Rețetă de pâine fără drojdie, preparată cu apă fermentată de mere

Timp de citire estimat: 8 minute


Salutare și bine te-am găsit. Astăzi vreau să îți prezint o modalitate de a prepara pâine fără drojdie sau fără maia. Drojdia este un microorganism pe care noi îl găsim în mod natural în natură în diverse elemente. Putem găsi drojdie în grâu, în năut, în coaja merelor, în struguri, dar și în alte leguminoase.

Din acest motiv, eu astăzi voi începe prepararea unei pâini cu apă fermentată de mere. În general folosim drojdia pentru a da gust pâinii, pentru a o ajuta să crească și pentru a o digera mult mai ușor atunci când o consumăm. Deoarece pâine e un aliment atât de des consumat, să încercăm să o facem cât mai natural, din acest motiv am ales o rețetă de pâine fără drojdie.

Cum se prepară apa fermentată de mere?

Apa fermentata cu mere

Apa de mere fermentată este una dintre drojdiile naturale care ajută la acest proces de preparare a pâinii. Pentru a prepara această apă fermentată de mere, ai nevoie de 2 mere și 1 l – 1 litru și jumătate de apă.

Această apă acționează ca o drojdie naturală și are nevoie pentru a se prepara de 2 sau până la 4 zile. Se taie merele în 4, se curăță de sâmburi și se pun într-un vas cu capac. Capacul nu se strânge la maxim, ci doar se poziționează pentru a nu intra anumite insecte sau muște sau orice altceva. Este important pentru a prepara această apă, ori de câte ori treci pe lângă ea, să sigilezi capacul și să o agiți foarte bine.

După cum observi, apa fermentată, această apă are 3 zile, face bule. În momentul în care apa face bule, deja poate fi folosită pentru a ajuta la prepararea pâinii. După ce folosim aceasă apă, restul poate fi păstrat la frigider. Poți să o folosești data viitoare, însă este necesar ca înainte de folosire să fie scoasă cu 12 ore înainte de prepararea pâinii.

Înainte de folosirea apei fermentate pentru a prepara pâine fără drojdie, o agităm foarte bine și o strecurăm. Strecurăm cantitatea necesară. Eu voi prepara, voi începe procesul de preparare a unei pâini la care o să am nevoie de aproximativ 300 de ml apă fermentată.

Pâine fără drojdie – proceduri și mod de preparare

În acest vas am 350 de grame de făină albă și 100 de g de făină integrală și voi folosi 300 ml de apă fermentată de mere pentru a prepara pâine fără drojdie. Singurul ingredient pe care îl voi mai adăuga pe parcurs va fi sarea, însă nu este acum momentul în care adăugăm sarea.

Pentru început, se amestecă faina cu apă, ceea ce voi și face. Voi omogeniza cele două tipuri de făină și voi începe să adaug din apa fermentată de mere.Acesta poate fi denumit procesul de prefrământare. Este un proces în care se combină ușor elementele și dăm voie glutenului să se formeze și să se extindă, să crească. Omogenizăm foarte bine pentru a se amesteca ingredientele. Vom lăsa apoi acest aluat timp de jumătate de oră să stea la temperatura camerei, apoi vom continua procesul de preparare a pâinii.

Momentan aluatul de pâine fără drojdie este ușor lipicios, însă îl vom lăsa așa timp de jumătate de oră și vom reveni la el. După prima jumătate de oră, timp în care aluatul a stat acoperit la temperatura camerei, adăugăm sarea și frământăm aluatul până în momentul în care acesta se desprinde de pe mâini. În mod normal se adaugă la această cantitate cam 9 g de sare, eu pun după ochi. Mi-am format acest lucru de-a lungul timpului.

În timp ce voi frământa acest aluat pentru pâine fără drojdie, vreau să îți mai spun câteva lucruri despre apa fermentată de mere. În mod normal, această apă poate fi folosită după ce încep să apară bulele, de aceea este important, ori de câte ori treci pe lângă ea, să o amesteci și în momentul în care încep să apară bulele, o poți folosi. La temperatura camerei, cam după 2 zile se poate folosi cu încredere pentru a prepara pâine fără drojdie.

Apa fermentată de mere are un miros ușor acrișor, un miros ușor a oțet, dar este foarte ușor, este un miros destul de aromat, plăcut, miros care se va simți la pâine foarte subtil.

De ce pâine fără drojdie?

Jorjette prezinta trei tipuri de paine fara drojdie

De ceva vreme, cochetez cu ideea de a prepara pâine fără drojdie din comerț și pentru a prepara maia, care este destul de folosită în zilele noastre la prepararea pâinii mi se pare destul de, nu neapărat complicat, ci este o activitate pe care trebuie să o cunoști cât de cât și să o faci într-un mod organizat. Adică se hrănește maiaua, se adaugă făină, se adaugă apă, se scoate făină la început pentru a o crea, ori acest lucru mi se pare un procedeu destul de complex.

În schimb, apa fermentată de mere se face foarte ușor. Trebuie doar să așteptăm 2-3 zile ca aceasta să fermenteze și să fie numai bună de folosit pentru a prepara pâine fără drojdie.

Pentru a prepara o astfel de pâine fără drojdie se poate folosi și apa de struguri sau apa de stafide. Același lucru se întâmplă și în momentul în care folosim stafidele sau chiar strugurii. Se pot face și combinații, se pot amesteca mere cu struguri sau cu stafide și va ieși o apă foarte aromată, o apă fermentată care va duce la obținerea unei pâini fără drojdie foarte gustoasă.

Cam așa arată aluatul nostru în acest punct. Il vom transfera într-un recipient și voi pune peste el un capac ușor uns cu ulei de măsline. Poți să folosești un orice alt tip de ulei presat la rece. Voi lăsa aluatul de pâine fără drojdie la temperatura camerei să se odihnească jumătate de oră, apoi voi interveni încă de 2 ori la fiecare jumătate de oră.

Voi face procesul de întindere și împăturire al aluatului. După 30 de minute, se întinde aluatul și se împăturește. La temperatura camerei s-a înmuiat ușor. Aceasta este prima împăturire, după jumătate de oră voi mai face încă una. După o primă întindere a aluatului, la jumătate de oră am făcut o a doua întindere și împăturire, iar acum, după încă aproximativ 30 de minute, pe masa ușor înfăinată, voi da o formă rotundă pentru pâine.

Dăm forma pâinii și apoi o punem la dospit într-un recipient ușor uns cu ulei. Această pâine fără drojdie va sta la dospit cel puțin 8 ore. Aceasta este forma pe care am dat-o aluatului. Îl voi pune în acest recipient pe care îl voi acoperi cu capacul, astfel încât să se păstreze umiditatea.

Așa arată aluatul nostru după mai bine de 12 ore. Îi voi face o mică crestătură (se pot face 2-3 crestături, în funcție de dimensiunea pâinii fără drojdie) și o voi băga în cuptorul preîncins la 220 de grade. Aluatul de pâine fără drojdie va sta în cuptor mai bine de 30 de minute până se va rumeni foarte bine. La început voi băga în cuptor și 2 cuburi de gheață pentru a crea un pic de abur.

Ai, mamă, ce frumos miroase!! Am revenit până la urmă cu 3 produse finale. Rețeta este aceeași, doar că la fiecare s-a întâmplat ceva diferit. Aceasta este prima pâine, pe care am pregătit-o la o temperatură ridicată la cuptor, la 240 de grade și am adăugat 2 cuburi de gheață, ceea ce a format aburi. Aceasta este a doua, arată așa pentru că aluatul a fost dospit la o temperatură de 15 grade, iar aceasta este ultima pâine pregătită, aluatul a dospit la o temperatură de 20 de grade și a fost copt la cuptor, ca și aceasta, la o temperatură de 180 de grade.

Cu ce putem servi pâinea fără drojdie?

Jorjette prezinta trei tipuri de paine fara drojdie 2

Vom servi aceste bunătăți pregătite cu năut, hummus de năut cu spanac și decorate cu flori de toporași care sunt foarte parfumate. Îs foarte parfumate, deci…un miros extraordinar. Năutul este preparat cu caju și cu ulei de măsline. Vom degusta din fiecare tip de pâine. Aceasta este un pic mai tare. Toate au un miros acrișor, un miros aromat de mere.

Crede-mă, merită să încerci rețeta. Îți va ieși garantat, depinde acum de toate procedurile pe care le vei face. Cum am zis, aceasta nu a crescut suficient din cauza temperaturii în care a stat aluatul la dospit.

Să ne bucurăm!! Asta îmi amintește de mirosul de pâine neagră. Pe timpul lui Ceaușescu se comercializa un tip de pâine neagră care mirosea cam în același stil. După cum se poate vedea, sunt bule de aer, deci a crescut. În momentul în care nu folosești decât apă și făină, aceste bule sunt inexistente, aluatul efectiv nu crește. Având în vedere că nu ai nevoie de drojdie, ai apa de mere, îi super.

Păi este un tip de drojdie. Este important de precizat faptul că drojdia se află în coaja mărului, de aceea nu este indicat ca merele să fie curățate în momentul în care se pun în apă la fermentat. Mai ales dacă ai mere crescute normal, natural, fără substanțe aditive. Poftă mare, încearcă acest tip de pâine, te va încânta la maxim. Îți va încânta papilele gustative și sigur și membrii familiei vor fi încântați de această rețetă de pâine fără drojdie.

Este un tip de drojdie, dar e diferit. Deci florile de toporași au o aromă! Și cu hummusul…Cam puține flori de toporași. Și pâinea este extraordinară!

Paine fara drojdie cu apa fermentata de mere

Mulțumim că ai urmărit Vlogul lui Jorjette!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *