Uimitor de cate afectiuni te scapă sucul de telina – beneficii!

Timp de citire estimat: 18 minute


sucul de telina beneficii si proprietati

Telina face parte din aceeasi familie cu patrunjelul si feniculul, fam Umbelliferae. Exista doua tipuri de telina: cea pentru frunze sau apio (Apium graveolens var. dulce) si cea pentru radacina (Apium graveolens var. rapaceum – si aceasta are frunze, insa sunt mai putin bogate in clorofila). In acest articol voi vorbi insa despre telina pentru frunze, in special voi pune accentul pe sucul de telina si beneficiile acestuia.

apium graveolens telina afrodisiac

Tulpina si frunzele de telina sunt crocante, motiv pentru care adesea sunt folosite pentru supe si salate. Au un gust usor sarat, motiv pentru care sucul de telina este un ingredient potrivit alaturi de sucurile dulci de fructe. In functie de soi, unele pot avea un gust foarte sarat. Mie imi plac combinatiile de telina, morcov si mar, telina si ghimbir, telina, morcov si sfecla rosie.

Beneficii nutritive ale tulpinilor si frunzelor de telina

Frunzele de telina au un continut ridicat de vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C, oferind provizii bogate de potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si multi aminoacizi esentiali.

Nutrientii din fibre sunt eliberati in timpul stoarcerii, acestia fiind utili in miscarile intestinului. Sodiul organic natural (sarea) din telina este foarte bun pentru consum, fiind chiar esential pentru organism. Chiar si persoanele care nu au voie sa consume sare, pot folosi in conditii de siguranta sodiul din telina.

Telina a fost intotdeauna asociata cu scaderea tensiunii arteriale. Ultimele studii au relevat faptul ca telina ar putea fi eficienta in combaterea cancerului.

In timp ce foarte multe alimente isi pierd din nutrienti in timpul gatitului, cei mai multi compusi din telina rezista foarte bine in procesul de gatire. Cu toate acestea, modul cel mai eficient de consum este sub forma de suc de telina.

telina apio beneficii pentru sanatate

Cum se prepara sucul de telina apio

Daca nu ai in dotare un storcator de fructe si legume (cel mai potrivit este cel prin presare la rece), atunci poti incerca sucul de telina preparat la blender. Tai tulpinile de telina apio in bucati mai mici, adaugi apa si le amesteci pana cand obtii un piure. Apa poti sa adaugi cata doresti. De asemenea, in blender poti adauga pe langa tulpinile si frunzele de telina, alte legume. Daca doresti sa bei doar sucul fara pulpa, poti filtra amestecul obtinut printr-un tifon.

sucul de telina beneficii si proprietati

Sucul obtinut cu ajutorul storcatorului este mai intens, fiind nevoie de o cantitate mai mare de frunze si tulpini de telina (apio) pentru a obtine un pahar de suc.

Sucul de telina – Beneficii pentru sanatate

Sucul de telina este benefic pentru diverse afectiuni si ajuta la o buna functionare a organismului. Așadar, să vedem împreună de ce boli te scapă țelina, ameliorează sau chiar previne!

  1. Se bea sucul de telina in caz de aciditate crescuta. Mineralele din acest magic suc de telina echilibreaza in mod eficient Ph-ul sanguin, neutralizand aciditatea.
  2. Sucul de telina este recomandat sportivilor. Sucul de telina actioneaza perfect ca tonic post-antrenament, deoarece inlocuieste electrolitii pierduti si rehidrateaza organismul cu minerale.
  3. Se recomanda consumul de suc de telina in cancer. Se stie despre telina ca are in compozitie opt familii de compusi anti-cancer. Printre acestia se numara un compus care opreste cresterea celulelor tumorale. Acizii fenolici blocheaza actiunea prostaglandinelor care incurajeaza cresterea celulelor tumorale, in timp ce cumarinele prezente in telina ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, deteriorare cauzata de radicalii liberi.
  4. Sucul de telina scade nivelul de colesterol. Acest suc de telina s-a dovedit a fi eficient in scaderea nivelului de colesterol.
  5. Sucul de telina previne cancerul de colon si de stomac: Cumarinele fitochimice din telina previn formarea si dezvoltarea cancerului de colon si de stomac.
  6. In constipatie, se consuma sucul de telina. Efectul laxativ natural al acestui suc de telina ajuta in calmarea constipatiei. De asemenea, ajuta la relaxarea nervilor care au fost afectati de laxativele din comert.
  7. Sucul de telina are efect de racorire a organismului. Atunci cand e vreme calda si uscata, bea un pahar de suc de telina de 2-3 ori pe zi, intre mese. Ajuta la normalizarea temperaturii corpului.
  8. Sucul de telina este diuretic. Potasiul si sodiul din sucul de telina ajuta la reglarea fluidului corporal si stimuleaza productia de urina, fiind astfel un ajutor important in eliminarea excesului de lichide.
  9. Se bea sucul de telina in diverse inflamatii. Poliacetilena din telina este un remediu pentru inflamatiile de tip artrita reumatoida, osteoartrita, guta, astm si bronsita.
  10. Sucul de telina imbunatateste functia renala. Telina sustine functia renala prin eliminarea toxinelor din organism. Prin eliminarea toxinelor se previne formarea pietrelor la rinichi.
  11. Sucul de telina este recomandat pentru potenta. Atat sucul de telina, cat si planta consumata ca atare sunt recomandate ca si afrodisiac.
  12. Sucul de telina ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Consumul de suc de telina in fiecare zi, timp de o saptamana, ajuta semnificativ la scaderea tensiunii arteriale. Un compus din acest suc ajuta la relaxarea muschiului din jurul arterelor, la dilatarea vaselor de sange, permitandu-i acestuia sa curga in mod normal. Pentru un tratament eficient, consuma suc de telina timp de o saptamana, fa pauza trei saptamani si reia.
  13. Calmeaza sistemul nervos cu sucul de telina. Mineralele alcaline din sucul de telina au un efect calmant asupra sistemului nervos, fiind astfel o bautura recomandata pentru persoanele care sufera de insomnii.
  14. Sucul de telina te ajuta sa slabesti. Bea sucul de telina cat mai des posibil. Acesta ajuta la diminuarea poftei pentru dulciuri si alte alimente. Urmand o dieta cu suc de telina, poti slabi frumos, intr-un timp relativ scurt.
  15. Se bea sucul de telina pentru eliminarea pietrelor. Efectul diuretic al sucului de telina ajuta la ruperea si eliminarea pietrelor vezicii urinare si biliare.

Întrebări frecvente despre sucul de țelină

Care este cantitatea ideală de suc de țelină pentru a beneficia de proprietățile vindecătoare?

Ce boli trateaza sucul de telina beneficii contraindicatii si proprietati

450 ml de de suc de apio pe zi este doza zilnică ideală pentru a beneficia de calitățile nutritive ale frunzelor de țelină. Creșterea aportului cu până la 24 până 800-900 ml pe zi poate fi extrem de benefică pentru persoanele care suferă de boli cronice.

Când este cel mai bun moment să bei suc de țelină?

Cel mai bun moment pentru a bea sucul de țelină este dimineața pe stomacul gol, înainte de a consuma altceva decât apă sau apă cu lămâie (așteaptă cel puțin 15 până la 30 de minute după ce ai consumat apă cu lămâie înainte de a bea sucul de țelină). Sucul de apio este un medicament, nu o băutură calorică. Înainte de a consuma altceva, așteaptă cel puțin 15 până la 30 de minute după ce ai băut sucul de țelină înainte de a consuma orice altceva.

Dacă nu poți consuma sucul de țelină la prima oră dimineața înainte de mâncare, atunci a doua cea mai bună opțiune este să-l beți cu 15 până la 30 de minute înainte de a mânca ceva sau cu 30 până la 60 de minute după o gustare ușoară sau la 2 ore după masă, o masă mai grea oricând în timpul zilei.

Dacă consumi 800-900 ml pe zi, este recomandat să îl consumi în două porții. Poți bea prima porție dimineața pe stomacul gol înainte de a mânca și a doua după-amiaza târziu sau seara devreme, cu cel puțin 15 până la 30 de minute înainte de a mânca următoarea masă.

Ce să fac dacă nu suport gustul sucului de țelină?

Dacă ți se pare prea puternic gustul sucului de țelină apio, poți adăuca un castravete și/sau un măr cu țelina. Aceasta este o opțiune pe care o poți lua în calcul deoarece îi va modifica aroma. Pe măsură ce te obișnuiești, începe să crești proporția de țelină, deoarece cele mai mari beneficii vin atunci când sucul de țelină este consumat singur.

Este bine să adaug lămâie sau lime la sucul de țelină?

Sucul de țelină funcționează cel mai bine când este consumat singur. Adăugarea oricăror altor ingrediente va dilua proprietățile medicinale ale sucului de țelină. Așteaptă 15-30 de minute după ce ai băut sucul înainte de a consuma orice altceva.

Pot să mănânc pur și simplu țelină în loc să o storc?

Motivul pentru care recomandăm sucul de țelină în comparație cu consumul ei ca atare este faptul că îndepărtarea pulpei (fibrelor) este singura modalitate de a obține beneficiile puternice pentru vindecarea bolilor cronice.

Consumul de țelină ca atare este necesar și ar trebui să facă parte din dieta ta, dar nu vei putea consuma suficientă țelină pentru a obține beneficiile consumului de suc. Nu vei putea primi sărurile concentrate care fac următoarele acțiuni:

Reconstruiesc rapid acidul clorhidric, astfel încât stomacul să poată descompune proteinele. Dacă proteina nu este descompusă în mod corespunzător, va duce la fermentare. Acidul clorhidric puternic este important pentru a ucide agenții patogeni care intră în gură.

Sucul de țelină întărește bila. O bilă puternică, sănătoasă, este importantă pentru descompunerea grăsimilor și pentru distrugerea agenților patogeni care și-au făcut loc în corpul tău. Mâncatul de țelină ca atare nu va fi suficientă pentru a permite să primești suficiente săruri care acționează ca antiseptice pentru agenții patogeni.

Sucul de țelină îți restabilește sistemul nervos central. Îndepărtează toxinele și otrăvurile vechi, cum ar fi medicamentele vechi și elementele toxice din ficat.

Cât durează să simți beneficiile consumului de suc de țelină?

Depinde de starea în care se află persoana respectivă. Aproape toată lumea simte beneficii din prima săptămână în care bea sucul de țelină în cantitatea potrivită și în modul corect zilnic. Mulți oameni simt chiar beneficii după primul lor suc.

Totul depinde de persoană și de circumstanțe, cum ar fi starea de sănătate și simptomele și cât de toxic și supraîncărcat este ficatul lor cu diferiți agenți patogeni și otrăvuri, cum ar fi pesticide, solvenți, erbicide, metale grele și tot felul de alte substanțe chimice și toxine. Dacă persoana se confruntă cu probleme de greutate, dacă are multe grăsimi putrefacte și râncede în colon și/sau o mulțime de bacterii în tractul intestinal, cum ar fi streptococul, acest lucru va afecta, de asemenea, timpul de vindecare.

Stresul pe care persoana îl trăiește în viața sa, ce altceva alege să mănânce și să bea în plus pe lângă sucul de țelină și celelalte obiceiuri ale stilului de viață vor juca, de asemenea, un rol important în durata de a resimți beneficiile. Dar majoritatea oamenilor simt o diferență destul de repede. Unii oameni care beau sucul de țelină de mult timp se obișnuiesc cu beneficiile și pot să le vadă atunci când nu îl beau. Dacă încetează să bea suc de țelină temporar, așa cum o fac mulți, constată că nu se mai simt la fel de bine.

Este important de știut că, chiar dacă cineva nu vede sau simte beneficiile consumului de suc de țelină rapid, nu înseamnă că beneficiile nu se produc. Toți cei care beau suc de țelină primesc beneficii imediat, deoarece puterile vindecătoare ale sucului de țelină încep să acționeze imediat după intrarea în organism.

Este normal să apară modificări ale tranzitului intestinal după ce am băut suc de țelină?

Unii oameni pot experimenta o schimbare a mișcărilor intestinale atunci când încep să consume suc de țelină. Aceasta este o reacție normală de detoxifiere pe care o pot experimenta unele persoane care au un nivel mai ridicat de toxine. Sucul de țelină va ucide bacteriile neproductive din intestin și va ajuta, de asemenea, la curățarea ficatului. Acest lucru poate duce la apariția unor scaune moi, deoarece organismul împinge toxinele din ficat și intestine.

Scaunele moi vor trece pe măsură ce corpul tău se vindecă și vei observa că mișcările tale intestinale devin mai regulate și mai sănătoase ca niciodată. Dacă ți se pare că sucul de țelină este prea puternic, încearcă o cantitate mai mică de suc de țelină combinat cu suc de castraveți. Sucul de castraveți nu are aceleași beneficii pe care le are sucul de țelină, dar este foarte blând și reprezintă o alegere excelentă până când poți crește cantitatea de suc de țelină.

Voi experimenta o creștere a simptomelor după ce beau sucul de țelină?

Sucul de țelină este foarte vindecător, iar sărurile de sodiu vor începe să omoare imediat agenții patogeni precum diverși viruși – Epstein-Barr și zona zoster, precum și bacterii precum streptococul din interiorul corpului. Pentru cei care au experimentat unele simptome, cum ar fi oboseala sau alte simptome, este posibil ca în unele cazuri acești oameni să experimenteze temporar aceste simptome. Acestea însă vor fi scurte și vor dispărea pe măsură ce corpul se vindecă și se curăță.

Cu toate acestea, de multe ori când cineva raportează că simte o creștere a simptomelor și crede că este din cauza sucului de țelină, va fi de fapt din o altă cauză. Va fi de la ceva din ce se întâmplă în corpul, viața sau dieta sa, dar sucul de țelină nu este responsabil. Este important să înțelegm ce altceva s-ar putea întâmpla în interiorul corpului și modul în care alegerile dietetice și alți factori ai stilului de viață ar putea duce la creșterea simptomelor și a afecțiunilor și cum să ar trebui să ne susținem corect organismul să se vindece.

Este bine să consumi sucul de țelină în timpul sarcinii?

Da, sucul de țelină este sigur și sănătos de consumat în timpul sarcinii. Dacă ai nelămuriri, poți consulta medicul.

Pot femeile care alăptează să bea suc de țelină?

Sucul de țelină este incredibil în perioada de alăptare. Poate furniza o abundență de oligoelemente, vitamina C și substanțe chimice neurotransmițătoare, cum ar fi sărurile de sodiu pentru ca bebelușul să dezvolte organe sănătoase și puternice. Sucul de telina ajuta si la curatarea si detoxifierea laptelui matern, purificandu-l astfel incat bebelusul sa primeasca cel mai pur lapte posibil.

Pot bebelușii și copiii să bea suc de țelină?

Da, sucul de țelină este incredibil pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușilor și copiilor, așa că poate fi consumat cu încredere, însă nu în aceleași cantități.

Cum se pastreaza telina în cele mai bune condiții?

In cazul in care gasesti, alege telina cu rădăcină și frunze, pentru a te bucura de beneficiile consumului de clorofila, dar și a rădăcinii sale minunate. Asigura-te ca tulpinile sunt ferme, si nu moi. Se pastreaza la frigider intr-un recipient sigilat sau invelita intr-o punga.

Nu se pastreaza la temperatura camerei prea mult timp deoarece partea verde tinde sa se ofileasca destul de repede. In cazul in care s-a ofilit, se presara cu putina apa si se da la frigider pentru cateva ore.

Suc de apio – Contraindicații

Telina este o planta suculenta care isi produce propriile pesticide pentru a se proteja de ciuperci. Acest strat care protejeaza telina se pare ca nu este prietenos cu toti cei care o consuma. Daca dupa ce consumi telina iti apar pete pe corp, s-ar putea sa ai o anumita sensibilitate la aceasta substanta pe care o secreta telina pentru protectie.

Unele persoane cu tensiune arteriala scazuta s-au plans ca dupa consumul de telina, tensiunea arteriala a scazut si mai mult. Cu toate acestea, sunt foarte puține persoanele care au concluzionat asta.

Sfatul meu este sa-ti asculti corpul si asa vei sti daca telina are vreun efect negativ asupra ta.

Sa ne pastram sanatosi! Consuma suc de telina!

Sursa: Telina reduce hipertensiunea, curata rinichii, calmeaza durerile in artrita si guta


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Uimitor de cate afectiuni te scapă sucul de telina – beneficii!”

  1. Avatar Anca
    Anca

    Anca din Australia va doreste tot binele din lume . Da si eu si sotul meu bem in fiecare dimineata suc de telina . Ne simtim mult mai bine. In Brisbane gasim telina in toate anotimpurile . Multumim pt toate imformatiile dumneavoastra . Sint Brasoveanca de origine . De peste oceane un gind curat cu sanatate .

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Mulțumim din suflet, Anca, mulțumim pentru gândurile bune! Mă bucur nespus că alegeți să consumați sucul de țelină și că aveți grijă de sănătatea voastră! Sănătatea ține de alegerile pe care le facem, așadar sper că faceți cât mai multe alegeri sănătoase!

      Tot binele din lume și vouă!!

  2. Avatar guiu adrian
    guiu adrian

    Cum se prepara sucul de telina , sau de unde se poate cumpara

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna ziua. Are un gust usor sarat, motiv pentru care sucul de telina este un ingredient potrivit alaturi de sucurile dulci de fructe. Sucul de telina se obtine prin stoarcere – cu ajutorul unui storcator (prin presare la rece sau nu). De asemenea, se poate consuma pregatit si la blender, cu tot cu pulpa. Daca il preparati la blender, pulpa se poate indeparta prin filtrare. Cum am mai spus, sucul de telina se combina cu alte ingrediente pentru a fi băubil. Eu nu am storcator, dar ori de cate ori am ocazia, bag frunzele proaspete de telina in blender alaturi de banane, mere sau oricare alte fructe, in functie de disponibilitate. Le folosesc chiar si alaturi de alte verdeturi.

      In farmacii si magazine nu stiu daca gasiti sa cumparati suc de telina. E posibil daca locuiti intr-un oras mare sa fie magazine cu sucuri si produse raw food – intr-un astfel de magazin aveti mari sanse sa gasiti.

      Sanatate si numai bine!

  3. Avatar DIACONU
    DIACONU

    M-am saturat de medicamentele de sinteza si de aceea am hotarit sa merg cu medicina naturista tinind cont si de faptul ca nu are reactii adverse.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Felicitari, este o alegere foarte buna. Natura a fost si este in permanenta alaturi de noi si este dispusa sa ne ajute neconditionat, trebuie doar sa vrem si sa actionam in asa maniera. Cu natura trebuie sa fim sinceri! Trebuie insa sa aveti rabdare, incredere si o intentie clara. Sanatate si numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *