Fructele de soc contin zaharuri, proteine, potasiu, vitaminele A, B, C si alte elemente nutritive. Consumate in stare proaspata in cantitati de peste 20 de grame sunt toxice, datorita continutului de glicozide de cianuri. In urma procesarii termice a fructelor, toxicitatea este redusa considerabil, de aceea preparam dulceata din fructe de soc, jeleu, vin, sirop, etc.
Atunci cand stim ca iarna se apropie si incepe sezonul racelilor si a gripelor, ne pregatim sa evitam antibioticele si sa stimulam sistemul imunitar cu ajutorul alimentelor fermentate si a probioticelor. In cazul de fata, dulceata de soc are acest efect, de a intari sistemul imunitar. Despre alte retete si beneficiile consumului de fructe de soc, am vorbit deja in acest articol.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cum sa prepari acasa dulceata din fructe de soc
Pentru a prepara acasa reteta de dulceata din fructe de soc, partea cea mai dificila este pregatirea fructelor. Fructele de soc se culeg in momentul in care sunt bine coapte. Deoarece florile de soc infloresc pe rand, gasim fructe verzi pe acelasi ciorchine cu fructele de soc mature, dar si bobite uscate prea tare pe care le indepartam.
Ingrediente necesare pentru dulceata din fructe de soc:
- 1 kg fructe de soc
- 500g zahar
- zeama de la o lamaie
Fructele de soc se aleg, se rup coditele si spala bine in 2-3 ape. Se pun apoi in vasul in care se pregateste dulceata si se adauga peste ele zaharul si zeama de lamaie. De preferat este sa se lase fructele cu zaharul peste noapte sau macar 2-3 ore, dupa ce se amesteca in prealabil in ele, pentru a lasa zeama. Pentru cine se grabeste, fructele se pot pune la fiert si imediat dupa ce au fost amestecate cu zahar si putina apa.
Pentru cei care nu vor sa adauge zahar in dieta lor, se poate folosi ca indulcitor natural sucul de mere. Se pun fructele de soc la fiert in suc de mere pana se ajunge la consistenta dorita de dulceata de soc!
De asemenea, pentru a obtine o dulceata de soc mai fina, semintele din fructele de soc se pot indeparta. In acest caz se paseaza fructele de soc cu un blender vertical. Daca nu, se pun fructele intr-un blender cu putina apa si se transforma in suc, care apoi se strecoara si se amesteca cu zahar. Sucul din fructele de soc astfel obtinut se pune la fiert.
Se fierbe dulceata din fructe de soc aproximativ 45 de minute – o ora, pana se obtine consistenta dorita. Pentru a verifica textura dulcetii de soc, se pune, in timp ce fierbe dulceata, o farfuriuta in congelator. Cand vrei sa testezi dulceata, scoti farfuriuta si pui o lingurita de dulceata in mijloc si se raceste aproape instant.
Deoarece imi place dulceata din fructe de soc mai putin dulce si mai intensa in savoare, eu la 2 kg de fructe am pus 1 kg de zahar si am fiert-o putin mai mult, cam o ora si jumatate. Zahar se poate pune chiar si mai putin si iese un fel de gem de soc! Se poate adauga chiar si 100-200 g de zahar la 1 kg de fructe.
Cand este gata, se pune dulceata din fructe de soc in borcane sterilizate. Acestea se inchid bine si se pun cu capacul in jos. Eu le asez sub o patura si le las sub aceasta pana a doua zi, cand le etichetez si le mut in camara.
Cum se consuma dulceata din fructe de soc
Dulceata din bobite de soc este un adevarat medicament. Se recomanda dulceata din fructe de soc in caz de raceala si gripa, infectii ale sinusurilor si dureri in gat. De asemenea, dulceata de soc are proprietati laxative, are efecte benefice asupra pielii, a sistemului respirator si a inimii.
Atentie insa ca, atat dulceata din fructe de soc, cat si celelalte preparate din fructe de soc, consumate in exces, pot provoca arsuri la stomac. Se recomanda sa se consume 2-3 linguri de dulceata pe zi.
Dulceata din fructe de soc se serveste cu paine, mamaliga, iaurt, in clatite sau adaugata la diferite deserturi.
Lasă un răspuns