Istoria și Cultura

  • Mihai eminovici m eminescu

    Mihai Eminescu, șaman român prin 8 ideologii

    Dacă Mihai Eminescu are legătură cu șamanismul, direct putem toți spune că nu, dar indirect, analizăm filozofiile, ideologiile și esențialul, iar astfel putem spune că a fost chiar șaman practicant. Călătoriile lui, visele lui, practica lui, viața lui, toate sunt cu iz șamanic. Dacă continui lecturarea acestui articol îți promit conștientizări profunde, introspecție lăuntrică la…

    Continuă lectura

  • Georges boulanger gheorghe pantazi

    Georges Boulanger – O vioară Suspinândă

    Gheorghe Pantazi, cunoscut sub pseudonimul Georges Boulanger, s-a născut la Tulcea, la 15 aprilie 1893, şi a încetat din viaţă la 3 iunie 1958, la Buenos Aires (Argentina). În 65 de ani de viață, violonistul, lăutarul, compozitorul, a oferit lumii un repertoriu deosebit, apreciat din păcate mai mult de lumea internațională decât de noi. Chipuri…

    Continuă lectura

  • Evreii - leii shishi - sabatul sambata - geneza sau facerea - Dumnezeu

    Shishi – Leii vietii sau ai mortii – Al sase-lea mileniu – Anul jubileului

    Ce urmeaza este o prezentare a unor concepte precum: Shishi (a sasea in ebraica), Jubileu (sarbatoarea cinzecimii), Calendarul evreiesc, Leii in mitologia asiatica sau Geneza lumii. Evreii m-au starnit, crestinii au pus paie pe foc, asiaticii m-au impresionat, iar in final concluzia e urmata de multe intrebari, unele chiar retorice! “Nimeni nu este în măsură…

    Continuă lectura

  • Charcot isteria feminina

    Isteria – Etimologia maladiei isterice – O istorie isterica

    Din Egiptul faraonic, odată cu papirusul Kahun, din jurul anului 2000 î.Hr. şi până astăzi, isteria apare, în decursul celor peste 4000 ani de istorie, ca o entitate autonomă, care, printr-o mişcare auto-referenţială, se re-prezintă pe sine prin chiar tabloul simptomatic care a consacrat-o. Termenul “isterie” rezistă de multă vreme injuriilor timpului şi ale omului.…

    Continuă lectura

  • Ted serios gizmo (gismo)

    Fotografii paranormale transcendentale – Imagini din minte cu Ted Serios

    Sunt considerate fotografii paranormale, acele expunerile fotografice relizate in maniera misterioasa, mistica, controversata, necunoscuta, a unor entitati, locuri, oameni sau obiecte, in momente si stari diverse. Motivatia primordiala a fotografiei parapsihologice are la baza concepte precum mediumi, oameni cu puteri parapsihice, sau chiar iluzionisti. Din curentul fotografiei paranormale doresc in cele ce urmeaza sa punem…

    Continuă lectura

  • Ce este un paradox? Fluturii lui Escher!

    Ce este un paradox? Paradoxuri in arta vizuala a lui M. C. Escher

    Pentru a afla ce este un paradox, vom consulta două dicționare explicative. După DEX-ul Limbii Romane, paradox inseamna contradicție logică sau enunț contradictoriu, în același timp demonstrabil. Conform dicţionarului Webster (cel mai respectat dicționar al limbii engleze editat de Noah Webster), un paradox este definit ca fiind: Se pare că însuşi dicţionarul cade în capcana…

    Continuă lectura

  • Obiective turistice in bucovina

    Obiective turistice in Bucovina – Locuri in Obcinele Bucovinei

    Nascuta in inima Bucovinei (in orasul Suceava), aleg sa vorbesc astazi despre aceasta minunata regiune a tarii noastre ca potential turistic. Aceasta parte a tarii, cunoscuta pentru renumitele sale manastiri, are si alte obiective turistice de mare atractie pentru turistii care doresc sa se bucure de ceea ce are natura de oferit. O sa mentionez…

    Continuă lectura

  • Istoria manusilor - diferite tipuri de manusi

    Istoria manusilor si simbolistica lor – Cand a aparut prima manusa?

    Istoria manusilor releva o multime de cazuri interesante si traditii legate de manusi, care ofera un simbolism acestor accesorii. Manecile lungi au fost folosite ca manusi pentru multe natiuni. Au incalzit mainile si au fost folosite atunci cand trebuia sa se ia o oala fierbinte de pe foc. Astfel ca manecile lungi s-au pastrat pana…

    Continuă lectura

  • cum se alegea locul potrivit pentru construirea casei la romani

    Cum se alegea locul potrivit pentru construirea casei la romani

    Cercetarile etnologice ne-au aratat ca locul potrivit pentru constructie de casa la romani se alegea după criterii simple. Ceea ce făcea ca locul ales sa fie teren potrivit pentru construirea casei la romani era curațirea din punct de vedere energetico-spiritual (magic). Locul potrivit de casă trebuie să fie un teren geologic eterogen. Locul potrivit de…

    Continuă lectura

Din istorie și cultură ne revine ocazia prezentă de a merge mai departe. Vă invit prin paginile istoriei, după acele întâmplări și acei oameni urmați de istorisiri ale amprentei unei vieți trecute, dar cu importanță și astăzi. Istoria și cultura unui neam stă în datinile și obiceiurile păstrate acolo unde înțelepciunea este mai presus de inteligență. Între cei care am fost și cei care suntem există o singură despărțire, amintirea! Fără puterea graiului, nimic nu ar putea fi lăsat ca aducere aminte pentru generațiile următoare, așadar să onorăm strămoșii și să îi pomenim mereu când avem ocazia, cu darul ce îl moștenim, vorba dulce!