Lamaia si sucul de lamaie ~ Beneficii, proprietati, secrete si contraindicatii

Timp de citire estimat: 20 minute


Lamaiul (Citrus limonum) este originar din India, dar de-a lungul timpului  a fost aclimatizat în jurul bazinului mediteraneean pentru zona europeană, și în toată lumea, în zonele cu climă caldă. În limba hindusă, lamaia se numea “bara nimbu”. Din acest cuvânt a derivat în limba sanscrită denumirea “nimbooka” și în persană “limonium”. Cuceritorii greci au botezat-o “kitron”, iar latinii “citrus”. În zilele noastre, italienii o numesc “limone“, spaniolii “limon“, ca și vechii francezi, englezii îi spun “limone“, în timp ce nemții – “zitrone”.

Născută la poalele muntelui Himalaya, lamaia a interesat culegătorii hinduși din cele mai vechi timpuri, de unde a fost adusă în Persia și Medina, unde agricultorii au aclimatizat-o și au ameliorat-o cu timpul. Mai târziu, prizonierii evrei din Babylon au apreciat lamaia, conferindu-i un loc de cinste în serbările lor religioase. Datorită lor, lamaia a pătruns în Asia Mică, Creta, Palestina, Egipt, Grecia și Italia de Sud.

Arabii au contribuit la extinderea ei în Tunisia, Algeria, Maroc, Spania, Portugalia, Sicilia, etc. În Europa a început să fie cultivată după cruciade, începând din secolul X.

Ce credeau strămoșii despre lamaie?

La început, lamaia era considerată un fel de aur vegetal. Era folosită la inhibarea veninului și a altor otrăvuri, așa după cum relatează poetul Publius Vergilius Maro în lucrarea sa Georgicele (traducere de George Coșbuc).

Avicenna și apoi Della Porta, indicau sucul de lamaie bun pentru inimă si Amatus Lusitanus îl cita ca diuretic. Sfânta Hildegard îl utiliza contra febrei, iar Silvanicus contra viermilor. În Evul Mediu lămâia era folosită pentru evitarea vomismentelor și a icterului.

Fiecare secol pare să fi descoperit virtuți noi ale frunzelor, florilor și fructelor de lamai. De altfel, farmacopeele actuale verifică și descriu proprietățile miraculoase ale acestei plante.

Tipuri de lamai

Lamaiul are mai multe varietăți, toate interesante, dar care nu au nimic în comun cu “fructele de aur” ale faimoasei grădini a Hesperidelor păzită de un dragon care l-a omorât pe Herakles.

Asemănător la aspect cu portocalul, dar mai mic, lamaiul are ramurile suple, o scoarță verde, frunze verzi persistente și mirositoare, flori albe parfumate, fructe galben-aurii, mai mult sau mai puțin mari.

Varietăți uzuale de lamai:

 1. Citrus medica – cu fructe mari, sferice, foarte aromate, cu pulpa puțin acidă
 2. Citrus medica acida – cu fructe mici și pulpa foarte acidă
 3. Citrus lumia – cu fructe sferice și pulpa dulce
 4. Citrus medica limonum – lamaiul obișnuit al francezilor, cu fructul oval, cu mult suc, acid, cel mai des folosită în alimentație și medicină
 5. Citrus limon ‘Eureka’ – în SUA se cultivă în special Eureka, acidă, cu coaja compactă, care permite aprovizionarea de vară
 6. Citrus limon – în Africa de Nord, cea mai populară este cea denumită “patru anotimpuri“.

Lămâiul (Citrus limon)

Fructul, sucul şi coaja de lămâie aromatizează mâncărurile şi băuturile şi sunt o sursă bogată de vitamina C. Uleiul esenţial de lămâie extras din coaja de lămâie parfumează mâncărurile, produsele cosmetice şi parfumurile. Uleiul esenţial extras din seminţele de lămâie este folosit în săpunuri.

 • Părţi folosite: fructul, uleirile esenţiale
 • Utilizări magice: se poartă ulei de lămâie diluat în timpul lunii pline, pentru a te acorda cu energiile sale. Se foloseşte în uleiurile de vindecare şi purificare.
 • Aromoterapie: uleiul esenţial de lămâie se utilizează în acnee, anemie, pentru ungii fragile, degerături, bătături, tăieturi, piele grasă, herpes, înţepături de insecte, ulceraţii bucale, infecţii ale gâtului, artrită, celulită, hipertensiune arterială, obezitate, circulaţie slabă, varice, reumatism, astm, bronşită, guturai, dispepsie, răceală, gripă, febră, infecţii.
 • Calităţi cheie: stimulent, calmant, efect de purificare, consolidare, răcoritor.

Compoziția chimică a sucului de lamaie

lamaia stoarsa si lamaia cojita

Compoziția uleiului din coaja de lamaie și a sucului de lamaie depinde mult de specie, de modul de cultură, de zonă. În medie, un litru de suc proaspăt conține:

 • 14-18 g acid citric
 • 0,8-1,5 g acid malic
 • 0,7-1,1 g zaharoză
 • 3,6-4 g glucoză
 • 2 g citrat de calciu
 • 1 g citrat de sodiu
 • 0,4 g proteine
 • 0,4 g lipide
 • 40-50 mg vitamina C
 • 90 UI (unitati internationale) de vitamina A și beta-caroten
 • urme de vitamina B1, B2, B3 și P
 • microelemente (K, Cu),
 • pectine,
 • ulei eteric (include citral, limonenă etc., 0,6%)

De asemenea sucul de lamaie conține minerale și oligo-elemente cum ar fi fosforul, siliciul, cuprul, manganul. Cu un consum regulat, toate aceste săruri și minerale fortifică acțiunea vitaminelor, favorizând reducerea oxidării celulare, stimulând inima și neuronii.

Acțiunea acidului citric din sucul de lamaie

Acidul citric este extras din multe fructe și legume, dar mai ales din lamaie. Sucul de lamaie se precipită cu carbonat de calciu, obținându-se carbonatul de calciu. Acesta, tratat cu acid sulfuric, eliberează acidul citric, un acid organic slab. Din ce în ce mai mult astăzi se încearcă să se obțină pe cale industrială fiind un foarte eficient conservant.

În stare solidă, se prezintă sub formă de cristale incolore, voluminoase, casante, foarte solubile în apă, alcool și glicerină.

Acțiunea acidului citric pur, izolat din lamaie sau sintetizat, nu se compară cu cel din sucul de lamaie proaspăt. Acesta din urmă, grație complexității și catalizatorilor, are o valoare medicinală foarte mare. În același timp, și acest lucru este regretabil, primul (Acidul Citric sistetizat E330), mai ușor de conservat și de manipulat, este un aditiv autorizat în prepararea vinurilor, lichiorurilor, dulcețurilor, marmeladelor, a apei minerale, pentru a le ameliora gustul și pentru a le conserva.

Uleiul esențial de lamaie

Coaja de lamaie presată la rece abundă în ulei esențial, cu miros puternic, galben pal, cu densitatea 0,857 – 0,861, solubil în alcool de 95 de grade, care conține terpene (camfen, limonen, pinen, felandren, citral și citrolenal, acetat de linalol, acetat de linalil, aldehide, camfor de lamaie, etc).

Trebuiesc 3000 de lamai pentru a obține 1 kg de ulei esențial de lamaie.

Un alt sortiment de ulei esențial de lamaie este cel obținut prin distilarea frunzelor, florilor, tijelor și a fructelor mici. Acesta este cel care parfumează infuziile din flori și frunze. A nu se confunda cu uleiul esențial de lamaie obținut din coajă.

Acțiunea alcalinizantă a lamaii

În gură, lamaia are un gust puternic acid. Din această cauză se crede că acidifică puternic organismul. Este o eroare! 

Radicalii anianonici pe care îi conține sunt rapid oxidați în cursul chimismului asimilației și transformați în gaz carbonic, în bicarbonați sau carbonați bazici de sodiu sau de calciu. Prin acest tip de reacții, lamaia se comportă ca un alcalinizant slab, puțin mai slab decât portocala sau strugurii, dar mai puternic decât morcovul sau sfecla.

Este indicat ca ori de câte ori un individ simte aciditate gastrică datorită unei proaste alimentații, prin abuzul de carne de exemplu, să consume suc de lamaie. Chiar dacă chimic, sucul de lămâie este un acid, iar sucul gastric este tot un acid, când intră în contact, mediul comun se transformă în bazic. Există explicații științifice referitoare la acest rezultat miraculos de reducere a acidității gastrice cu suc de lămâie!

Lamaia si sucul de lamaie în alimentație

 • Lamaia are rol antiseptic și bactericid: Sucul de lamaie modifică gustul alimentelor, făcându-le mai apetisante și mai digeste. Câteva picături de suc de lamaie pe o scoică distruge aproape toți germenii patogeni într-un sfert de oră. Inainte de a consuma scoici, lăsați să treacă cel puțin 15 minute după ce ați pus suc de lamaie. Vara când apa de băut vi se pare dubioasă, adăugați sucul de la o jumătate de lamaie la 1 l de apă. Procedați la fel cu peștele, fructele și legumele care se oxidează ușor la aer.
 • Sucul de lamaie este mai digest decât oțetul: Este indicat mai ales la dispeptici, digerând mai ușor cruditățile.
 • Lamaie cu sare: Lamaia gallet (cu coaja netedă și fină) se taie longitudinal și se presară cu sare fină. Se lasă 8 zile, apoi se unge și se acoperă cu ulei de măsline, aromatizat în prealabil cu coriandru. Se lasă la macerat 2 luni. După această perioadă se servește ca și garnitură la diverse preparate.
 • Coaja de lamaie se folosește în patiserie, cofetărie și industria lichiorurilor.
 • Dulceață și marmeladă de lamaie: Lamaia verde sau coaptă, se folosește la obținerea de dulcețuri sau gemuri foarte fine. Mulți fac dulceață din lamai întregi.
 • Băuturi și lichioruri (vezi reteta limoncello): Limonada este o băutură răcoritoare, indicată mai ales vara. Cel mai simplu se obține amestecând sucul de la 2 lamai cu 1 l de apă.

Lamaia și frumusețea – Utilizări în cosmetică

Lamaia se folosește în diverse produse de frumusețe. Esența de lamaie intervine și în diverse parfumuri ale căror formule sunt ținute secrete de către proprietari. Iată câteva produse din cosmetica naturistă pentru îngrijirea pielii, în care extractul din lămâi joacă un rol important:

Apa de Portugalia se obține dintr-un litru de alcool de 45 de grade, 4 g esentă de bergamote, 25 g esență de coajă de portocală, 12 g esență de lamaie.

“Apa baiaderelor” care atenuează petele de pe piele are în compoziție următoarele: 1 l de alcool de 85 grade, 1 g esență de rozmarin, 10 g esență bergamote, 10 g esență lamaie, 3 g neroli (ulei esential din flori de portocal amarui), 3 g ulei din Balsam Tolu (copac originar din Africa ).

Apa pentru copii conține : 1 l alcool 36 grade, 3 g esență de lamaie, 3 g esență rozmarin, 3 g esență neroli, 3 g esență bergamote.

Lamaia și utilizarile ei secrete

Petele de cerneală sau de fructe și legume de pe degete se îndepărtează cu suc de lamaie. Marmura albă capătă un aspect mai frumos dacă se freacă cu rondele de lamaie și apoi se șterge cu o bucată de cârpă de bumbac îmbibată în ulei. De asemenea, grătarul se curăță excelent dacă folosești câteva rondele de lamaie.

Pune între hainele din dulap coji bine uscate de lamaie, mandarine și portocale. Aceste parfumuri, ca și cel de lavandă, îndepărtează insectele. O lamaie putredă pusă pe sol, îndepărtează furnicile.

Bijuteriile de argint se freacă cu o rondea de lamaie, se clătesc cu apă caldă și se șterg cu o bucată de piele de caprioară. Obiectele de cupru se curăță și ele cu rondele de lamaie, iar apoi se freacă cu sare grosieră (sare mare).

Sucul de lamaie si lamaia – Beneficii pentru sanatate

În fitoterapie, cele mai curente aplicații ale lamaii sunt in: inflamatii diverse (pulmonare, intestinale, hepatice), paludism, stari febrile, astenie, inapetenta, ascita, reumatism, guta, artritism, litiaza renala, litiaza biliara, hiperaciditate gastrica, ulcer gastric, dispepsii, aerofagie, scorbut, ateroscleroza, varice, flebite, fragilitate capilara, hipertensiune, obezitate, hipervascozitate sanguina, tuberculoza pulmonara si osoasa, demineralizare, stimularea cresterii, convalescenta, anemie, icter, insuficienta hepatica si pancreatica, congestie hepatica, hemofilie, hemoragii (epistaxis, gastroragii, enteroragii, hematurii), meteorism, dizenterie, diaree, oxiuri, astm, bronsita, gripa, blenoragie, sifilis, senescenta, cefalee.

Extern se recomanda sucul de lamaie in guturai, migrene, hemoragii nazale, angine, sinuzite, stomatite, otite, afte, scabie, pistrui, glosite, sifilide bucale, blefarite, seboree a fetei, eruptii tegumentare, herpes, plagi infectate, pecingine, furuncule, degeraturi, prevenirea ridurilor, intepaturi de insecte (viespi, albine).

Mai energică decât fitoterapia, aromaterapia este utilizată cu precauție. Este vorba de esența care se obține din pericarpul lamailor verzi mai bogate în esență decât cele coapte. Utilizările uleiului esential de lamaie sunt în caz de : aerofagie, anemie, ascită, convalescență, demineralizare, diaree, digestie lentă, fragilitate capilară, furuncule, gripă, hiperaciditate, litiază biliară, reumatism, scorbut, tuberculoză pulmonară, varice.

Cum putem folosi lamaia pentru sănătate:

 • Hemoragie nazala – picurați suc de lămâie pe un tampon de vata și se introduce în nas.
 • Arterocleroza – se consuma fructul de lamaie ca atare sau sucul ca adaus în salate (până la 200g/zi) – redă elasticitatea articulațiilor, ajută la scăderea colesterolului și are efect hipotensiv.
 • Gingivitele și sănătatea dinților – Se freacă dinții, o dată pe săptămână, cu o felie de lămâie. Combate hemoragia gingiilor și dinții își recapătă culoarea naturală.
 • Greață/senzația de vomă – Sucul de la o lămâie în jumate de pahar de apă, se bea cu lingurița până când dispare greața.
 • Balonare (meteorism) – Se prepară decoct dintr-o lămâie și 300ml apă. Se fierbe acoperit circa 20min. Se îndulcește și se bea călduț în înghițituri mici.
 • Vermifug: pentru eliminarea viermilor intestinali la adulți, dar mai ales la copii – Se consumă 2 lingurițe de sâmburi de lămâie cu miere, dimineața pe stomacul gol, timp de 5-7 zile.
 • În tratamentul diabetului zaharat și al complicațiilor lui – Într-un vas emailat se amestecă 300g de rădăcină de țelină rasă cu sucul de la 6 lămâi medii. Se acoperă bine vasul cu un capac, și se pune în altul mai mare, în care se toarnă apă. Se pune la fiert la foc mic pentru aproximativ 2 ore, după care se ia de pe foc. Nu se ia capacul de pe vasul mic până nu s-a răcit complet. Amestecul răcit se varsă într-un borcan de sticla, închis ermetic, păstrat la frigider. Se ia câte o linguriță în fiecare dimineață, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de micul dejun. Se ține o cură de două luni.
 • Tratament pentru răceală – Sucul a 2 lămâi se amestecă cu 100g de miere de albine. Se ia câte o linguriță de 3 ori pe zi.
 • Tratament pentru pietre în rinichi – Dimineața pe stomacul gol se bea sucul din 6 lămâi. Se stă în pat, învelit bine, pentru a transpira. Tratamentul trebuie ținut 3-4 săptămâni. Sucul de lâmâie poate fi servit usor încălzit și dizolvat în 100-150ml de apă cu miere (sirop de miere). Se consumă câte 50ml de 3 ori pe zi în decurs de 4-5 săptămâni.
 • Dureri de dinți – Seminte de mărar combinate cu sucul de lămâie se țin la macerat câteva ore. Se înmoaie un tampon de vată în amestec și se aplică pe locul dureros. Durerea va trece în cateva minute.
 • Cura de detoxifiere cu lămâi (9 zile) – Sucul de lămâie se bea diluat cu apă într-o cură de 9 zile, astfel: prima zi (1 lămâie), a doua zi (2 lămâi), a 3 a zi ( 3 lămâi), a 4 a zi (4 lămâi), a 5 a zi (5 lămâi), a 6 a zi (4 lămâi), a 7 a zi (3 lămâi), a 8 a zi (2 lămâi), a 9 a zi (o lămâie). În funcție de tulburările cardio vasculatorii pacienții pot să nu tolereze o dietă cu multe lichide. Urmați în totdeauna sfatul medicului!

Lamaia – Concluzii si contraindicatii

Frunzele, florile, frcutele și coaja de lamaie sunt utilizate pe scară largă pentru apărarea sănătății. Lamaia este un condiment prețios pentru dispeptici, înlocuind cu succes oțetul și în plus conține vitamine și minerale care hrănesc organismul și purifică sângele.

Deși nu este un panaceu universal, folosirea curentă ameliorează chimismul celular și accelerează eliminarea deșeurilor prin urină. Convalescenții, anemicii, reumaticii și cardiacii recurg la medicamente clasice, dar uneori se folosește lamaia, care în unele cazuri depășește salicilatul de sodiu.

Totuși, lamaia trebuie folosită în cantități rezonabile, să nu se abuzeze (o lamaie pe zi în mod obișnuit, și cel mult 10 în perioadele maxime ale curei). Trebuiesc căutate fructele de calitate, de preferat crescute fără îngrășăminte chimice și insecticide, de aceea vă recomand să vă creșteți propriul lamai în casă.

Bibliografie

 1. Taste: Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery, 1987, pag. 121 – Google books
 2. Genomul originii și evoluției citricelor – Publicația Nature vol. 554, din 15 februarie 2018
 3. Publius Virgilius Maro (Wikipedia), Georgica: Aeneis, vol. 2 (poezia 35)
 4. Giovan Battista Della Porta, Enciclopedia filosofiei (Standford)
 5. Despre toate soiurile de citrice – Citrus
 6. Compoziția chimică a sucului de lămâie – Wikipedia
 7. Hesperidele în mitologia greacă – Enciclopedia Britanica
 8. Lamaia, izvor de sănătate şi energie, Werner Meidinger, 2006, traducere Alexandra Bârna
 9. Iurie BACALOV, TRATAMENTE NATURISTE: Ghid fitoterapeutic cu elemente de anatomie şi fiziologie, Chişinău, 2018
 10. Dr. Daniel Boarim – Manual practic de tratamente naturiste, Editura Păzitorul Aevărului, 2011

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Lamaia si sucul de lamaie ~ Beneficii, proprietati, secrete si contraindicatii”

 1. Lamaia ne ajuta sa eliminam grasimea si sa dizolvam toxinele, mai ales atunci cand incepem fiecare zi band sucul de la o lamaie, pe nemancate. Aciditatea acestui fruct magic favorizeaza descompunerea grasimilor, fiind, prin urmare, un aliat cu greutate pentru regimurile de mentinere a siluetei!

 2. Foarte adevarat .De ceva vreme ,beau in fiecare dimineata un pahar cu apa calda + zeama de lamaie .

  1. Avatar Jorjette C
   Jorjette C

   Si cum va simtiti? Ati observat ceva modificari?

 3. Avatar Oana Teodorescu
  Oana Teodorescu

  Ma bucur ca am descoperit blog-ul tau,cautand cum sa conserv fructele de aronia si lamaile mici verzi pe care le am in gradina.Pentru
  mine este o placere sa-ti citesc randurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *