Bucataria lui Jorjette

Retete usor de gatit, originale din bucataria lui Jorjette. Prajituri, dulciuri, mancaruri rapide, retete improvizate, dar gustoase. Vino sa le incerci!

Mancarea este necesara vietii, motiv pentru care cu totii gatim, mai mult sau mai putin.  Exista retete pe care le facem cu drag si din pasiune. Sunt retete care ne aduc aminte de copilarie sau de oameni dragi noua, in special de mama.

Stilul de gatit se perfectioneaza de-a lungul timpului. Experimentand in bucatarie, ajungem sa descoperim ce ne place si ce nu ne place. Incepem sa simtim ce este bun sau nu pentru corpul nostru.

Atunci cand gatim cu dragoste, toti cei ce degusta simt acest ingredient special. E o nota aparte care nu are nevoie de nici o reclama.

Ciuperci comestibile iutari sau laptuci iuti murati

Lăptuci iuți ~ Iuțari ~ 5 Rețete de conservare pentru iarnă

Buretele lăptos, lăptuca iute, buretele iute sau iuțarul (Lactarius piperatus) face parte din familia Russulaceae. Este o ciupercă comestibilă, întâlnită vara și toamna prin păduri de foioase și de amestec, în special prin stejărete-gorunete. Popular se mai numește burete acru, burete alb, burete iute, burete piperat, burete usturos, burete usturoi, iuțar. Iuțarii se dezvoltă în …

Lăptuci iuți ~ Iuțari ~ 5 Rețete de conservare pentru iarnă Citește mai departe »

Jorjette la cules de galbiori

Gălbiori pentru iarnă – 6 rețete de conservare a gălbiorilor

Acest articol este dedicat în întregime minunaților gălbiori deoarece aceste ciuperci se numără printre preferatele mele, chiar dacă se situează pe locul doi în clasament, după hribi. Dacă și ție îți plac gălbiorii, atunci vom afla împreună ce calități nutritive au, dar și acțiunea benefică pentru sănătate a consumului lor. Deși sunt ciuperci comestibile, există …

Gălbiori pentru iarnă – 6 rețete de conservare a gălbiorilor Citește mai departe »

Rețetă de pâine fără drojdie, preparată cu apă fermentată de mere

Salutare și bine te-am găsit. Astăzi vreau să îți prezint o modalitate de a prepara pâine fără drojdie sau fără maia. Drojdia este un microorganism pe care noi îl găsim în mod natural în natură în diverse elemente. Putem găsi drojdie în grâu, în năut, în coaja merelor, în struguri, dar și în alte leguminoase. …

Rețetă de pâine fără drojdie, preparată cu apă fermentată de mere Citește mai departe »

Placinta cu dovleac de post - prajitura cu dovleac

Placinta cu dovleac cu foi fradege de post preparata cu suc de rosii

Dovleacul este una dintre cele mai bune surse de beta-caroten (antioxidant care se transforma in vitamina A in organism) si luteina (importanta pentru sanatatea ochilor). Placinta cu dovleac este bogata in fibre si potasiu, plus ca mai are si ceva calciu, fier, vitamina C, B si alti nutrienti. Dovleacul, folosit adesea in placinta, este mai …

Placinta cu dovleac cu foi fradege de post preparata cu suc de rosii Citește mai departe »

Tomatillo verde si tomatillo mov

Tomatillo ~ Tomata verde de Mexic ~ proprietati, utilizari + 3 retete

Tomatillo, in latina Physalis philadelphica, face parte din familia Solanaceelor si este o surioara mai mica a rosiei. Este verde sau mov, in forma de rosie, acoperita cu un invelis ca de hartie. Aceasta planta este originara din America Centrala. Este ingredientul principal din salsa verde, oferindu-i o aroma usor picanta. Invelisul este adesea inclus …

Tomatillo ~ Tomata verde de Mexic ~ proprietati, utilizari + 3 retete Citește mai departe »

Dulceata din fructe de soc - bobite

Cum prepari dulceata din fructe de soc – reteta, beneficii, proprietati!

Fructele de soc  contin zaharuri, proteine, potasiu, vitaminele A, B, C si alte elemente nutritive. Consumate in stare proaspata in cantitati de peste 20 de grame sunt toxice, datorita continutului de glicozide de cianuri. In urma procesarii termice a fructelor, toxicitatea este redusa considerabil, de aceea preparam dulceata din fructe de soc, jeleu, vin, sirop, etc. Atunci …

Cum prepari dulceata din fructe de soc – reteta, beneficii, proprietati! Citește mai departe »

Dovlecei conservati pentru iarna - Dulceata de dovlecei cu roinita

Dovlecei pentru iarna: idei de conservare, retete cu dovlecel, proprietați si beneficii

Ai prea multi dovlecei si nu stii ce sa faci cu ei? Iti propun doua optiuni: Conserva dovlecei pentru iarna sau prepara o reteta speciala cu dovlecel. Dovlecelul este o planta foarte cultivata, originara din America, care vine in multe varietati. De peste 10.000 de ani de crestere raspandita, genul Curcubita s-a modificat in mai …

Dovlecei pentru iarna: idei de conservare, retete cu dovlecel, proprietați si beneficii Citește mai departe »