților sale nutritive și antioxidante ridicate.

Iarba grasă este o sursă foarte bună de acid alfa-linolenic. Alfa-linolenic este un acid gras omega-3 care joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea umană și în prevenirea bolilor. S-a demonstrat că această plantă conține de cinci ori mai mulți acizi grași omega-3 decât spanacul. Acizii grași Omega-3 aparțin unui grup de acizi grași polinesaturați esențiali pentru creșterea umană, dezvoltarea, prevenirea numeroaselor boli cardiovasculare și menținerea unui sistem imunitar sănătos.

Corpul nostru nu sintetizează acizi grași omega-3, prin urmare, acizii grași omega-3 trebuie consumați dintr-o sursă alimentară. Peștele este cea mai bogată sursă de acizi grași omega-3. Autoritățile sanitare recomandă să consumăm pește în mod regulat pentru a îndeplini cerințele organismului nostru de acizi grași omega-3, deoarece alte surse sunt limitate și nu furnizează aproape la fel de mulți acizi grași omega-3.

Cu toate acestea, iarba grasă a fost recent identificată ca fiind cea mai bogată sursă vegetală de acid alfa-linolenic. Lipsa surselor alimentare de acizi grași omega-3 a dus la un nivel tot mai mare de interes pentru introducerea acestei plante ca și legumă cultivată. Iarba grasă este o plantă care se adaptează cu ușurință în numeroase locații din întreaga lume și este foarte adaptabilă la multe condiții, cum ar fi seceta, salinitatea și condițiile deficitare de nutrienți.

Beneficii pentru sănătate ale consumului de iarbă grasă

Iarba grasa planta comestibila buruiana de leac

Iarba grasă este o plantă care merită o atenție deosebită atât din partea agricultorilor pentru a nu o mai elimina și chiar pentru a o cultiva conștient, a nutriționiștilor pentru a o recomanda și a celor cărora le pasă de ceea ce mănâncă, celor care le pasă de sănătatea lor. Până în urmă cu câțiva ani, aveam tendința să o elimin din grădină deoarece nu-i știam beneficiile, însă, în prezent, aleg să o integrez cu celelalte legume și plante și să îi ofer valoarea binemeritată.

Iarba grasă este un ingredient important în salatele și sucurile verzi, iar tulpina și frunzele sale moi sunt folosite crude, singure sau împreună cu alte verdețuri. Este, de asemenea, folosită și ca murătură. Valoarea sa medicinală a fost recunoscută din utilizarea sa pentru tratarea arsurilor, durerilor de cap și a bolilor legate de intestine, ficat, stomac, tuse, dificultăți de respirație și artrită. Utilizarea sa ca purgativ, tonic cardiac, emolient, relaxant muscular, ca tratament antiinflamator și diuretic o face importantă în medicina pe bază de plante. Iarba grasă a fost, de asemenea, folosită în tratamentul osteoporozei și psoriazisului.

Poate fi utilă persoanelor cu diabet

În China, iarba grasă este populară ca plantă de leac în tratamentul hipotensiunii arteriale și a diabetului. Din punct de vedere științific, nu este dovedit că are efecte antidiabetice, dar totuși, oamenii o folosesc în acest scop.

Cercetătorii dintr-un mic studiu clinic au descoperit că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au mâncat 5 grame de pudră iarbă grasă de două ori pe zi au experimentat o reducere a nivelului insulinei, a greutății corporale și a indicelui de masă corporală. Participanții au arătat, de asemenea, o creștere a colesterolului HDL (bun), o scădere a colesterolului total și a trigliceridelor.

De asemenea, aceste rezultate nu au diferit semnificativ de cele cu un tratament zilnic de 1.500 de miligrame (mg) de metformină, un medicament folosit pentru a trata diabetul. În consecință, cercetătorii au concluzionat că iarba grasă poate fi eficientă ca supliment în terapia alternativă pentru tratarea diabetului de tip 2.2

Poate fi de folos în prevenirea cancerului și a altor boli

Mai mulți compuși din iarba grasă au proprietăți antioxidante. Antioxidanții pot ajuta la prevenirea sau întârzierea distrugerii celulelor din organism. Ca urmare, mulți experți în sănătate sugerează consumul de alimente care conțin antioxidanți pentru a ajuta la lupta împotriva bolilor.

Iarba grasă oferă cantități mai mari de alfa-tocoferol (vitamina E), acid ascorbic (vitamina C) și beta-caroten (un compus pe care organismul îl transformă în vitamina A) decât spanacul. Toți acești nutrienți ajută la prevenirea și combaterea bolilor, așa că un consum regulat de iarbă grasă poate fi util pentru prevenirea diverselor afecțiuni comune.

În special, cercetătorii au remarcat activitatea anticancerigenă a ierbii grase. De exemplu, polizaharidele, compușii fenolici, alcaloizii și alte substanțe descoperite în grașiță au demonstrat capacitatea de a preveni carcinogeneza (dezvoltarea cancerului). Cu toate acestea, cercetătorii observă că sunt necesare mai multe studii înainte ca această plantă să poată fi recomandată ca agent anticancerigen.

Poate susține sănătatea ochilor

Grașița sau iarba grasă este o sursă bună de vitamina A, care joacă un rol vital în sănătatea ochilor și a vederii. Dintre toate legumele cu frunze verzi, grașița oferă o cantitate considerabilă de vitamina A.

Cercetările arată că obținerea suficientă a vitaminei A poate ajuta la reducerea dezvoltării degenerescenței maculare legate de vârstă cu până la 25%.

Deficiența de vitamina A este mai rară, dar unele grupuri pot prezenta un risc mai mare și ar trebui să caute să includă mai multe surse naturale de vitamina A în dieta lor. De exemplu, cercetările arată că aproximativ 25% dintre copiii cu boala Crohn și colită ulceroasă (CU) – boli inflamatorii intestinale – au deficiență de vitamina A. Adulţii cu aceste tulburări au un risc și mai crescut de deficienţă de vitamina A.

Poate susține sănătatea ficatului

Un studiu clinic a constatat că, consumul a 10 g de semințe de iarbă grasă în fiecare zi, timp de opt săptămâni, a îmbunătățit nivelul de stres oxidativ și profilurile metabolice ale persoanelor cu boală hepatică grasă nealcoolică, în comparație cu un grup de control.

Cu toate acestea, un alt studiu a găsit rezultate contradictorii. În acest studiu, participanții cu boală hepatică grasă nealcoolică au luat zilnic 300 mg de extract de iarbă grasă, dar nu au experimentat efecte majore asupra enzimelor lor hepatice, indicilor glicemici sau profilului lipidic. Din acest motiv, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina impactul consumului de iarbă grasă asupra sănătăţii ficatului.

Poate ajuta la reducerea sângerării menstruale

Sângerarea menstruală abundentă este una dintre cele mai frecvente preocupări ginecologice și are un impact semnificativ asupra calității vieții unei femei. De asemenea, poate duce la complicații precum anemie, deficit de fier, anxietate și depresie. Unele cercetări arată că iarba grasă poate ajuta la reducerea sângerării menstruale.

Într-un studiu clinic mic, cu un grup de control placebo, cercetătorii au descoperit că femeile care au mâncat semințe de iarbă grasă în anumite momente în timpul ciclului menstrual au pierdut mai puțin sânge. Ciclurile lor menstruale au durat, de asemenea, un număr mai mic de zile.

Descoperă și alte beneficii ale plantei + beneficiile altor 8 ierburi ale verii!

Cum putem consuma iarba grasă – idei de rețete

Iarba grasă este un SuperAliment datorită proprietăților sale nutritive și antioxidante ridicate. Din acest motiv, poți adăuga această buruiană plină de nutrienți și hrănitoare în dieta ta în mai multe forme:

  • Adaugă frunzele fragede în salate – mănâncă planta crudă (atât tulpinile, cât și frunzele) și folosește-o într-o salată, singură sau cu alte legume cu frunze verzi;
  • Folosește planta ca înlocuitor de spanac – sotează sau fierbe frunzele de grașiță și servește-le ca și garnitură;
  • Adaugă frunzele în sandvișul tău preferat – folosește iarba grasă, frunze și tulpini în locul frunzelor sau extra, pe lângă frunzele de salată, spanac sau varză;
  • Prepară un sos chimichurri, salsa sau pesto – înlocuiește cu iarbă grasă busuiocul în pesto, coriandrul în salsa și pătrunjelul în chimichurri pentru a obține o rețetă reinterpretată;
  • Adăugă grașița la mâncărurile obișnuite pentru a adăuga nutrienți și o aromă interesantă – încearcă să adaugi iarbă grasă în omlete, mâncărurile cu cartofi, orez sau folosește-o ca garnitură;
  • Se poate consuma în sucurile verzi – planta proaspătă poate fi folosită în sucurile verzi obținute prin presare la rece;
  • Se poate bea cu apă – deoarece se găsește și sub formă de pudră verde, iarba grasă se poate consuma ca și supliment în amestec cu apă sau alte lichide, în funcție de preferințe;
  • Se poate congela după ce se spală bine și se opărește;
  • Se poate conserva în ulei;
  • Se poate mura în apă cu sare – 1 lingură de sare mare la 1 l de apă;
  • Se poate marina într-un amestec obținut dintr-un litru de apă, 250 ml oțet, 2 linguri sare și 1 lingură zahăr, la care se adaugă piper, cimbru, foi de dafin și alte condimente, după gust.

Contraindicații și posibile efecte adverse ale consumului de iarbă grasă

De reținut este faptul că iarba grasă conține și un nivel ridicat de oxalați. Acești compuși există în multe plante și nu fac din iarba grasă o plantă necomestibilă. Cu toate acestea, oxalații pot contribui la formarea pietrelor la rinichi.

Persoanelor cu un risc mai mare de pietre la rinichi li se recomandă să consume în cantități mici. Pentru a elimina din conținutul de oxalați, se ține planta în apă jumătate de oră.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *