Bucataria lui Jorjette

  • Lăptuci iuți ~ Bureți Iuțari ~ 5 Rețete de conservare pentru iarnă

    Lăptuci iuți ~ Bureți Iuțari ~ 5 Rețete de conservare pentru iarnă

    Buretele lăptos, lăptuca iute, buretele iute sau iuțarul (Lactarius piperatus) face parte din familia Russulaceae. Este o ciupercă comestibilă, întâlnită vara și toamna prin păduri de foioase și de amestec, în special prin stejărete-gorunete. Popular se mai numește burete acru, burete alb, burete iute, burete piperat, burete usturos, burete usturoi, iuțar. Iuțarii se dezvoltă în…

    Continuă lectura

  • Gălbiori pentru iarnă – 6 rețete de conservare a gălbiorilor

    Gălbiori pentru iarnă – 6 rețete de conservare a gălbiorilor

    Acest articol este dedicat în întregime minunaților gălbiori deoarece aceste ciuperci se numără printre preferatele mele, chiar dacă se situează pe locul doi în clasament, după hribi. Dacă și ție îți plac gălbiorii, atunci vom afla împreună ce calități nutritive au, dar și acțiunea benefică pentru sănătate a consumului lor. Deși sunt ciuperci comestibile, există…

    Continuă lectura

  • Rețetă de pâine fără drojdie, preparată cu apă fermentată de mere

    Rețetă de pâine fără drojdie, preparată cu apă fermentată de mere

    Salutare și bine te-am găsit. Astăzi vreau să îți prezint o modalitate de a prepara pâine fără drojdie sau fără maia. Drojdia este un microorganism pe care noi îl găsim în mod natural în natură în diverse elemente. Putem găsi drojdie în grâu, în năut, în coaja merelor, în struguri, dar și în alte leguminoase.…

    Continuă lectura

  • Placinta cu dovleac cu foi fradege de post preparata cu suc de rosii

    Placinta cu dovleac cu foi fradege de post preparata cu suc de rosii

    Dovleacul este una dintre cele mai bune surse de beta-caroten (antioxidant care se transforma in vitamina A in organism) si luteina (importanta pentru sanatatea ochilor). Placinta cu dovleac este bogata in fibre si potasiu, plus ca mai are si ceva calciu, fier, vitamina C, B si alti nutrienti. Dovleacul, folosit adesea in placinta, este mai…

    Continuă lectura

  • Tomatillo ~ Tomata verde de Mexic ~ proprietati, utilizari + 3 retete

    Tomatillo ~ Tomata verde de Mexic ~ proprietati, utilizari + 3 retete

    Tomatillo, in latina Physalis philadelphica, face parte din familia Solanaceelor si este o surioara mai mica a rosiei. Este verde sau mov, in forma de rosie, acoperita cu un invelis ca de hartie. Aceasta planta este originara din America Centrala. Este ingredientul principal din salsa verde, oferindu-i o aroma usor picanta. Invelisul este adesea inclus…

    Continuă lectura

  • Dulceata din coji de pepene verde – reteta, proprietati si beneficii

    Dulceata din coji de pepene verde – reteta, proprietati si beneficii

    In anumite zone se prepara o delicioasa reteta de dulceata din coji de pepene rosu. Pepenele verde (Citrullus lanatus) cu miez rosu, roziu sau galben este cunoscut sub numele de harbuz in zona Moldovei, lubenita in Banat si Oltenia si curcubete in Ardeal. Este un fruct destul de apreciat pentru gustul sau, cat si pentru…

    Continuă lectura

  • Cum prepari dulceata din fructe de soc – reteta, beneficii, proprietati!

    Cum prepari dulceata din fructe de soc – reteta, beneficii, proprietati!

    Fructele de soc  contin zaharuri, proteine, potasiu, vitaminele A, B, C si alte elemente nutritive. Consumate in stare proaspata in cantitati de peste 20 de grame sunt toxice, datorita continutului de glicozide de cianuri. In urma procesarii termice a fructelor, toxicitatea este redusa considerabil, de aceea preparam dulceata din fructe de soc, jeleu, vin, sirop, etc. Atunci…

    Continuă lectura

  • Dovlecei pentru iarna: idei de conservare, retete cu dovlecel, proprietați si beneficii

    Dovlecei pentru iarna: idei de conservare, retete cu dovlecel, proprietați si beneficii

    Ai prea multi dovlecei si nu stii ce sa faci cu ei? Iti propun doua optiuni: Conserva dovlecei pentru iarna sau prepara o reteta speciala cu dovlecel. Dovlecelul este o planta foarte cultivata, originara din America, care vine in multe varietati. De peste 10.000 de ani de crestere raspandita, genul Curcubita s-a modificat in mai…

    Continuă lectura

  • Cum se prepara pita harica sau paine pustniceasca si beneficiile ei

    Cum se prepara pita harica sau paine pustniceasca si beneficiile ei

    Painea sau pita harica este acea paine consumată în special de către pustnici. Din acest motiv i se spune şi paine pusticeasca. Aceasta paine pustniceasca este hrana pentru trup şi pentru suflet în acelaşi timp, este hrană vie. Pita harica nu se coace ca painea de casa şi se prepară doar din grâu mărunţit (secară, orz sau ovăz), fără…

    Continuă lectura

Retete usor de gatit, originale din bucataria lui Jorjette. Prajituri, dulciuri, mancaruri rapide, retete improvizate, dar gustoase. Vino sa le incerci!

Mancarea este necesara vietii, motiv pentru care cu totii gatim, mai mult sau mai putin.  Exista retete pe care le facem cu drag si din pasiune. Sunt retete care ne aduc aminte de copilarie sau de oameni dragi noua, in special de mama.

Stilul de gatit se perfectioneaza de-a lungul timpului. Experimentand in bucatarie, ajungem sa descoperim ce ne place si ce nu ne place. Incepem sa simtim ce este bun sau nu pentru corpul nostru.

Atunci cand gatim cu dragoste, toti cei ce degusta simt acest ingredient special. E o nota aparte care nu are nevoie de nici o reclama.