Magneziul – un element important în dieta zilnică

surse naturale de magneziu

Magneziul este cunoscut ca un macromineral, ceea ce înseamnă că hrana noastră trebuie să ne ofere sute de miligrame de magneziu zilnic, alături de celelalte minerale pe care toţi oamenii trebuie să le obţină din alimente – calciu, fosfor, sodiu, potasiu şi clorură. În organismul nostru regăsim magneziul în cea mai mare parte în oasele noastre, dar şi în muşchii noştri şi în alte tipuri de celule şi fluide corporale. Ca şi celelalte minerale, magneziul nu este produs de corpul nostru motiv pentru care trebuie să-l preluăm din exterior ca să rămânem sănătoşi.

surse de magneziu

Magneziul este uneori considerat a fi un mineral uşor deoarece are capacitatea de a relaxa muşchii. Mai mult, chiar şi nervii noştrii depind de echilibrul de magneziu pentru a evita iritabilitatea.

Fiecare organ al corpului nostru, în special inima, muşchii şi rinichii au nevoie de magneziu. Cele mai importante efecte ale magneziului sunt acelea că activează enzime, contribuie la producerea de energie şi ajută la reglarea nivelului de zinc, calciu, cupru, potasiu, vitamina D şi a altor nutritive importante din organism.

Puteţi obţine magneziu din alimentele pe care le consumaţi în dieta zilnică. Alimentele bogate în magneziu sunt cerealele integrale, nucile şi legumele verzi. Legumele cu frunze verzi sunt deosebit de bune surse de magneziu, vitamina K şi zinc.

O cantitate optimă de magneziu în organism poate ajuta la tratarea astmului, diabetului, a auzului scăzut, scade presiunea crescută a sângelui, calmează migrenele, sindromul premenstrual, osteoporoza şi are un efect de calmare asupra picioarelor obosite.

Surse bogate de magneziu şi zinc includ: tofu, legume, tărâţe de grâu, cereale integrale, nuci, făină de soia, migdale, acaju, melasă, seminţe de dovleac şi seminţe de pin. Alte surse alimentare ale acestui mineral includ alunele, făina de grâu integrală, făina de ovăz, spanac, fistic, banane, cartofi copţi în coajă, ciocolata şi pudra de cacao. Multe ierburi, condimente şi alge marine furnizează magneziu organismului nostru: coriandrul, mărarul, seminţele de ţelină, salvia, muştarul, busuiocul, pudra de cacao, seminţele de fenicul, cimbrul, seminţele de chimen, tarhonul, maghiranul, seminţele de mac.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Magneziul – un element important în dieta zilnică”

  1. Am un stil foarte dezordonat de a manca, si probabil ca nu furnizez organismului aportul zilnic necesar de magneziu, stii vreun supliment alimentar bun care sa contina cam tot ce ar trebui, nu doar magneziu 🙂 ?

  2. Am observat că atunci când sunt foarte stresat şi cu multă muncă pe cap, 2-3 tablete de magneziu mă calmează.

  3. Daca faina de soia e bogata in magneziu, n-ar trebui sa fie si toate produsele/ semi-preparatele din soia bogate in magneziu, sau procesul de preparare face ca anumite substante nutritive sa se piarda?

    1. Aşa este , unele produse îşi pierd din proprietăţi în urma trecerii lor prin procesele termice..Chiar şi legumele, gătite, acestea îşi pierd mult din calităţi, de asta este indicat să se mănânce în salate, fără fi deteriorate prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *